Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 30 Ιούλ 2023
Σαν σήμερα... 30 Ιουλίου
Κλίκ για μεγέθυνση


















 
 
 

Ο Άγγλος γλύπτης Henry Moore, στέκεται δίπλα στο έργο του Working Model for Oval with Points.

Χένρυ Μουρ (1898 – 1986) Άγγλος γλύπτης του εικοστού αιώνα. Ο Μουρ είναι γνωστός για τις μεγάλες αφηρημένες ανθρώπινες φιγούρες του.

 

Γεγονότα

  • 762 – Ο χαλίφης Αλ-Μανσούρ ιδρύει τη Βαγδάτη.
  • undefinedΜάχη μεταξύ Προτεσταντών Χουσιτών (αριστερά) και Καθολικών σταυροφόρων, Κώδικας της Ιένας, 15ος αιώνας
  • 1419 – Πρώτη Εκπαραθύρωση της Πράγας: ένα πλήθος Χουσιτών σκοτώνει επτά μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Πράγας.
  • undefinedΙνδιάνοι Ιροκουά περ. 1914. Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου              
  • 1608 – Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλέν πυροβολεί και σκοτώνει δύο αρχηγούς των Ιροκουά. Το γεγονός αυτό επηρέασε τις σχέσεις των Γάλλων με τους Ιροκουά για τα επόμενα εκατό χρόνια.
  • 1656 – Οι σουηδικές δυνάμεις νικούν τις δυνάμεις της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας στη μάχη της Βαρσοβίας.
  • 1729 – Ιδρύεται η Βαλτιμόρη.
  • Η Μεγάλη Στοά της Κολομβίας, στην Μπαρρανκίγια1733 – Συστήνεται στη Μασαχουσέτη η πρώτη Μασονική Μεγάλη Στοά των μελλοντικών ΗΠΑ. Μεγάλη Στοά ή Μεγάλη Ανατολή, είναι το σύνηθες κυβερνών σώμα του Ελευθεροτεκτονισμού. Στην ουσία στην δικαιοδοσία της είναι μόνο η «Συμβολική Στοά», δηλαδή οι τρεις πρώτοι Βαθμοί της «Τέχνης». Η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Μεγάλη Στοά ήταν αυτή της Αγγλίας και ιδρύθηκε το 1717 με επίσημο όνομα «Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ». Διοικητικές «κεφαλές» μίας Μεγάλης Στοάς (ή Μεγάλης Ανατολής) είναι ο «Μέγας Διδάσκαλος» και οι «Μεγάλοι Αξιωματικοί» της. Κάποιες Μεγάλες Στοές έχουν ιδρύσει «Επαρχιακές Μεγάλες Στοές» ως διοικητική τους υποδιαίρεση.  Οι Μεγάλες Στοές είναι διοικητικά ανεξάρτητες μεταξύ τους, διατηρώντας μόνο επίσημες σχέσεις στα πλαίσια της «αμοιβαίας αναγνώρισης» τους με άλλες Μεγάλες Στοές. Μια Μεγάλη Στοά απαγορεύει στους Ελευθεροτέκτονες που είναι μέλη κάποιας εκ των Στοών της την επίσκεψη Στοών που δεν έχει αναγνωρίσει ως «Κανονικές».  Κάθε επικράτεια μπορεί να έχει μόνο μία Κανονική Μεγάλη Στοά ή Μεγάλη Ανατολή, εκτός των Η.Π.Α. όπου κάθε Πολιτεία μπορεί να έχει μόνο μία Κανονική Μεγάλη Στοά. Λόγω της ύπαρξης δύο παρακλαδιών στον Ελευθεροτεκτονισμό, συνήθως στις μέρες μας υπάρχουν δύο Μεγάλες Στοές ανά επικράτεια και δύο ανά Πολιτεία των Η.Π.Α. που βρίσκονται σε καθεστώς μη αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ τους.  Δεν υπάρχει στον Ελευθεροτεκτονισμό κάποιο κεντρικό Σώμα που να εποπτεύει τις Μεγάλες Στοές και τις Μεγάλες Ανατολές παγκοσμίως.
  • 1797 – Επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καίνε τη «Χρυσή Βίβλο» και τα εμβλήματα των ευγενών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.
  • undefined1811 – Ο πατήρ Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια, ηγέτης της εξέγερσης των Μεξικανών, εκτελείται από τους Ισπανούς στην Τσιουάουα. Γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1753 και το 1810 κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των Ισπανών, που κατείχαν το Μεξικό ήδη από το 1521. Αποτέλεσμα αυτής της πολεμικής σύρραξης ήταν να γίνει το Μεξικό ανεξάρτητο το 1821 όπου αποφασίστηκε ότι η χώρα θα πάρει το όνομά της από την πόλη του Μεξικού. Σήμερα, προς τιμήν του μια μεξικανική πολιτεία ονομάζεται Ιδάλγο.
  • 1825 – Ο πλοίαρχος Τζορτζ Μπάιρον ανακαλύπτει τη νήσο  Μάλντεν.
  • 1859 Ο ριψοκίνδυνος Γάλλος, Ζαν Φρανσουά Γκραβελέ, γνωστός και ως Σαρλ Μπλοντέν, διασχίζει τους καταρράκτες του Νιαγάρα σχοινοβατώντας.
  • 1863  Χένρι Φορντ, αμερικανός μηχανικός, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford. (Θαν. 7/4/1947)
  • 1884 Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης.
  • murivilis 11892 Γεννήθηκε ο Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σταματόπουλου, έλληνας μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. (Θαν. 19/7/1969)
  • 1898  Ότο Φον Μπίσμαρκ, γερμανός πολιτικός, που ένωσε τη Γερμανία και διετέλεσε καγκελάριός της επί 24 χρόνια. (Γεν. 1/4/1815)
  • 1903 Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το Μουσείο Βίκτωρα Ουγκό.
  • 1905 Δημοσιεύεται η εργασία του Αϊνστάιν «Επί της Ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων»: το γενέθλιο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας.
  • 1908 Έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Πιθανότερη αιτία για την έκρηξη θεωρείται η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωροειδούς. Η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι τόσο μεγάλη (από 5 ως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε καταστρέφει περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα.
  • 1912 – Πεθαίνει ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Μεϊτζί και τον διαδέχεται ο γιος του, Ταϊσό.
  • 1913 Αρχίζουν και πάλι οι πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις πρώην συμμάχους της, Σερβία και Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις Σέρρες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Βουλγάρων.
  • 1919 Εντονη είναι η διαμαρτυρία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τους Συμμάχους για τα τουρκικά έκτροπα εναντίον του ελληνικού πληθυσμού στη Μικρά Ασία (Σφαγή Αϊδινίου). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση αποφασίζει την εγκατάσταση του Ελληνα αρχιστράτηγου, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, στη Σμύρνη.
  • Το αυτοκίνητο του Βενιζέλου διάτρητο από σφαίρες μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933.
  • 1920 – Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο απότακτους αξιωματικούς, την ώρα που ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.
  • Οι παίκτες της Ουρουγουάης πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου1930 – Η Εθνική Ουρουγουάης κατακτά στο Μοντεβιδέο το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
  • 1930 Ιδρύεται η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
  • 1934 Ξεκινά στη Γερμανία το αιματηρό τριήμερο που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως «η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» και άνοιξε το δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ προς την απόλυτη εξουσία. Ο ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, Αδόλφος Χίτλερ, διατάζει τις δολοφονίες εκατοντάδων μελών του ίδιου του κόμματος του, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο να λάβουν μέρος σε πραξικόπημα εναντίον του, δήθεν προγραμματισμένου από τον Ερνστ Ρεμ, αρχηγό των Ταγμάτων Εφόδου (SA). Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δε δημοσιεύθηκε. Ο νέος αρχηγός των SA, Βίκτορ Λούτσε, είπε αργότερα ότι εκτελέσθηκαν 81 άτομα. Σήμερα υπολογίζεται ότι στις τρεις ημέρες δολοφονήθηκαν περίπου 200 άνθρωποι.
  • osa pairnei o anemos1936 Εκδίδεται το ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το οποίο τρία χρόνια αργότερα θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
  • 1937 – Με το διάταγμα 447, ξεκινά η επιχείρηση δίωξης των αντισοβιετικών στοιχείων και των φιλικών προς αυτών ατόμων. Με το διάταγμα αυτό ξεκινούν στην ουσία οι Δίκες της Μόσχας. Δίκες της Μόσχας – ήταν μια σειρά δικών που έλαβαν χώρα στη Μόσχα μεταξύ του 1936 και του 1938 υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν. Οι δίκες διενεργήθησαν εναντίον ατόμων που είχαν χαρακτηριστεί ως οπαδοί του Λέοντα Τρότσκι, «τροτσκιστές» και ως μέλη της «δεξιάς αντιπολίτευσης» του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπ.)
  • 1939 Γεννήθηκε ο Γεώργιος Γεννηματάς, έλληνας βουλευτής και υπουργός, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. (Θαν. 25/4/1994)
  • 1944 Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς (Νιου Χαμσάιρ), υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά το χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.
  • 1945Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το ιαπωνικό υποβρύχιο I-58 βυθίζει το USS Indianapolis, σκοτώνοντας 879 ναύτες.
  • 1949 Στην Κίνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι δεν περιμένει να πάρει βοήθεια από τη Δύση, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει ότι θεωρεί ως μοναδικό σύμμαχο της χώρας του την ΕΣΣΔ.
  • 1951 Ξεκινά τις εργασίες του το (επαν)ιδρυτικό Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (COMISCO) στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, με τη συμμετοχή 34 σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.
  • 1960 Το Κονγκό (Ζαΐρ) αποκτά την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο. Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με ηγέτη τον Πατρίς Λουμούμπα κερδίζει τις πρώτες εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση. Ωστόσο, οι φιλοσοβιετικές θέσεις της νέας κυβέρνησης δεν άρεσαν στους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι στήριξαν τον πραξικοπηματία Μομπούτου, ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (ο ίδιος ο Λουμούμπα δολοφονήθηκε μετά από άγρια βασανιστήρια) και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία.
  • 1949 Στην Κίνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι δεν περιμένει να πάρει βοήθεια από τη Δύση, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει ότι θεωρεί ως μοναδικό σύμμαχο της χώρας του την ΕΣΣΔ.
  • 1951 Ξεκινά τις εργασίες του το (επαν)ιδρυτικό Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (COMISCO) στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, με τη συμμετοχή 34 σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.
  • loumoumpa1960 Το Κονγκό (Ζαΐρ) αποκτά την ανεξαρτησία του από το Βέλγιο. Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με ηγέτη τον Πατρίς Λουμούμπα κερδίζει τις πρώτες εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση. Ωστόσο, οι φιλοσοβιετικές θέσεις της νέας κυβέρνησης δεν άρεσαν στους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι στήριξαν τον πραξικοπηματία Μομπούτου, ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (ο ίδιος ο Λουμούμπα δολοφονήθηκε μετά από άγρια βασανιστήρια) και στη χώρα επιβλήθηκε δικτατορία.
  • 1962 – Υπογράφεται στη Βόννη η συμφωνία χορήγησης γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανάληψη του έργου της Μεγαλόπολης, προπαρασκευή εξόρυξης και βιομηχανικής κατεργασίας λιγνίτη και ανέγερση θερμικού εργοστασίου 250.000 KW, και κατασκευή τρίτης θερμικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
  • 1964 – Αισθητή αντίθεση Αθηνών-Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γεωργίου ΠαπανδρέουΑρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Μακάριος αποκρούει την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και προσβλέπει στην υποστήριξη των ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.
  • 1964 – Κυβερνητικό νομοσχέδιο εναντίον των “πειρατικών” ταξί προβλέπει αυστηρά διοικητικά μέτρα και πρόστιμα.
  • undefined1965 – Εκατόν σαράντα τρεις βουλευτές της Ένωσης Κέντρου καταδικάζουν στη Βουλή την κυβέρνηση Αθανασιάδη-Νόβα. Ομάδες “Λαμπράκηδων” περιζώνουν το Κοινοβούλιο.
  • 1968 – Ο Μάρκος Βαφειάδης, με επιστολή του, ζητάει την παραίτηση του γραμματέα του ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη
  • 1971 Τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημόπλοιου “Σογιούζ ” πεθαίνουν κατά την επάνοδό τους στη Γη, μετά από πτώση στην πίεση του αέρα.
  • 1972 Εγκρίνεται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της χούντας το αυτόματο διαζύγιο.

  • 1982 – Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.
  • 1984 Πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας και σεναριογράφος Λίλιαν Χέλμαν.
  • 1984 Πέθανε Ανρί Φαμπρ, γάλλος αεροπόρος, εφευρέτης του υδροπλάνου. (Γεν. 29/11/1882)
  • 1992 Στις Φιλιππίνες, νέος πρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο Φιντέλ Ράμος, ο οποίος διαδέχεται την Κορασόν Ακίνο.
  • 1993 Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης».
  • 1994 – Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
  • 1995 Στη Γερμανία, η Βουλή εγκρίνει την αποστολή στρατιωτών και μαχητικών αεροσκαφών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εμπλέκοντας, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το γερμανικό στρατό σε αποστολή μάχης στο εξωτερικό.
  • 1996 Το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει τον Κώστα Σημίτη, Πρόεδρο του Κινήματος, αφού επικρατεί του Άκη Τσοχατζόπουλου.
  • 1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
  • 1997 Επειτα από 156 χρόνια το Χονγκ Κονγκ παύει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας και ενώνεται με την Κίνα.
  • 1998: Ξεκινά στην Αθήνα το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ.
  • 2002: Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της «17 Νοέμβρη». Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.
  • 2003: Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο Beetle της Volkswagen.
  • 2007 Μικελάντζελο Αντονιόνι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Blow-up») (Γεν. 29/9/1912)
  • 2007 Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σουηδός σκηνοθέτης. («Φάνυ και Αλέξανδρος», «Κραυγές και Ψίθυροι», «Σκηνές από ένα γάμο») (Γεν. 14/7/1918)
  • 2009 Πεθαίνει η Γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφος Πίνα Μπάους.
  • 2010 – Ανακοινώνεται ότι οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 768.009.
  • karakatsanis2012 Πέθανε ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης
  • 2020: Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών υφίσταται το χειρότερο τρίμηνο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 32,9% την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου.
  • 2020: Η αποστολή Mars 2020 που μεταφέρει το ρόβερ Perseverance και το ελικόπτερο Ingenuity του Άρη εκτοξεύεται με επιτυχία στην κορυφή ενός πυραύλου Atlas V από το ακρωτήριο Κανάβεραλ SLC-41.



Γεννήσεις

Θάνατοι

Αργίες και εορτές


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου