Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Αύγ 2023
Σαν σήμερα... 17 Αυγούστου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 












Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως τραγωδία για τη Νίκαια, κατά την οποία διεξήχθησαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα Γερμανικά Κατοχικά Στρατεύματα, ως αντίποινα της Μάχης της Κοκκινιάς που είχε προηγηθεί.

Τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς αναπαριστώνται στην ταινία «Το Μπλόκο» του 1965 του Άδωνι Κύρου.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944, δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού Στρατού μαζί με Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη Νίκαια από την περιοχή της Πέτρου Ράλλη, στο ύψος του Γ’ Νεκροταφείου και από το Περιβολάκι (Πλατεία Δαβάκη) και την περικύκλωσαν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ταγματασφαλίτες απαίτησαν από τους άνδρες ηλικίας 14 εως 60 ετών να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία (Πλατεία Οσίας Ξένης) προκειμένου να ελεγχθούν. Τότε οι Γερμανοί εισέβαλαν στα σπίτια και όσους εντόπιζαν στα σπίτια τους ή στις γύρω γειτονιές, τους εκτελούσαν επί τόπου.

Έπειτα από μερικές ώρες, περίπου 20.000 Κοκκινιώτες βρίσκονταν στην πλατεία και εκεί ντόπιοι δωσίλογοι, φορώντας κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται, ξεκίνησαν να υποδεικνύουν στους Ναζί τους Έλληνες πατριώτες πρόσφυγες που κατοικούσαν στην Κοκκινιά. Αυτοί οδηγούνταν στη Μάντρα της Κοκκινιάς, μερικά στενά μακριά από την πλατεία και με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστές εκτελούνταν ομαδικά. Ταυτόχρονα με τις ομαδικές εκτελέσεις, οι Γερμανοί λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες σπίτια.

Στο τέλος της ημέρας εκατοντάδες (350) πτώματα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ’ Νεκροταφείο, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.


Γεγονότα


  • 309 – Ο Πάπας Ευσέβιος εξορίζεται από τον αυτοκράτορα Μαξέντιο στη Σικελία, όπου θα πεθάνει ίσως από απεργία πείνας.
  • 986 – Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον Σαμουήλ της δυναστείας των Κομητόπουλων νικούν τον Βυζαντινό στρατό στην Πύλη του Τραϊανού. Ο Βυζαντινός αυτοκράτοραςΒασίλειος Β’ μόλις που διαφεύγει.
  • 1186 – Ο δούκας Ότακαρ Δ’ της Στυρίας και ο δούκας Λεοπόλδος Ε’ της Αυστρίας υπογράφουν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο Ότακαρ δίνει το δουκάτο του στο Λεοπόλδο και στο γιο του, Φρειδερίκο, υπό τον όρο ότι η Αυστρία και η Στυρία θα παραμείνουν αδιαίρετες.
  • 1498 – Ο Καίσαρας Βοργίας, γιος του Πάπα Αλέξανδρου ΣΤ’, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που παραιτείται από το αξίωμα του καρδινάλιου.
  • 1560 – Η Καθολική Εκκλησία ανατρέπεται και ο Προτεσταντισμός καθιερώνεται ως η εθνική θρησκεία της Σκωτίας.
  • 1585 – Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Πολιορκία της Αμβέρσας. Η Αμβέρσα καταλαμβάνεται από τις ισπανικές δυνάμεις υπό τον Αλεσσάντρο Φαρνέζε, δούκα της Πάρμα, ο οποίος διατάζει τους προτεστάντες να φύγουν από την πόλη, με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς από τους 100.000 κατοίκους να διαφύγουν στην Ολλανδική Δημοκρατία.
  • 1601 γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Ντε Φερμά, δημιουργός του ομωνύμου θεωρήματος.
  • 1717 – Η πολιορκία του Βελιγραδίου λήγει με τα αυστριακά στρατεύματα του Ευγένιου της Σαβοΐας να καταλαμβάνουν την πόλη από τους Οθωμανούς.
  • 1740 – Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ΄, πρωτύτερα γνωστός ως Πρόσπερο Λαμπερτίνι, διαδέχεται τον Πάπα Κλήμη ΙΒ΄ ως 247ος Πάπας.
  • 1790 η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800, που θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον
  • 1798 γεννήθηκε ο Βρετανός γιατρός Τόμας Χότζκιν, πρωτοπόρος στον τομέα της προληπτικής ιατρικής
  • 1807 Το «Κλέρμον», το πρώτο πλοίο που κινείται με ατμό και κατασκευάστηκε από τον Ρόμπερτ Φούλτον, κάνει το παρθενικό του ταξίδι στον ποταμό Χάτσον.
  • 1833 με βασιλικό διάταγμα απαγορεύεται η κυκλοφορία τουρκικών νομισμάτων στην Ελλάδα
  • 1850 πέθανε ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, νοτιοαμερικάνος επαναστάτης από την Αργεντινή. (Γεν. 25/2/1778)
  • 1875 πέθανε ο Γερμανός γλωσσολόγος, Βίλχελμ Μπλικ, που έγραψε ένα μνημειώδες έργο για τις γλώσσες της Νοτίου Αφρικής
  • 1877 ο Αμερικανός εγκληματίας Billy The Kid “χτυπά” για πρώτη φορά. Πρώτο του θύμα ο χρυσοθήρας της Αριζόνα, F.P. Cahill.
  • 1887 γεννήθηκε ο Μάρκους Γκάρβει, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Μαύρων στις ΗΠΑ
  • 1896  Ο πρώτος πεζός που έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν μια γυναίκα, η 44χρονη αγγλίδα νοικοκυρά Μπρίτζετ Ντρίσκολ. Η Ντρίσκολ βρισκόταν στο Λονδίνο μαζί με τη 16χρονη κόρη της Μέι για μια θρησκευτική τελετή. Στις 17 Αυγούστου 1896 κι ενώ προσπαθούσε να διασχίσει ένα δρόμο στην περιοχή του Κρίσταλ Πάλας μαζί με την κόρη της, χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο Άρθουρ Έντσολ. Η Μπρίτζετ Ντρίσκολ με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι πέθανε επί τόπου, ενώ η κόρη της Μέι τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε. Το αυτοκίνητο ανήκε στην εταιρεία «Anglo-French Motor Carriage Company», η οποία το χρησιμοποιούσε ως όχημα επιδείξεων. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου την ώρα της δυστυχήματος ήταν 6 χλμ/ω, σύμφωνα με τη δήλωση του οδηγού στην αστυνομία, αν και η επιβαίνουσα Άλις Στάντιγκ ισχυρίστηκε ότι ο Έντσολ είχε «πειράξει» τη μηχανή και το αυτοκίνητο έτρεχε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Πάντως, η ανώτατη ταχύτητα του οχήματος ήταν 13 χλμ/ω και το όριο ταχύτητας 23χλμ/ω. Ένας διερχόμενος ταξιτζής κατέθεσε ότι η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν ξεπερνούσε τα 7 χλμ/ω, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για ένα αυτοκίνητο, που «εκινείτο ριψοκίνδυνα σαν πυροσβεστικό όχημα».Οι δικαστικές αρχές του Λονδίνου που επελήφθησαν της υπόθεσης θεώρησαν τον θάνατο της Ντρίσκολ «τυχαίο γεγονός» και δεν προχώρησαν σε ποινική δίωξη του οδηγού του οχήματος. Ο ιατροδικαστής Πέρσι Μόρισον ευχήθηκε «ένα τέτοιο δυστύχημα να μην ξανασυμβεί ποτέ».
  • 1909 η χορήγηση αμνηστίας στους επαναστάτες είναι η πρώτη ενέργεια της νέας κυβέρνησης Μαυρομιχάλη.
  • 1911 πυρκαγιά αποτεφρώνει εξ ολοκλήρου το Χημείο του Πανεπιστημίου, στην οδό Σόλωνος. Πεθαίνουν από ασφυξία τρεις πυροσβέστες ενώ τραυματίζονται δυο στρατιώτες.
  • 1913 οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν επίσημα στο Καστελόριζο.
  • kinima1916 Εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας», με ιθύνοντα νου τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» ήταν το αποτέλεσμα των ενδοαστικών συγκρούσεων μεταξύ των τμημάτων της αστικής τάξης που προσανατολίζονταν προς το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Αντάντ (με επικεφαλής το Βενιζέλο) και εκείνων που προσανατολίζονταν προς τη λεγόμενη ουδετερότητα στον πόλεμο, γεγονός που ευνοούσε τη Γερμανία και τους συμμάχους της (με επικεφαλής το Βασιλιά Κωνσταντίνο).
  • 1918 Ιδρύεται η Εταιρεία της Θούλης, αποκρυφιστικό κίνημα για τη μελέτη της γερμανικής ιστορίας, που θα προετοιμάσει το έδαφος για την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία.
  • 1919 Στις βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει σχεδόν 120.000 ψήφους και αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα. Η Αγροτική Λαϊκή Ένωση υπό τον Σταμπολίϊνσκι σχηματίζει κυβέρνηση.
  • 1932 Η φασιστική οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς (Ε.Ε.Ε.) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή στο σωματείο οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντας βαριά τον Γραμματέα του Χρ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον οικοδόμο Χ. Σταμπουλίδη, ο οποίος ξεψύχησε την επόμενη μέρα.                                                  Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική ΓΣΕΕ τόνισε: «Η εργατιά της Θεσσαλονίκης από μέρες τώρα αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες ένοπλες επιδρομές, σκοτωμούς και τραυματισμούς από τις εξοπλισμένες φασιστικές ορδές που εμπνέονται και καθοδηγούνται από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας και την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο εργάτης οικοδόμος σ. Σταμπουλίδης έπεσε νεκρός. Μια δεκάδα εργάτες είναι τραυματισμένοι. Για την κυρίαρχη τάξη δεν είναι αρκετές οι συλλήψεις, οι δαρμοί, οι εξορίες, οι διαλύσεις των ταξικών οργανώσεων, η απαγόρευση του Ενωτικού συνεδρίου Θεσσαλονίκης, η αφαίρεση και των τελευταίων υπολειμμάτων των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών της εργατικής τάξης. Περνάει στις χωρίς προσχήματα δολοφονίες, στην εξόντωση του επαναστατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ τα σοσιαλφασιστικά συνδικάτα απολαμβάνουν την αμέριστη υποστήριξή της. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία για το επαναστατικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκονται σε αδιάσπαστη συνοχή με την επίθεση του κεφαλαίου και την αντίσταση των εργατών»
  • 1943 γεννήθηκε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο
  • Κουμπάκη η ΕΛΑΣίτισσα της Κοκκινιάς1944 – Μπλόκο της Κοκκινιάς: Μπλόκο Γερμανών και δοσιλόγων στην Κοκκινιά, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες αιχμαλώτους.                                                                      Κοκκινιά,
    εσύ κονάκι της κυνηγημένης πάντοτε Δημοκρατίας
    οι πόρτες σου και οι στέγες σου
    όλες γαζωμένες απ΄το ντουφεκίδι
    στην κεφαλή σου πάντα μαύρο
    το τσεμπέρι
    και στη μέση σου το κόκκινο ζωνάρι
    (Γιάννης Ρίτσος)
    Α. Κοκκινιά,
    εσύ κονάκι της κυνηγημένης πάντοτε Δημοκρατίας
    οι πόρτες σου και οι στέγες σου
    όλες γαζωμένες απ΄το ντουφεκίδι
    στην κεφαλή σου πάντα μαύρο
    το τσεμπέρι
    και στη μέση σου το κόκκινο ζωνάρι
    (Γιάννης Ρίτσος)
     
  • 1945 – Ο Σουκάρνο και ο Μοχάμαντ Χάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία της Ινδονησίας, πυροδοτώντας την ινδονησιακή εθνική επανάσταση ενάντια στην Ολλανδική Αποικιακή Αυτοκρατορία.
  • 1950 ο Σοφοκλής Βενιζέλος, κι ενώ ο Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.
  • 1956 Το δικαστήριο της Καρλσρούης κηρύσσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και αποφασίζει τη διάλυσή του.
  • 1957: Αρχίζει να λειτουργεί η ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Κηφισιά.
  • 1960 γεννήθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν
  • 1964 – Με απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου, αποδεσμεύονται από το ΝΑΤΟ και τίθενται υπό ελληνική διοίκηση στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που δεσμεύονταν από τη Συμμαχία. Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρετίζει ως θετική την παρέμβαση του Νικίτα Χρουστσόφ.
  • 1969 Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε (1886 – 1969) Ο Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε (Ludwig Mies van der Rohe) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, δίπλα στον Λε Κορμπιζιέ, τον Βάλτερ Γκρόπιους και τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Η καριέρα του χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή της χώρας στην οποία εργαζόταν (από το Βερολίνο μεταφέρθηκε το 1937 στις ΗΠΑ) και από μία σχεδόν ριζική μεταστροφή από τα πρώτα νεοκλασικά του κτίρια στα μεταγενέστερα αφαιρετικά του έργα για τα οποία έγινε διάσημος. Ο αφορισμός του «less is more» («το λιγότερο είναι το περισσότερο») οδήγησε σε καθαρά γεωμετρικά και χωρίς διακοσμήσεις κτίρια που εντυπωσιάζουν για τις λεπτομέρειές τους, για τις κομψές τους αναλογίες και τα πολύτιμα υλικά τους (όνυχας, χρώμιο, μάρμαρο, μπρούντζος). Ο Farnsworth House διατήρησε με θρησκευτική ευλάβεια τον Μις βαν ντερ Ρόε ως ίνδαλμά του. Ο Αλμπέρτο Κάμπο Μπαέζα, ο Τζον Πόσον, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και ο Ζαν Νουβέλ είναι μερικοί μόνο από τους αρχιτέκτονες που έχει επηρεάσει, ενώ οι λιτοί του ουρανοξύστες έχουν αντιγραφεί πάμπολλες φορές. Ο Μαρία Λούντβιχ Μίκαελ Μις (αργότερα προσέθεσε στο πατρικό και το μητρικό επώνυμο βαν ντερ Ρόε) γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1886 στο Άαχεν της Γερμανίας. Από τα μαθητικά του χρόνια εργάστηκε κοντά στον οικοδόμο πατέρα του και αργότερα μαθήτευσε κοντά σε διάφορους αρχιτέκτονες, όπου αντέγραφε διάφορα στιλ κι έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος. Δεν παρακολούθησε ποτέ επίσημα μαθήματα αρχιτεκτονικής, κάτι για το οποίο ήταν σχεδόν περήφανος.
  • 1969 400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
  • 1969 στις ΗΠΑ, 248 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν το ο τυφώνας Camille “χτυπά” την πολιτεία του Μιζούρι. Οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • 1970 ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7, το πρώτο που θα καταφέρει να μεταβιβάσει στη Γη πληροφορίες από άλλον πλανήτη(Αφροδίτη)
  • 1973 Οι Rolling Stones κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Angie».
  • gounaropoulos1977 πέθανε ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος
  • 1983  πέθανε η Αγγέλα Παπάζογλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Γεν. 8/11/1899). Αγγέλα Παπάζογλου (1899 – 1983) Η Σμυρνιά ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση της Άννας Βαγενά. Γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 8 Νοεμβρίου 1899 και ήταν κόρη του σπουδαίου βιολιστή Δημήτρη Μαρωνίτη ή Χιωτάκη. Έπαιζε σαντούρι και βιολί και ανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία 11 ετών, πλάι στον πατέρα της. Το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά και συνέχισε να τραγουδάει, συμβάλλοντας στη μεταφορά του αρχαίου ιωνικού πολιτισμού στην Παλαιά Ελλάδα. Το 1924, γνωρίστηκε με τον ρεμπέτη Ευάγγελο Παπάζογλου ή Αγγούρη στα μουσικά στέκια της Αθήνας και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν. Ο Παπάζογλου, αν και ήταν από τους πιο χαρισματικούς Σμυρνιούς συνθέτες του ρεμπέτικου, δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη το επάγγελμά του και της ζήτησε να σταματήσει το τραγούδι.Ο ίδιος σταμάτησε να ηχογραφεί τραγούδια το 1936, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις επιταγές της λογοκρισίας του Μεταξά και εγκατέλειψε κάθε ενασχόληση με τη μουσική το 1940, πεθαίνοντας τρία χρόνια αργότερα. Η Αγγέλα Παπάζογλου, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας έχασε εντελώς την όρασή της το 1929 και εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 17 Αυγούστου 1983, στο σπίτι της στην Κοκκινιά. Ως παρακαταθήκη άφησε επτά ηχογραφημένα τραγούδια (έξι αμανέδες και η «Δερβίσαινα» του Παπάζογλου) και τις αναμνήσεις της, τις οποίες μορφοποίησε σε βιβλίο ο γιος της Γιώργης Παπάζογλου υπό τον τίτλο «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης». Από το βιβλίο αυτό προέκυψε η θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», με την Άννα Βαγενά στον ομώνυμο ρόλο, η οποία πρωτοανέβηκε το 1999 και παίζεται μέχρι σήμερα, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σπουδαίας ελληνίδας ηθοποιού.
VIDEOS
Αγγέλα Παπάζογλου - Δερβίσαινα
Αγγέλα Παπάζογλου - Σμυρνέικο Μινόρε

  • 1987 Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Σπαντάου, το δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ Ρούντολφ Ες. Κρεμάστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο
  • 1988 – Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία Μοχάμαντ ουλ- Χακ και ο Αμερικανός πρεσβευτής, Άρνολντ Ράφελ, χάνουν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροπλάνο που επέβαιναν, αμέσως μετά την απογείωσή του.
  • 1990 ο Γιώργος Έρτσος κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ενός τόνου στο Μάαρστραντ της Σουηδίας.
  • 1990 – Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καταδικάζοντας τις πολιτικές διώξεις του παρελθόντος, υπογράφει διάταγμα με το οποίο αποδόθηκε και πάλι η σοβιετική ιθαγένεια στον εξόριστο συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν.
  • 1992 – Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει μειωθεί στους 764 από τις 20.000 που είχαν καταγραφεί το 1974.
  • 1993 στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, οι πλημμύρες που σημειώνονται στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος αυξάνουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας.
  • 1995 η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
  • 1996 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτοξεύεται ο πύραυλος Σογιούζ, με γαλλο-ρωσικό πλήρωμα.
  • 1996 – Η Ρουθ Πέρις εκλέγεται πρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αφρικανικής χώρας.
  • 1998 Πέθανε η Έλλη Σουγιουλτζόγλου — Σεραϊδάρη, ελληνίδα φωτογράφος, γνωστή ως Nelly’s. (Γεν. 1899)
  • 1998 – Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του.
  • 1999 στην Τουρκία, 17.000 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 44.000 τραυματίζονται από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
  • 2001 πέθανε ο Νίκος Γκούμας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ από το 1956 μέχρι το 1963, περίοδος που συνδέθηκε με την επέκταση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας που φέρει τ’ όνομά του. Επίσης, το 1963, επί προεδρίας του, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα.
  • 2004 – Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 81 κιλών του τζούντο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
  • 2005 – Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.
  • 2008: Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κερδίζει 8 χρυσά μετάλλια σε μία Ολυμπιάδα.
  • 2020: Η Ιαπωνία υφίσταται τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς το ΑΕΠ της οικονομίας της μειώθηκε κατά 7,8% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.
  • 2020: Η διοίκηση Τραμπ προχωράει με τα σχέδια να επιτρέψει τις γεωτρήσεις στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής. Οι πρώτες μισθώσεις για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πωληθούν μέχρι το τέλος του 2020 και υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ αντιτίθενται οι περιβαλλοντικές ομάδες και ορισμένα μέλη των ιθαγενών κοινοτήτων της Αλάσκας.
  • 2020: Η κυβέρνηση της Κολομβίας προσφέρει αμοιβή 200 εκατ. πέσος (53.000 δολάρια, 44.000 ευρώ, 40.000 λίρες Αγγλίας) για πληροφορίες σχετικά με τους τέσσερις ενόπλους που εισέβαλαν το Σάββατο σε πάρτι σε σπίτι και σκότωσαν οκτώ άτομα στο Σαμανιέγκο στο διαμέρισμα Ναρίνο.
  • 2021: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Graubuenden στην Ελβετία ανακοινώνουν ότι υπολόγισαν το π σε 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.


Γεννήσεις
Θάνατοι

Επέτειοι

  • Η Ινδονησια γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από την Ολλανδία (17/8/1945).
  • Η Γκαμπόν γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία (17/8/1960).
  •  Εθνική Ημέρα Μέλισσας στις ΗΠΑ.




 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου