Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Ιούν 2022
Σαν σήμερα...  16 Ιουνίου
Κλίκ για μεγέθυνση






  • soveto


1976: Μία ειρηνική διαδήλωση 15.000 φοιτητών στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Η Αστυνομία ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 νεαροί διαδηλωτές σύμφωνα με τις Αρχές, πάνω από 200 σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Σαν σήμερα 16 Ιουνίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε 

1313 Γεννήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας και ποιητής, Βοκκάκιος («Δεκαήμερο»)

vokakios

1487 Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1779 Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στη Βρετανία και αρχίζει η πολιορκία του Γιβραλτάρ.

1815 Λαμβάνει χώρα η μάχη του Λιγνί, η τελευταία νικηφόρα μάχη του Ναπολέοντα πριν από το Βατερλό

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στη σύνταξη της «Χάρτας του Λαού», που περιελάμβανε 6 αιτήματα — διεκδικήσεις γύρω από τις εκλογές και την εκλογική αντιπροσώπευση. Το κίνημα που οικοδομήθηκε γύρω από την «Χάρτα» έμεινε στην ιστορία ως «κίνημα των Χαρτιστών». Οι Μαρξ και Ένγκελς συνδέθηκαν με τα πιο πρωτοπόρα — επαναστατικά στοιχεία του κινήματος, στο οποίο ωστόσο, κυριάρχησαν τα μικροαστικά — ρεφορμιστικά χαρακτηριστικά (902.gr).

1858 Πέθανε ο Άγγλος γιατρός, Τζον Σνόου, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας.

1890 Γεννήθηκε ο Άγγλος κωμικός, Σταν Λόρελ, μέλος του θρυλικού διδύμου “Χοντρός και Λιγνός”

1903 Ενα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρία Pepsi Cola εγγράφει την “Pepsi Cola” στο αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας.

1913 Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1918 Γεννιέται ο γιατρός ερευνητής επιστήμονας Γεώργιος Κοτζιάς.

1920 Ιδρύεται με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών στη Χάγη το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης – πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουάσινγκτον διατάσσει το Βερολίνο να κλείσει τα προξενεία του στις ΗΠΑ

1945 Ο Άρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα. Την ίδια μέρα δημοσιεύονταν στον Ριζοσπάστη η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη).

aris

1948 Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της “Cathay Pacific”. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη του πληρώματος, το αεροπλάνο συντρίβεται. Σκοτώνονται όλοι, πλην του αρχηγού της συμμορίας.

1955 Στην Αργεντινή, σημειώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα από ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας κατά του Χουάν Περόν. Βομβαρδίζεται το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Αιρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 160 άντρες. Ο στρατός παραμένει πιστός και καταστέλλει την εξέγερση. Την ίδια μέρα ο πάπας Πίος ΙΒ’, αφορίζει τον Περόν.

1958 Εκτελείται στην Ουγγαρία ο Ίμρε Νάγκι, έπειτα από καταδίκη του σε θάνατο από το Λαϊκό Δικαστήριο Βουδαπέστης, για συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό. Ο Νάγκι ήταν Πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Λ. Δ. Ουγγαρίας στη διάρκεια της αντεπανάστασης του 1956.

1961 Ο Ρώσος χορευτής, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ βρίσκεται στο Παρίσι με τα μπαλέτα Κίροφ.

1961 Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνεται το κέντρο Ευγενίδη, κοντά στον Ιππόδρομο.

1963 Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα, σαν πλήρωμα του Vostok 6.

tsaika

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1969 Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού γίνεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1976 Χιλιάδες μαθητές του εργατικού προαστίου Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ βγαίνουν στους δρόμους σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής να επιβάλλει τη γλώσσα των λευκών (Αφρικάανς) στα σχολεία. Η αστυνομία επιτίθεται βίαια και σκοτώνει τουλάχιστον 176 μαθητές (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 700 νεκρούς).

soveto

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται πρόεδρος της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν τη τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού. Μεταξύ άλλων, ο Μπράουν είχε κατασκευάσει τους πυραύλους V‑2, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κατά του Λονδίνου και της Άντβερπ (Βέλγιο), σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 9.000 ανθρώπους.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1991 Στην Τουρκία, ο Μεσούτ Γιλμάζ, εκλέγεται ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.

1994 Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.

1997 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν στο Άμστερνταμ το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες, που συμμετέχουν στο ευρώ σε αυστηρή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

2016 Δολοφονείται στην πόλη Μπέρσταλ, στο Γιόρκσάιρ της Βρετανίας, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.

 

  • vokakios1313 Γεννήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας και ποιητής, Βοκκάκιος («Δεκαήμερο»)
  • 1487 Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.
  • 1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.
  • 1779 Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στη Βρετανία και αρχίζει η πολιορκία του Γιβραλτάρ.
  • 1815 Λαμβάνει χώρα η μάχη του Λιγνί, η τελευταία νικηφόρα μάχη του Ναπολέοντα πριν από το Βατερλό
  • 1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στη σύνταξη της «Χάρτας του Λαού», που περιελάμβανε 6 αιτήματα — διεκδικήσεις γύρω από τις εκλογές και την εκλογική αντιπροσώπευση. Το κίνημα που οικοδομήθηκε γύρω από την «Χάρτα» έμεινε στην ιστορία ως «κίνημα των Χαρτιστών». Οι Μαρξ και Ένγκελς συνδέθηκαν με τα πιο πρωτοπόρα — επαναστατικά στοιχεία του κινήματος, στο οποίο ωστόσο, κυριάρχησαν τα μικροαστικά — ρεφορμιστικά χαρακτηριστικά (902.gr).
  • 1858 Πέθανε ο Άγγλος γιατρός, Τζον Σνόου, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας.
  • 1890 Γεννήθηκε ο Άγγλος κωμικός, Σταν Λόρελ, μέλος του θρυλικού διδύμου “Χοντρός και Λιγνός”
  • 1903 Ενα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρία Pepsi Cola εγγράφει την “Pepsi Cola” στο αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας.
  • 1913 Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.
  • 1918 Γεννιέται ο γιατρός ερευνητής επιστήμονας Γεώργιος Κοτζιάς.
  • 1920 Ιδρύεται με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών στη Χάγη το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης – πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.
  • 1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουάσινγκτον διατάσσει το Βερολίνο να κλείσει τα προξενεία του στις ΗΠΑ
  • aris1945 Ο Άρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα. Την ίδια μέρα δημοσιεύονταν στον Ριζοσπάστη η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη).
  • 1948 Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της “Cathay Pacific”. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη του πληρώματος, το αεροπλάνο συντρίβεται. Σκοτώνονται όλοι, πλην του αρχηγού της συμμορίας.
  • 1955 Στην Αργεντινή, σημειώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα από ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας κατά του Χουάν Περόν. Βομβαρδίζεται το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Αιρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 160 άντρες. Ο στρατός παραμένει πιστός και καταστέλλει την εξέγερση. Την ίδια μέρα ο πάπας Πίος ΙΒ’, αφορίζει τον Περόν.
  • 1958 Εκτελείται στην Ουγγαρία ο Ίμρε Νάγκι, έπειτα από καταδίκη του σε θάνατο από το Λαϊκό Δικαστήριο Βουδαπέστης, για συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό. Ο Νάγκι ήταν Πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Λ. Δ. Ουγγαρίας στη διάρκεια της αντεπανάστασης του 1956.
  • 1961 Ο Ρώσος χορευτής, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ βρίσκεται στο Παρίσι με τα μπαλέτα Κίροφ.
  • 1961 Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνεται το κέντρο Ευγενίδη, κοντά στον Ιππόδρομο.
  • tsaika1963 Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα, σαν πλήρωμα του Vostok 6.
  • 1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.
  • 1969 Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού γίνεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
  • 1976 Χιλιάδες μαθητές του εργατικού προαστίου Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ βγαίνουν στους δρόμους σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής να επιβάλλει τη γλώσσα των λευκών (Αφρικάανς) στα σχολεία. Η αστυνομία επιτίθεται βίαια και σκοτώνει τουλάχιστον 176 μαθητές (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 700 νεκρούς).
  • 1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται πρόεδρος της ΕΣΣΔ.
  • 1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν τη τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού. Μεταξύ άλλων, ο Μπράουν είχε κατασκευάσει τους πυραύλους V‑2, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κατά του Λονδίνου και της Άντβερπ (Βέλγιο), σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 9.000 ανθρώπους.
  • 1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.
  • 1991 Στην Τουρκία, ο Μεσούτ Γιλμάζ, εκλέγεται ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.
  • 1994 Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.
  • 1997 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν στο Άμστερνταμ το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες, που συμμετέχουν στο ευρώ σε αυστηρή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
  • 2016 Δολοφονείται στην πόλη Μπέρσταλ, στο Γιόρκσάιρ της Βρετανίας, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.
  • Σαν σήμερα 16 Ιουνίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε 
  • 1313 Γεννήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας και ποιητής, Βοκκάκιος («Δεκαήμερο»)
  • 1487 Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Στόουκ Φιλντ, σφραγίζοντας έτσι το τέλος του Πολέμου των Ρόδων, του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αιώνα ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης για τη διαδοχή του θρόνου. Την ονομασία του ο πόλεμος την πήρε από το ρόδο, που ήταν σύμβολο στα οικόσημα και των δύο Οίκων.
  • 1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.
  • 1779 Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στη Βρετανία και αρχίζει η πολιορκία του Γιβραλτάρ.
  • 1815 Λαμβάνει χώρα η μάχη του Λιγνί, η τελευταία νικηφόρα μάχη του Ναπολέοντα πριν από το Βατερλό
  • 1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στη σύνταξη της «Χάρτας του Λαού», που περιελάμβανε 6 αιτήματα — διεκδικήσεις γύρω από τις εκλογές και την εκλογική αντιπροσώπευση. Το κίνημα που οικοδομήθηκε γύρω από την «Χάρτα» έμεινε στην ιστορία ως «κίνημα των Χαρτιστών». Οι Μαρξ και Ένγκελς συνδέθηκαν με τα πιο πρωτοπόρα — επαναστατικά στοιχεία του κινήματος, στο οποίο ωστόσο, κυριάρχησαν τα μικροαστικά — ρεφορμιστικά χαρακτηριστικά (902.gr).
  • 1858 Πέθανε ο Άγγλος γιατρός, Τζον Σνόου, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας.
  • 1890 Γεννήθηκε ο Άγγλος κωμικός, Σταν Λόρελ, μέλος του θρυλικού διδύμου “Χοντρός και Λιγνός”
  • 1903 Ενα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η εταιρία Pepsi Cola εγγράφει την “Pepsi Cola” στο αμερικανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας.
  • 1913 Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.
  • 1918 Γεννιέται ο γιατρός ερευνητής επιστήμονας Γεώργιος Κοτζιάς.
  • 1920 Ιδρύεται με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών στη Χάγη το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης – πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.
  • 1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουάσινγκτον διατάσσει το Βερολίνο να κλείσει τα προξενεία του στις ΗΠΑ
  • 1945 Ο Άρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα. Την ίδια μέρα δημοσιεύονταν στον Ριζοσπάστη η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη).
  • 1948 Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της “Cathay Pacific”. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη του πληρώματος, το αεροπλάνο συντρίβεται. Σκοτώνονται όλοι, πλην του αρχηγού της συμμορίας.
  • 1955 Στην Αργεντινή, σημειώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα από ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας κατά του Χουάν Περόν. Βομβαρδίζεται το προεδρικό μέγαρο στο Μπουένος Αιρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 160 άντρες. Ο στρατός παραμένει πιστός και καταστέλλει την εξέγερση. Την ίδια μέρα ο πάπας Πίος ΙΒ’, αφορίζει τον Περόν.
  • 1958 Εκτελείται στην Ουγγαρία ο Ίμρε Νάγκι, έπειτα από καταδίκη του σε θάνατο από το Λαϊκό Δικαστήριο Βουδαπέστης, για συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό. Ο Νάγκι ήταν Πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Λ. Δ. Ουγγαρίας στη διάρκεια της αντεπανάστασης του 1956.
  • Σαν σήμερα 16 Ιουνίου 2022
  • 1961 Ο Ρώσος χορευτής, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ βρίσκεται στο Παρίσι με τα μπαλέτα Κίροφ.
  • 1961 Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνεται το κέντρο Ευγενίδη, κοντά στον Ιππόδρομο.
  • 1963 Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα, σαν πλήρωμα του Vostok 6.
  • 1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.
  • 1969 Μετά την παραίτηση του Σαρλ ντε Γκωλ ο Ζωρζ Πομπιντού γίνεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
  • 1976 Χιλιάδες μαθητές του εργατικού προαστίου Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ βγαίνουν στους δρόμους σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής να επιβάλλει τη γλώσσα των λευκών (Αφρικάανς) στα σχολεία. Η αστυνομία επιτίθεται βίαια και σκοτώνει τουλάχιστον 176 μαθητές (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 700 νεκρούς).
  • 1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ γίνεται πρόεδρος της ΕΣΣΔ.
  • 1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν τη τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού. Μεταξύ άλλων, ο Μπράουν είχε κατασκευάσει τους πυραύλους V‑2, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κατά του Λονδίνου και της Άντβερπ (Βέλγιο), σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 9.000 ανθρώπους.
  • 1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.
  • 1991 Στην Τουρκία, ο Μεσούτ Γιλμάζ, εκλέγεται ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.
  • 1994 Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.
  • 1997 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν στο Άμστερνταμ το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες, που συμμετέχουν στο ευρώ σε αυστηρή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
  • 2016 Δολοφονείται στην πόλη Μπέρσταλ, στο Γιόρκσάιρ της Βρετανίας, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.

    Γεννήσεις
  • 1555 – Όθων Ερρίκος, δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Χάρμπουργκ
  • 1633 – Ζαν ντε Τεβενό, Γάλλος γλωσσολόγος και επιστήμονας
  • 1723 – Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος
  • 1829 – Τζερόνιμο, Ινδιάνος ηγέτης
  • 1858 – Γουσταύος Ε΄, βασιλιάς της Σουηδίας
  • 1866 – Γερμανός Καραβαγγέλης, μητροπολίτης
  • 1882 – Μοχάμεντ Μοσαντέκ, Ιρανός πολιτικός
  • 1890 – Σταν Λόρελ, Άγγλος ηθοποιός
  • 1902 – Τζωρτζ Γκέιλορντ Σίμπσον, Αμερικανός παλαιοντολόγος
  • 1903 – Σπύρος Βασιλείου, ζωγράφος
  • 1912 – Ίνοχ Πάουελ, Βρετανός πολιτικός
  • 1917 – Φαίδων Γκιζίκης, στρατηγός
  • 1925 – Ζαν ντ’Ορμεσόν, Γάλλος συγγραφέας
  • 1927 – Ρόμπερτ Κραφτ, Αμερικανός αστρονόμος
  • 1929 – Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ, εμίρης του Κουβέιτ
  • 1946 – Τομ Χάρελ, Αμερικανός συνθέτης
  • 1952 – Γιώργος Α. Παπανδρέου, πολιτικός
  • 1953 – Βασίλης Καΐλας, ηθοποιός
  • 1959 – Ούλτιμεϊτ Γουόριορ, Αμερικανός παλαιστής
  • 1966 – Γιαν Ζελέζνι, Τσέχος ακοντιστής
  • 1967 – Χαράλαμπος Ανδρέου, Κύπριος ποδοσφαιριστής
  • 1967 – Γιούργκεν Κλοπ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
  • 1971 – Τούπακ Σακούρ, Αμερικανός ράπερ
  • 1973 – Νίκος Μαχλάς, ποδοσφαιριστής
  • 1978 – Αργύρης Αγγέλου, ηθοποιός
  • 1978 – Θοδωρής Μαραντίνης, τραγουδιστής (Onirama)
  • 1978 – Ντάνιελ Μπρουλ, Γερμανός ηθοποιός
  • 1980 – Νεχίρ Ερντογάν, Τουρκάλα ηθοποιός
  • 1983 – Ολίβια Χακ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου