Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Σεπ 2023
Σαν σήμερα... 7 Σεπτεμβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση















Τα Σεπτεμβριανά (1955)

Το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 1955

                                               ****



evraioi
1943 Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Στρόοπ, κηρύσσει με διαταγή του –και επίσημα πια- το διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα. Το ΕΑΜ κινητοποιεί τις οργανώσεις του και φυγαδεύει πολλούς Εβραίους στις ελεύθερες περιοχές.

                                              ****

Γεγονότα

  • 70 Ο ρωμαϊκός στρατός υπό τον Τίτο καταλαμβάνει και λεηλατεί την Ιερουσαλήμ.
  • Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος νικά τον Σαλαντίν στη μάχη του Αρσούφ (Γ΄ Σταυροφορία)
  • 1559 Πέθανε ο Γάλλος Ρόμπερτ Εστιέν, ο πρώτος που τύπωσε τη Βίβλο σε αριθμημένες εκδόσεις
  • 1553 Γεννήθηκε η Ελισάβετ Α’, η οποία παρέμεινε στo βρετανικό θρόνο από το 1558 και για 45 χρόνια, μέχρι το θάνατό της, αφού προηγουμένως δημιούργησε την ελισαβετιανή εποχή στην ευρωπαϊκή πολιτική και τις τέχνες
  • 1652 15.000 Κινέζοι Χαν επαναστατούν κατά της ολλανδικής κυριαρχίας στην Ταϊβάν.
  • 1812 Στη μάχη του Μποροντίνο, ο ρωσικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Κουτούζοφ ηττάται από τον Ναπολέοντα.
  • 1813 Ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.
  • 1821 Δημιουργείται η Μεγάλη Κολομβία (που απαρτιζόταν από τη σημερινή Κολομβία, τον Παναμά, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, τμήμα του Περού και της Βραζιλίας), με Πρόεδρο τον ηγέτη του αγώνα της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία από τους Ισπανούς Σιμόν Μπολιβάρ.
  • 1822 H Βραζιλία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη από την Πορτογαλία.
  • 1833 Οι επαναστάτες οπλαρχηγοί του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτρης Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται από τις Οθωνικές αρχές με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
  • 1860 Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι μπαίνει στη Νάπολη.
  • 1882 Γεννιέται ο μουσουργός και αρχιμουσικός Θεόφραστος Σακελλαρίδης, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Οπερέτας.
  • 1885 Γεννήθηκε η ποιήτρια Έλινορ Γουίλι, μια από τις κορυφαίες Αμερικανίδες συγγραφείς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
  • 1907 Το αγγλικό υπερωκεάνιο, RMS Lusitania σαλπάρει για το παρθενικό του ταξίδι από το Λίβερπουλ της Αγγλίας στη Νέα Υόρκη.
    Βυθίστηκε 8 χρόνια αργότερα (7 Μαΐου 1915 ‑μετέφερε στα αμπάρια του πολεμοφόδια) από το γερμανικό υποβρύχιο U20.
    Πνίγηκαν 1.201 ‑συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, γεγονός υπήρξε αφορμή για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον Α Παγκόσμιο.
  • kazan1909 Γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ηλίας Καζάν (Elia Kazan –πέθανε το 2003) , δημιουργός μεταξύ άλλων και των ταινιών “America America”, “Λεωφορείον ο Πόθος”, “Το λιμάνι της αγωνίας”, “Ανατολικά της Εδέμ”, “Ο συμβιβασμός”, “Πυρετός στο αίμα”, “Βίβα Ζαπάτα”, “Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν”. Τιμήθηκε με 2 Oscar 35 διακρίσεις & 29 υποψηφιότητες.
    Αμαύρωσε το έργο, τη φήμη και την υστεροφημία του, όταν, στις αρχές της 10ετίας του 1950, κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων του διαβόητου κομμουνιστοφάγου γερουσιαστή Μακάρθι, καταδίδοντας ονόματα ομοτέχνων του – συνεργατών, φίλων, πρώην συντρόφων του – με την κατηγορία ότι υπήρξαν μέλη ή οπαδοί του ΚΚ ΗΠΑ.
    Ο Καζάν όχι μόνον δε μετάνιωσε γι’ αυτή την αποτρόπαια πράξη του, αλλά και την υπερασπίστηκε ως «τη μόνη ορθή» και «αναγκαία ενάντια στον κομμουνιστικό κίνδυνο» (!), το 1999.
  • 1911 Ο Γάλλος ποιητής, Γκιγιόμ Απολιναίρ, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με την κατηγορία της κλοπής της Μόνα Λίζα από το Μουσείο του Λούβρου.
  • 1930 Πάνω από 4.000 φτωχοί αγρότες της περιοχής Θεσσαλονίκης συγκροτούν συλλαλητήρια στην πόλη με συνθήματα «Θέλουμε ψωμί», «Πεινάμε», «Κάτω η κυβέρνηση».
  • 1936 Με τον Αναγκαστικό Νόμο 95 της δικτατορίας Μεταξά ιδρύεται η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) «δια την διαπαιδαγώγησιν, μόρφωσιν και ψυχαγωγίαν του κοινού». Υπήρξε ο πρόδρομος της ΕΡΤ.
  • 1940 Στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.
  • 1941 Στις 7–9 Σεπτεμβρίου οι αντάρτες της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος» αφοπλίζουν τους σταθμούς της Χωροφυλακής Μαυροθάλασσας, Νέας Ευκαρπίας και Δάφνης της επαρχίας Νιγρίτας.
  • 1942 Στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός εξαναγκάζει τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση βορειοδυτικά του Στάλινγκραντ.
  • 1942 Αρχίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση, οι οποίες διήρκεσαν έως τις 14 του Σεπτέμβρη. Τα θύματα της πείνας το χειμώνα του 1941–1942 έφτασαν τις 260 χιλιάδες νεκρούς. Μα θα ήταν ασφαλώς πολύ περισσότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωνόταν σε σκληρούς αλλά μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες για την επιβίωση.
  • evraioi1943 Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Στρόοπ, κηρύσσει με διαταγή του –και επίσημα πια- το διωγμό των Εβραίων στην Ελλάδα. Το ΕΑΜ κινητοποιεί τις οργανώσεις του και φυγαδεύει πολλούς Εβραίους στις ελεύθερες περιοχές.
  • 1944 Η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου μεταφέρεται στην Καζέρτα της Ιταλίας.
  • 1944 Ο απελευθερωτής Κόκκινος Στρατός περνά τα σύνορα της Βουλγαρίας.
  • 1947 Σχηματίζεται κυβέρνηση Φιλελευθέρων και Λαϊκών με πρωθυπουργό τον Θ. Σοφούλη και αντιπρόεδρο τον Κ. Τσαλδάρη.
  • 1949 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Γκλόρια Γκέινορ (Gloria Gaynor),
  • 1952 Η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ — νεολαία της ΕΔΑ) διαλύεται με απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας και ύστερα από Εισαγγελική εισήγηση.
  • 1953 Ο Νικίτα Χρουστσόφ τίθεται επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ.

  • 1955 «Σεπτεμβριανά».  Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

    Το 1955 τη γειτονική μας χώρα κυβερνούσε ο Αντνάν Μεντερές -ένας «πρώιμος Ερντογάν»- και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μεντερές έπαιζε αρκετά το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας εκνευρισμό στο κεμαλικό κατεστημένο της χώρας. Το αποδεικνύουν και τα χιλιάδες τζαμιά που κτίστηκαν επί πρωθυπουργίας του. Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν ήταν ανθηρή, ενώ ο εθνικιστικός πυρετός ανέβαινε, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, στρέφοντάς την κατά της ελληνικής μειονότητας που ευημερούσε. Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν και στεγάζεται και σήμερα στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ως δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος σπουδαστής από την Κομοτηνή, που αργότερα περιεβλήθη το φωτοστέφανο του ήρωα. Τιμήθηκε στην Τουρκία και διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία. Χρόνια αργότερα σε μία συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν και θεώρησε τον εαυτό του θύμα των ελληνικών αρχών. Από την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες στις τζαμαρίες του κτιρίου, αλλά οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντάς το, κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ» της «Ισταμπούλ Εξπρές» και δημοσίευση μιας σειράς από παραποιημένες φωτογραφίες του συμβάντος, προκάλεσαν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της ίδιας μέρας.


    Στις 5 το απόγευμα, το μαινόμενο πλήθος των 50.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου. Μέχρι τότε, οι αρχές παρέμειναν απαθείς, όταν δεν διευκόλυναν τους πλιατσικολόγους στο έργο. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήλεγχε τα συνδικάτα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα έκτροπα.

    Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μεταφέρθηκε από τη Δυτική Μικρά Ασία δωρεάν, αντί αμοιβής 6 δολαρίων, που ουδέποτε τους δόθηκε. 4.000 ταξί τους μετέφεραν στον χώρο των ταραχών, ενώ φορτηγά του Δήμου της Κωνσταντινούπολης είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Πόλης, φορτωμένα με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, αξίνες, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης, απαραίτητα σύνεργα για τον όχλο των επιδρομέων, που επέπεσε επί των ελληνικών καταστημάτων με τα συνθήματα «Θάνατος στους γκιαούρηδες», «Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης», «Σφάξτε του έλληνες προδότες», «Κάτω η Ευρώπη» και «Εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Την οργή του όχλου δεν γλύτωσαν και κάποια καταστήματα αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας.

    Άνδρες και γυναίκες βιάστηκαν και σύμφωνα με τη μαρτυρία του γνωστού τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, πολλοί ιερείς εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή, με θύμα ένα αρμένιο παπά. 16 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν.

    Έκτροπα κατά των Ελλήνων δεν έγιναν μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σμύρνη. Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου τούρκοι εθνικιστές έκαψαν το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν το νεόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, ενώ λεηλάτησαν σπίτια ελλήνων στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.


    Ο Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας στα ερείπια του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, Κωνσταντινούπολη.

     

    Ο Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας στα ερείπια του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, Κωνσταντινούπολη.

     


    Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/169

    © SanSimera.gr
    Ο πρωθυπουργός Μεντερές σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το πογκρόμ κατά των Ελλήνων ήταν έργο των κομμουνιστών. Ένας ισχυρισμός που κατέπεσε αυτοστιγμεί και από τις αναφορές των ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα προς τις κυβερνήσεις τους, που επισήμαιναν τις μεγάλες ευθύνες των τουρκικών αρχών.

    Η κυβέρνηση Παπάγου προσπάθησε να διεθνοποιήσει το θέμα, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Αμερικανοί και Βρετανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου». Οι νατοϊκοί σύμμαχοί μας είπαν ξεκάθαρα να ξεχάσουμε το συμβάν. Μόνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών από τους διεθνείς οργανισμούς απαίτησε από την Τουρκία εξηγήσεις για την καταστροφή του 90% των ορθόδοξων ναών στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, τον Αύγουστο του 1995 η αμερικανική Γερουσία με απόφασή της κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον να ανακηρύξει την 6η Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Πογκρόμ.

    Το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης προκάλεσε:

    τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32

    τον θάνατο ενός Αρμένιου

    τον βιασμό 12 Ελληνίδων

    τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή)

    την καταστροφή:
    4.348 εμπορικών καταστημάτων,
    110 ξενοδοχείων,
    27 φαρμακείων,
    23 σχολείων,
    21 εργοστασίων,
    73 εκκλησιών,
    περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

    Το οικονομικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

    Αργότερα, το τουρκικό κράτος διά του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ υποσχέθηκε αποζημίωση για την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπέρασε το 20% των απαιτήσεών τους, με δεδομένο ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν υποτιμηθεί δραματικά.

    Πολλές λεπτομέρειες για τα Σεπτεμβριανά ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος από τους στρατιωτικούς πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος τελικά δεν γλύτωσε από την αγχόνη. Πολύτιμα στοιχεία προσκομίζει και το βιβλίο του διαπρεπούς ελληνοαμερικανού βυζαντινολόγου Σπύρου Βρυώνη «The Mechanism of catastrophe: The Turkish Pogrom οf September 6-7, 1955 and the destruction of Greek Community of Istambul (Greekworks.com, New York, 2005).

    VIDEOS

    Το Κουτί της Πανδώρας - Ο Διωγμός των Ελλήνων απο την Κωνσταντινούπολη

    ΤΕΚΜΗΡΙΑ

    Εφημερίδα «Ελευθερία», 7 Σεπτεμβρίου 1955
    Εφημερίδα «Ελευθερία», 8 Σεπτεμβρίου 1955
    Εφημερίδα «Ελευθερία», 9 Σεπτεμβρίου 1955
    Εφημερίδα «Ελευθερία», 10 Σεπτεμβρίου 1955

  • 1956 Ο 16χρονος Πελέ σκοράρει το πρώτο του γκολ με τη Σάντος, την ομάδα στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του (τελευταίος αγώνας στις 3/10/1974). Ο Πελέ γεννήθηκε ως Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας, ως ο πρωτότοκος γιος του ποδοσφαιριστή Ντοντίνιο (Joao Ramos do Nascimento). Οι γονείς του του έδωσαν το όνομα του περίφημου εφευρέτη Τόμας Έντισον, τον φώναζαν όμως με το χαϊδευτικό «Ντίκο».
  • 1960 Πεθαίνει ο παλαίμαχος Γερμανός κομμουνιστής Βίλχελμ Πικ, πρώην μέλος του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και πρώτος Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.
  • 1960 Η Βίλμα Ρούντολφ, η επονομαζόμενη “Μαύρη Γαζέλα”, η οποία πάσχει από πολιομυελίτιδα, κερδίζει 3 χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης με παγκόσμιο ρεκόρ 44.4 στα 4x100, με ισοφάριση 11.3 στα 100μ. Στα 200μ απλώς δεν καταφέρνει να βελτιώσει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο ήδη κατέχει από τις 9/7 στο Κόρπους Κρίστι με 22.9. Στους Ολυμπιακούς του 1956, σε ηλικία 16 ετών, είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στα 4x100. Θα πεθάνει το 1994 σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου.
  • 1965 «Άγνωστοι» ανατινάζουν τη λέσχη των Λαμπράκηδων στο Μυλοχώρι. Μία εβδομάδα πριν, στο Συμβούλιο του Στέμματος, συζητήθηκε η διάλυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.
  • 1977 Υπογράφεται συμφωνία για τη διαχείριση της Διώρυγας του Παναμά, μεταξύ των ΗΠΑ και του Παναμά. Οι ΗΠΑ συμφωνούν να παραδώσουν τον έλεγχο της διώρυγας στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • 1979 Μεταφέρεται στην Ελλάδα από τη Βουδαπέστη, με σκοπό να ταφεί, η σορός του πρώην γραμματέα του ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη.
  • 1981 Ρεκόρ προσέλευσης σημειώνεται στο γήπεδο της Πάτρας, όταν 22.000 φίλαθλοι παρακολουθούν τον τιμωρημένο Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο 1–1 (Μητρόπουλος-Ρότσα) για την πρεμιέρα του 3ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.
  • 1985 Ο Κωστής Στεφανόπουλος αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία με 10 βουλευτές και ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ).
  • 1990 Διεξάγεται μπροστά σε 35.000 θεατές στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Grand Prix της IAAF με χαμηλές επιδόσεις αλλά σπουδαία ονόματα (Μπουρέλ, Λιούις, Τζόνσον, Σμιθ, Χάρις, Μορτσέλι, Σοτομαγιόρ, Τιμερμαν, Κιρο, Ντρέσλερ, Φέλκε και Οττι).
  • 1993 Έξι Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ (η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Αρμενία και το Τατζικιστάν) υπογράφουν καταρχήν συμφωνία για το ενιαίο νομισματικό σύστημα και τη διατήρηση του ρωσικού ρουβλίου.
  • 1995 Στις ΗΠΑ, εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο Εντέβουρ, για 11ήμερη επιστημονική αποστολή.
  • 1996 Στη Μόστρα της Βενετίας, το χρυσό Λέοντα του κινηματογραφικού φεστιβάλ παίρνει ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Νιλ Τζόρνταν για την ταινία του “Μάικλ Κόλινς”.
  • 1999 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.
  • 2002 Πέθανε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της σόουλ, Έρμα Φράκλιν (Erma Vernice Franklin μεγαλύτερη αδερφή της τραγουδίστριας | μουσικού Aretha Franklin).
  • matsas2003 Πέθανε ο Αρτέμης Μάτσας, έλληνας ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του κακού που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο. (Γεν. 1930)
  • 2005 Πέθανε ο Ιταλός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Σέρτζο Εντρίγκο (Sergio Endrigo).
    Κυκλοφόρησε 10άδες άλμπουμ και 100άδες 45άρια και συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες στο εξωτερικό.
    Τραγούδησε το 1967 στην Κούβα στο Festival Internacional de la Canción Popular (Varadero) με απίστευτη επιτυχία το “La Rosa Blanca” του José Martí –
  • 2015 Πέθανε η ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη
  • 2017 Πέθανε η Ελληνίδα τραγουδίστρια με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο Μπέμπα Μπλανς (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αγγελικής Κωνσταντοπούλου) γνωστή για τη συνεργασία της με το Γιώργο Ζαμπέτα αλλά και με άλλους καλλιτέχνες (Μαρινέλλα, Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Πουλόπουλο) καθώς και με αρκετούς συνθέτες (Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Καραμπεσίνη Γιάννη Σπανό κά).
  • 2019 Φόβοι για πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκρούς στις Μπαχάμες, καθώς συνεχίζει να ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ντόριαν»
    Πόλεις ολόκληρες έχουν «ισοπεδωθεί», ενώ οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στις πληγείσες περιοχές συναντά μεγάλες δυσκολίες και έλλειψη πόρων και το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, που βρίσκεται στη νήσο Grand Bahama, κυριολεκτικά διαλύθηκε και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής για μεταφορά ιατρικού υλικού και έκτακτη αεροδιακομιδή τραυματιών και ασθενών.
  • Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν «άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στις πληγείσες περιοχές του αρχιπελάγους, τόνισε ο ΟΗΕ, ενώ η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά τις ζημιές στα 7 δισ. $.
  • 2020 Την ενίσχυση των αντιδραστικών διατάξεων του κατάπτυστου νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, της ΝΔ, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τη «Ρύθμιση δημοσίων υπαιθρίων συναθροίσεων».

Γεννήσεις

Θάνατοι



Επέτειοι


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου