Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 02 Μάρ 2024
Σαν σήμερα 2 Μαρτίου
Κλίκ για μεγέθυνση

















Μάχη του Γηροκομείου (2 Μαρτίου 1822) 
...αποτελεί μια σημαντική μάχη, μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων, στις αρχές του δεύτερου έτους της Επανάστασης του '21. Η μάχη δόθηκε κοντά στη Μονή Γηροκομείου Αχαΐας, εξ ου και η ονομασία της.

 
 

Η μάχη του Γηροκομείου διεξήχθη στις 2 Μαρτίου 1822 (9 Μαρτίου 1822 σύμφωνα με τον Στέφανο Θωμόπουλο) και αποτελεί μια σημαντική μάχη, μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων, στις αρχές του δεύτερου έτους της Επανάστασης του ’21. Η μάχη δόθηκε κοντά στη Μονή Γηροκομείου Αχαΐας, εξ ου και η ονομασία της. Εκεί οι Έλληνες υπό τη γενική αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και με άλλους οπλαρχηγούς όπως οι Δημήτρης Πλαπούτας, Γενναίος Κολοκοτρώνης και Κωνσταντίνος Πετιμεζάς, αμύνθηκαν εναντίον συνολικής δύναμης 8.000 Τούρκων. Οι Τούρκοι πολέμησαν υπό τις διαταγές των πασάδων Μεχμέτ Σαλίχ που ήταν ο αρχηγός των Τούρκων της Πάτρας και του Γιουσούφ Σέρεζλη, που «βρισκόταν στην Ναύπακτο και έσπευσε για βοήθεια, μαζί με τις φρουρές του Ρίου και Αντιρρίου».

Η μάχη εντάσσεται στην προσπάθεια των Τούρκων να λύσουν τον ασφυκτικό κλοιό των Ελλήνων γύρω από την Πάτρα. Όμως, παρά το ότι οι Έλληνες νίκησαν και έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους, η πολιορκία τελικά λύθηκε στις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους, λόγω διαμαχών ανάμεσα στους Έλληνες.

Τα γεγονότα

Η Μονή Γηροκομείου Πατρών, η οποία βρίσκεται σε ύψωμα των Πατρών, υπήρξε πεδίο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και των Τούρκων, κατά τα έτη 1821-1822, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της περιοχής, αφού απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από το Φρούριο Πατρών και όποιος ήλεγχε τη Μονή Γηροκομείου το απειλούσε άμεσα. Η πιο σημαντική από αυτές τις μάχες έγινε στις 9 Μαρτίου 1822. Ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος είχε οριστεί από την Διοίκηση αρχηγός της πολιορκίας των Πατρών, κατέφθασε στην περιοχή αρχές Μαρτίου του 1822 με περίπου 6500 άνδρες και απέκλεισε όλους τους δρόμους προς την πόλη. Εγκατέστησε «το στρατηγείο του και το φροντιστήριο» στο χωριό Σαραβάλι, αφού από εκεί μπορούσε να εποπτεύει όλη την περιοχή. Η τουρκική φρουρά της Πάτρας που ήταν οχυρωμένη στο φρούριο, αριθμούσε περίπου 12000 πεζούς και ιππείς και είχε αρχηγό τον Γιουσούφ πασά . Τα ξημερώματα της Πέμπτης 9 Μαρτίου οι τουρκικές δυνάμεις εξορμούν από το φρούριο και προελαύνουν ταχύτατα, σαρώνοντας κάθε αντίσταση, σε όλη την πεδινή περιοχή των Πατρών, «κοντά στον ποταμό Λεύκα» φτάνοντας μέχρι και τους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους. Οι μόνες νησίδες αντίστασης που είχαν απομείνει ήταν η μονή Γηροκομείου και ο ληνός του Σαΐτ Αγά. Ο Κολοκοτρώνης, αφού είδε, ότι με τις ενισχύσεις που είχε στείλει, δεν είχαν νικηθεί οι επιτιθέμενοι, έσπευσε προς το Σαραβάλι, κατάφερε να αναχαιτίσουν τους αντιπάλους και διέταξε αντεπίθεση από την περιοχή του Ρωμανός προς το Γηροκομείο, η οποία όχι μόνο πέτυχε, αλλά οδήγησε και τα άλλα σώματα σε γενική αντεπίθεση. Οι μέχρι εκείνη τη στιγμή προελαύνοντες Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή, είτε προς το φρούριο των Πατρών είτε προς το κάστρο του Ρίου. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν πολλές εκατοντάδες, ενώ των Ελλήνων υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες.

 

Σπουδαιότητα της μάχης

Μετά την μεγάλη ελληνική νίκη της 9ης Μαρτίου η επιθετικότητα των τούρκων είχε καμφθεί, διότι πλέον λάμβαναν σοβαρά υπόψη τους την δύναμη των επαναστατών και αντιλαμβάνονταν την κρισιμότητα της δικής τους θέσης. Δεν απομακρύνονταν από το φρούριο, ούτε από τις οχυρώσεις τους πολύ και «όλη η πεδιάς των Πατρών έμεινεν εις την εξουσία των Ελλήνων». Τότε ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να ενισχυθούν από την ελληνική διοίκηση τα στρατεύματα πολιορκίας και ο Κολοκοτρώνης, ώστε να είναι μεγαλύτερη πίεση και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άλωση του φρουρίου της Πάτρας και όλο αυτό θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων. Θα απαλλασσόταν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από την απειλή των Τούρκων του φρουρίου και οι δυνάμεις των Ελλήνων της περιοχής θα χρησιμοποιούνταν σε άλλα μέτωπα. Επιπλέον η κατάληψη της πόλης και του πολύ σημαντικού λιμανιού της Πάτρας θα είχε ισχυρό ηθικό αντίκτυπο στους επαναστάτες, αλλά και στους ευρωπαίους που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις του αγώνα και τις επιτυχίες ή αποτυχίες των Ελλήνων. Η επικοινωνία με το δυτικό κόσμο και εφοδιασμός των επαναστατών θα διεξαγόταν άνετα, μέσω του ελεύθερου πλέον σημαντικού λιμανιού της Πάτρας.

Γενικότερα, η επιτυχία της μάχης του Γηροκομείου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλη στρατηγική επιτυχία, καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της επανάστασης. Οι αντιζηλίες όμως ανάμεσα στους προκρίτους και στρατιωτικούς καθώς και η καχυποψία της διοίκησης προς τον Κολοκοτρώνη δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω. Έτσι η πολιορκία των Πατρών εξασθένησε σιγά-σιγά και διαλύθηκε τυπικά την 25η Ιουνίου 1822 με την αποχώρηση του αρχηγού της. Αναφορές στη μάχη του Γηροκομείου που τονίζουν τη σπουδαιότητά της, βρίσκουμε στα απομνημονεύματα τόσο του ίδιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όσο και στου Φωτίου Χρυσανθόπουλου ή Φωτάκου, που ήταν ο υπασπιστής του, στου Μιχαήλ Οικονόμου που ήταν ο γραμματικός του και στους Γενναίο Θ. Κολοκοτρώνη και Κανέλλο Δεληγιάννη. Η σπουδαία νίκη κατά την οποία οι Έλληνες, υπό την ηγεσία του Κολοκοτρώνη, κατατρόπωσαν τις υπερδιπλάσιες τουρκικές δυνάμεις έμεινε ανεκμετάλλευτη. Αλλά και στην ιστορία της επανάστασης η μάχη έχει καταχωρηθεί ως δευτερεύουσας σημασίας επεισόδιο.

Μάχη Γηροκομείου Πατρών 9 Μαρτίου 1822

Βιβλιογραφία

  • Κωνστ Λ. Κοτσώνης (ταξιάρχος ε.α.), “Μάχη Γηροκομείου Πατρών (Τακτική και στρατηγική θεώρησις)”, στο: Κ. Ν. Τριανταφύλλου Τόμος Τιμητικός, τόμος Β΄, Πάτρα 1993, σελ. 743-748.
  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου “Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821”. Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Τόμος Β’, Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1999. ISBN 960-7960-09-2.
  • Ιστορία Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ’, 1975. ISBN 960-213-095-4


                                           ***




1969 – Η πρώτη πτήση του «Κονκόρντ» (το F-WTSS). Το Κονκόρντ (Concorde) ήταν το ένα από τους δυο τύπους υπερηχητικών επιβατηγών αεροπλάνων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, (το άλλο ήταν το Tupolev Tu-144), αλλά και το μόνο που εντάχθηκε σε δρομολογημένες πτήσεις. Το Κονκόρντ αποτέλεσε για περίπου μισό αιώνα το καύχημα της αγγλο-γαλλικής αεροναυπηγικής συνεργασίας, πετούσε με ταχύτητα Μαχ 2,02 (= 2,02 φορές την ταχύτητα του ήχου) σε μέγιστο ύψος 60.000 πόδια. Η πτήση που πραγματοποίησε το κονκόρντ έγινε στις 2 Μαρτίου 1969 και έλαβε μέρος στην πρώτη του παρουσίαση στις 21 Ιανουαρίου 1976. Αποσύρθηκε μόνιμα στις 26 Νοεμβρίου 2003.



Γεγονότα

  • 986 – Ο Λουδοβίκος Ε’ γίνεται βασιλιάς των Φράγκων.
  • 1784 Ο Γάλλος εφευρέτης Ζαν Πιερ Μπλανσάρ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με αερόστατο πάνω από το Παρίσι.

Kolokotronis01.jpg

  • 1822 – Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Γηροκομείου. Η Μάχη του Γηροκομείου (2 Μαρτίου 1822)  ...αποτελεί μια σημαντική μάχη, μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων, στις αρχές του δεύτερου έτους της Επανάστασης του '21. Η μάχη δόθηκε κοντά στη Μονή Γηροκομείου Αχαΐας, εξ ου και η ονομασία της.
  • 1836 Το Τέξας αποσπάται από το Μεξικό και ενσωματώνεται στις ΗΠΑ.
  • 1840 – Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.
  • 1900 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Κουρτ Βάιλ, του οποίου η μουσική συνόδεψε μεταξύ άλλων και πολλά θεατρικά του Μπέρτολτ Μπρεχτ (όπως π.χ. η «Όπερα της Πεντάρας» και τα «Επτά θανάσιμα Αμαρτήματα»).  Εβραίος στην καταγωγή και σοσιαλιστής στην ιδεολογία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Γερμανία όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία τον Μάρτη του 1933. Πέθανε στις ΗΠΑ στις 3/4/1950.
  • 1909 Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμβουλεύουν τη Σερβία να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της επί της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

  • 1913Απελευθέρωση της Σάμου. Ο ελληνικός στρατός, υπό την προστασία του θωρηκτού “Σπέτσαι”, απελευθερώνει τη Σάμο.
  • 1917 Παραιτείται ο τσάρος Νικόλαος Β’, μετά τη Φεβρουαριανή Επανάσταση στη Ρωσία. Η προσωρινή κυβέρνηση του πρίγκηπα Γκεόργκι Λβοφ κηρύσσει γενική αμνηστία, την αυτονομία της Φιλανδίας, την ανεξαρτησία της Πολωνίας, την κατάργηση της θανατικής ποινής και το εργασιακό οκτάωρο.

  • 1919 –Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο — ιδρυτικό — Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (3η Διεθνής). Στις εργασίες του μετέχουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Αυστρίας, Εσθονίας, Φιλανδίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Ελβετίας (ανεπίσημα) και ΗΠΑ (ανεπίσημα). Το Συνέδριο, που διήρκεσε έως τις 6/3 ψήφισε το πρόγραμμα της ΚΔ και τις θέσεις του Λένιν για τη δικτατορία του προλεταριάτου.
  • 1930 πέθανε ο Ντέιβιντ Λόρενς, ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Το πιο γνωστό του βιβλίο “Ο εραστής της λαίδη Τσάτερλι” είχε προκαλέσει σάλο, όταν κυκλοφόρησε.
  • 1931 Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, αυτός που ολοκλήρωσε την αντεπαναστατική διαδικασία στην ΕΣΣΔ. Θα μείνει γνωστός ως ο άνθρωπος της ιστορικής προδοσίας.

  • 1933 – Ορόσημο στις ταινίες τρόμου. Ο γιγαντιαίος γορίλας «Κινγκ Κονγκ» κάνει την εμφάνισή του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης.
  • 1939 – Ενθρόνιση του Πάπα Πίου ΙΒ’.
  • 1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπορική επιδρομή των Συμμάχων καταστρέφει την Τυνησία. Οι δυνάμεις του Άξονα αρχίζουν να υποχωρούν από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
  • 1943 Αρχίζει η μάχη της θάλασσας των νησιών Βίσμαρκ (Ειρηνικός Ωκεανός), που κράτησε 3 μέρες και κατέληξε σε αποφασιστική ήττα του ιαπωνικού στόλου από τις συνδυασμένες Αμερικανικές και Αυστραλιανές δυνάμεις. Η Ιαπωνία έχασε 4.000 άνδρες και δώδεκα πολεμικά σκάφη.
  • 1944 Τα Όσκαρ μεταδίδονται για πρώτη φορά από την τηλεόραση.
  • 1956 Το Μαρόκο ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.
  • 1958 Πέθανε Νικόλαος Τσελεμεντές, Eλληνας αρχιμάγειρας (σεφ) και δάσκαλος της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. (Γεν. 1878)
  • 1958 Μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών από την ΕΡΕ, ανάμεσα στους οποίους οι Γεώργιος Ράλλης και Παναγιώτης Παπαληγούρας, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Προκηρύσσονται εκλογές για την 11η Μαΐου.
  • 1962 Γεννήθηκε ο Τζον Μπον Τζόβι, Αμερικανός ρόκερ
  • 1962 – Απορρίπτεται με ψήφους 189 έναντι 88 η πρόταση παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στρατηγού Κωνσταντίνου Δόβα και στελεχών της κυβέρνησής του για τις εκλογές του 1961. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τον ανένδοτο αγώνα μέχρι να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
  • 1963 Κυκλοφορεί στη Βρετανία ο πρώτος δίσκος των Μπιτλς με τίτλο “Please Please Me”.
  • 1965 – Τη νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε. και την άρση των υπολειπόμενων εκτάκτων μέτρων της περιόδου του εμφυλίου θέτει ως άμεσους στόχους της η διοικούσα επιτροπή της Ε.Δ.Α. στην όγδοη σύνοδό της. Παράλληλα υιοθετεί ως στόχους την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την προσχώρησή της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.
  • 1966 – Εκτεταμένα επεισόδια ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ απεργών οδηγών αστικών συγκοινωνιών και αστυνομίας, όταν 2.000 απεργοί επιτίθενται κατά λεωφορείων που οδηγούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.
  • 1967 – Σοβαρότατα επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών της Παντείου και της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. σημειώνονται στην οδό Πατησίων και τη λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεγάλη πολιτική ένταση προκαλεί η υπερβολική βιαιότητα των αστυνομικών.
  • 1969 – Πραγματοποιείται στην Τουλούζη της Γαλλίας η πρώτη δοκιμαστική πτήση του αγγλο-γαλλικού Κονκόρντ.
  • 1970 – Ανακοινώνεται ότι εξετάζεται η προσθήκη φθορίου στο νερό της Λίμνης του Μαραθώνα ώστε να βελτιωθεί η στοματική υγιεινή των Αθηναίων.
  • 1971 Βίαια επεισόδια ξεσπούν στο Πακιστάν, καθώς το Κοινοβούλιο εκλέγεται με γενική ψηφοφορία για πρώτη φορά αφότου η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ινδία.

  • 1972 – Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
  • 1980 Ο Τζον Μακ Ενρόε γίνεται ο νεότερος τενίστας, που φτάνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης σε ηλικία 21 χρονών και 45 ημερών.
  • 1986 – Διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο Γεράσιμος Αρσένης, εξαιτίας της διαφωνίας του με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Θα επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ το 1989.
  • 1989 Απαντώντας στις αποκαλύψεις ότι υπήρξε μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς απαντά ότι δήθεν ένας συγγενής του τον είχε γράψει μέλος του ναζιστικού κόμματος, χωρίς τη συγκατάθεσή του!
  • 1990 Έπειτα από 27 χρόνια στη φυλακή, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Τέσσερα χρόνια μετά θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές και θα γίνει ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

  • 1992 – Ο Βασίλης Λεβέντης ιδρύει το κόμμα «Ένωση Κεντρώων».
  • 1995 Στην Ελλάδα, 181 βουλευτές ψηφίζουν υπέρ της υποψηφιότητας του Κωστή Στεφανόπουλου για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναντι 108, που ψηφίζουν υπέρ του Αθανάσιου Τσαλδάρη
  • 1995 Ο επί εφτά φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος της Μαφίας. Μετά από πολύχρονη δίκη αθωώθηκε.
  • 2000: Ο 18χρονος Ρώσος πρωταθλητής πυγμαχίας εφήβων Ευρώπης, Σεργκέι Λατούσκο, σκοτώνεται από πυροβολισμούς, έξω από το στάδιο «Λουζνίκι», στη Μόσχα.
  • 2004: Στο Ιράκ η Αλ Κάιντα με συνεχείς βομβιστικές ενέργειες σκοτώνει μέσα σε μια μέρα σκοτώνει 170 άτομα. Η ημέρα θα μείνει γνωστή ως η «σφαγή της Ασούρα».
  • Σαν σήμερα 2 Μαρτίου 20232020: Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μετά το Brexit.
  • 2021: Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο φτάνουν τις 2.353.





Γεννήσεις

          1760 – Καμίγ Ντεμουλέν, Γάλλος δημοσιογράφος και πολιτικός

Θάνατοι

  • 1958 – Νικόλαος Τσελεμεντές, μάγειρας
  • 1960 – Δημήτριος Κάκκαβος, στρατιωτικός και πολιτικός
  • 1973 – Κλέο Νόελ, Αμερικανός διπλωμάτης
  • 1978 – Μιχαήλ Μπαλόπουλος, στρατιωτικός
  •  
    1982 – Φίλιπ Κ. Ντικ, Αμερικανός συγγραφέας. Αν και φτωχός και σχετικά άγνωστος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς και ανανεωτές του είδους, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πλατιά επιτυχία λόγω της προσαρμογής αρκετών έργων του σε ταινίες (όπως οι Blade Runner και Minority Report)
  • 1997 – Κώστας Καπλάνης, συνθέτης
  • 2003 – Ρότζερ Άλμπερτσεν, Νορβηγός ποδοσφαιριστής
  • 2004 – Ευστάθιος Λαγάκος, πολιτικός και διπλωμάτης
  • 2005 – Ιωάννης Κοντουδάκης, αγρότης και πολιτικός.
  •  
    2005 – Αλβέρτος Ναρ, λογοτέχνης και ερευνητής. Όπως γράφεται και στο οπισθόφυλλο της πρόσφατης έκδοσης όλων των διηγημάτων του (Σαλονικάι, 2015) στα διηγήματά του ο Ναρ «προσπαθεί να συλλάβει την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του θεσσαλονικιού Εβραίου, αναζητώντας παράλληλα την προσωπική του ταυτότητα, ανακαλώντας μνήμες.
  •  
    2007 – Ανρί Τρουαγιά, Γάλλος συγγραφέας. Ο Τρουαγιά διακρίθηκε για την ικανότητά του να συγκροτεί πολύτομο μυθιστόρημα σε συνέχειες, το λεγόμενο μυθιστόρημα-ποταμό, «ρομάν φλεβ». Αλλά και για την ικανότητα να συγκινεί το φανατικό κοινό του με μυθιστορήματα οδηγημένα στον αμείλικτο ρεαλισμό, γεμάτα ανθρωπιά και συμπόνια για τα θύματα του πεπρωμένου.
  • 2009 – Νίνο Βιέιρα, πρόεδρος της Γουινέας-Μπισσάου
  • 2011 – Άλαν Λουίζι, πολιτικός από την Αγία Λουκία
  • 2013 – Γιώργος Κολοκυθάς, καλαθοσφαιριστής

Επέτειοι


  • Ημέρα της Εργασίας στην Αυστραλία.
  • Στην Αιθιοπία γιορτάζεται η επέτειος της Μάχης της Άντουα (2 Μαρτίου 1896), στην οποία οι αιθιοπικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από ρώσους και γάλλους εθελοντές, νίκησαν τους Ιταλούς και εξασφάλισαν την ανεξαρτησία της χώρας.
  • Η Ημέρα των Χωρικών στη Μιανμάρ (Βιρμανία), σε ανάμνηση του πραξικοπήματος του 1962 που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Νε Βιν (1910-2002), ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα αυτή της Ν.Α. Ασίας έως το 1988, εφαρμόζοντας ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, μέσα από ένα ιδιότυπο σοσιαλισμό αλά Βιρμανικά.
  • Το Τέξας γιορτάζει την ανεξαρτησία του από το Μεξικό (2 Μαρτίου 1836).


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου