Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Απρ 2024
Σαν σήμερα… 10 Απριλίου
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 
 
















Σαν σήμερα 10 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα 10 Απριλίου 1826 η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου


Το γεγονός που συγκλόνισε την Ευρώπη. Το γεγονός που απέδειξε ότι οι αγωνιζόμενοι Έλληνες εννοούσαν το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Πέρα από την οφειλόμενη αιώνια Τιμή και Μνήμη στους ήρωες νεκρούς οφείλουμε να τους τιμήσουμε αποκαλύπτοντας και αποδεχόμενοι την ιστορική αλήθεια. Το Μεσολόγγι δεν έπεσε στις υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις των Οθωμανών. Το Μεσολόγγι προδόθηκε.

Στις 2 προηγούμενες πολιορκίες του, το Μεσολόγγι αντιστάθηκε ηρωικά αλλά και νικηφόρα. Στην υπό τον Ομέρ Βρυώνη δίμηνη πολιορκία 25/10/1822–31/12/1822 οι πολιορκούντες αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία μετά την καταστροφική γι’ αυτούς τελευταία έφοδο την 31/12, του 1822. Άδοξη για τους Οθωμανούς κατέστη και δεύτερη υπό τον Μουσταφά Πασά, στα 1823, πολιορκία καταγραφόμενη από τους ιστορικούς και ως Πολιορκία του Αιτωλικού και δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Στην τρίτη τελικά και νικηφόρα για τους Οθωμανούς πολιορκία (Μάρτιος 1825-Απρίλιος 1826) υπό τις συνασπισμένες δυνάμεις του Κιουταχή (30.000 άνδρες) και του Ιμπραήμ 15.000, οι πολιορκούμενοι είχαν να αντιπαραθέσουν περίπου 3.000 Ρουμελιώτες και Σουλιώτες.

Η πείνα, η έλλειψη τροφίμων, ο λιμός δαμάζει το Μεσολόγγι και όχι ο εχθρός. Οι αμυνόμενοι από τα τέλη του 1825 αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας τροφίμων.

<<….Πολλές οικογένειες είχαν αρχίσει να στερούνται εντελώς τα τρόφιμα και αναγκάζονταν να σφάζουν άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια και στη συνέχεια σκύλους, γάτες και ποντικούς. Ωστόσο και αυτά εξαντλήθηκαν… Από τις 16 Μαρτίου άρχισαν να τρώνε αρμυρίκια, πικρά χόρτα που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα. Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες όμως εξασθένισαν τους οργανισμούς των ανδρών της φρουράς της πόλης και προκαλούσαν πολλούς θανάτους. Έτσι στις αρχές Απριλίου 1826, οι οπλαρχηγοί στη μυστική τους συνέλευση αποφάσισαν να επιχειρήσουν έξοδο αν τα ελληνικά πλοία που είχαν φτάσει στο Ιόνιο με επικεφαλής τον Ναύαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη δεν κατόρθωσαν να τους εφοδιάσουν.

Στην πόλη έπεσε λιμός: ‘’Πάντα τα ακάθαρτα ζώα κατηναλώθηκαν προς τροφήν. Αι ασθένειαι ως εκ τούτου επολλαπλασιάσθηκαν και η θνησιμότης κατέστη επίφοβος’’ (Οδυσσέας Μαρούλης ‘’Τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου’’ 1926 σελ. 29). Οι δε κάτοικοι: ‘’Πεινώντες, γυμνητεύοντες, νοσούντες, χλομοί και λιπόσαρκοι εσύροντο ανά τας οδούς της χειμαζομένης πόλεως φασμάτων σκιαί’’ (Ι. Ιωαννίδης ‘’Πολιορκίαι, Έξοδος και Ηρώον Μεσολογγίου’’).

Στα ‘’Στρατιωτικά Ενθυμήματα’’ ο Κασομούλης γράφει: ‘’Έφθασεν η νύχτα όλη η φρουρά σιώπησεν και φόβος τον έπαιρνεν τον άνθρωπον από την άκραν σιωπήν’’.

Ο Γιαννιώτης αγωνιστής Αρτέμιος Μίχος που νεότατος ήταν παρών στην πολιορκία του Μεσολογγίου περιγράφει ένα συγκλονιστικό γεγονός. Ειδική επιτροπή που έκανε έρευνα για τρόφιμα βρέθηκε μπροστά σ’ ένα φριχτό θέαμα. Μια οικογένεια από τον Ζυγό ή το Απόκορο «είχε εις απόκρυφον τι μέρος τον μηρόν και άλλα μέλη παιδίου. Φρίξας δε διά το εύρημα ηρώτησε την οικοδέσποινα παρ’ ης (από την οποία) επληροφορήθη ότι το παιδίον αυτό αποθανόν εκ πείνης εχρησίμευσε εις τροφήν των επιζώντων. Ήτο δε τούτο αληθές καθότι εις την ειρημένην οικίαν δεν ευρέθη κανέν άλλο τρόφιμο. Αυτό το περιστατικό όμως ίσως και άλλα ήταν μεμονωμένα και κρυφά και γίνονταν εν αγνοία της φρουράς της πόλης..

Κατά συνέπεια το Μεσολόγγι δεν νικήθηκε από τις υπέρτερες δυνάμεις των Οθωμανών. Οι ήρωες αμυνόμενοι νικήθηκαν από την πείνα, την ακατάλληλη τροφή και την έλλειψη πυρομαχικών.
Αξίζει να δούμε σχετικές μαρτυρίες και ακόμα να δούμε αν υπάρχουν και αποδίδονται ευθύνες για το ότι το Μεσολόγγι αφέθηκε να ηττηθεί από την πείνα. Σε ποιους και από ποιους αποδίδονται.

Ύψιστο χρέος να κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ αναπέμποντας ένα αιωνία η Μνήμη, η τιμή και ο Σεβασμός στους υπερασπιστές του Μεσολογγίου, όπως επίσης ύψιστο χρέος η αποκατάσταση της αλήθειας. Το Μεσολόγγι μπορούσε να είχε θριαμβεύσει δίνοντας άλλη τροπή στην πορεία και τα αποτελέσματα του αγώνα.

Ας δούμε τις Μαρτυρίες:

Η Μαρτυρία του ίδιου του Ιμπραήμ:

Κατά τον Σπ. Τρικούπη, ιστορικό και πολιτικό της Αγγλόφιλης παράταξης. (Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης Τόμ. Τρίτος σελ. 299) “‘Όταν ο Ντεριγνί επισκέφτηκε τον Ιμπραήμ στο Νεόκαστρο, όπου είχε επιστρέψει μετά την πτώση του Μεσολογγιού και τον ρώτησε σχετικά με την εκστρατεία του, ο τολμηρός αλλά ειλικρινής στράπης του είπε δείχνοντας μια χιονισμένη κορυφή. <<Βλέπεις πως λειώνει εκείνο το χιόνι. Έτσι θα λειώναμε κι εμείς όλοι, αν η φρουρά του Μεσολογγιού είχε τροφές για τρεις ακόμα εβδομάδες>>.

Η Μαρτυρία του Έλληνα ιστορικού και ακρογωνιαίου λίθου της Αγγλόφιλης παράταξης στην Ελλάδα, παντρεμένου με την αδελφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Σπυρίδωνος Τρικούπη.

• «Πώς όμως να μην ελεεινολογήσει ο ιστορικός την αξιοκατάκριτη απρονοησία των κυβερνώντων την Ελλάδα εκείνη την εποχή. Η φρουρά του Μεσολογγίου δεν έφτασε σ’ αυτήν την έσχατη απελπισία από την έλλειψη πόρων αλλά από έλλειψη κυβερνητικής πρόνοιας. Στην διάρκεια της πολιορκίας του έγιναν τρεις εκστρατείες για βοήθεια, ενώ αρκούσε μόνο μία για την μεταφορά των αναγκαίων ειδών. Επομένως όσα ξοδεύτηκαν άσκοπα για την δεύτερη και για την τρίτη ναυτική εκστρατεία θα ήταν αρκετά για μακρόχρονη προμήθεια σε είδη, αν στέλνονταν την πρώτη φορά. Τότες όλες οι εχθρικές δυνάμεις θα συντρίβονταν μπροστά στις πύλες της πόλης επειδή η φρουρά μόνον την πείνα φοβόταν».

Ο Αγγλος ιστορικός Μέντελσον επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε έλλειψη πόρων αλλά έλλειψη έντιμης πατριωτικής και ανιδιοτελούς διαχείρισης πόρων.

Επίσης ό Μέντελσον: «Δεν δύναταί τις δυστυχώς να αρνηθή ότι ό Κουντουριώτης και οι οπαδοί αυτού κατώρθωσαν να σπαταλήσωσι τα από των αγγλικών δανείων εισπραχθέντα ολίγα χρήματα εις δεύτερον εμφύλιον πόλεμον ενώ η Κρήτη, η Κάσσος και τα Ψαρά, έρμαιον εις τον εθνικόν εχθρόν αφιέμεναι κατεβάλλοντο, οι δε Αιγύπτιοι παρεσκευάζοντο να κατενέγκωσι ολεθρίαν πληγήν κατά της Πελοπόννησου». «(Ίοτορ. Έλλην. Έπαναστ., τ. Α’, 512)

Ο Μέντελσον αναφερόμενος στο θέμα τής δήθεν έλλειψης πόρων επισημαίνει.
<<Η προσπάθεια αξιοποίησης της εσχάτης ανάγκης του Μεσολογγίου, για να εκποιηθεί η εθνική γη σε τιμές ευκαιρίας σε ημετέρους, αποτελεί επίσης μια από τις αληθινές ερμηνείες της <<<έλλειψης πόρων>>>.
Τότε (16 Φεβρουαρίου) εκδόθηκε νόμος για την εκποίηση εθνικών γαιών, αμπελώνων, κήπων, ελαιώνων κλπ. για τη συγκέντρωση της βοήθειας προς το Μεσολόγγι. (εφημ. Κυβερνήσεως 13/2/1826).

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός τέθηκε σε ισχύ. Όμως οι τρόποι πληρωμής που χρησιμοποιήθηκαν δεν επέτρεψαν τη συγκέντρωση σοβαρών ποσών. Ο αναγκαστικός έρανος, που επίσης χρησιμοποιήθηκε, επίσης δεν απέδωσε ουσιαστικά.

Απελπισμένοι οι απεσταλμένοι των Μεσολογγιτών από την άκαρπη για ένα τετράμηνο αναμονή τους στο Ναύπλιο (από τις 17/1/1826) και μετά από άκαρπες επισκέψεις στην Ύδρα των Κουντουριώτηδων, στο Αργος, οδηγούνται στα άκρα. Έβλεπαν, όπως έγραψε το μέλος της αντιπροσωπείας Σπυρομήλιος ότι, οι κυβερνώντες «ως σπουδαιότερον εθεώρουν την Εθνικήν Συνέλευσιν και όχι τον εχθρόν, όστις επαπείλει το Μεσολόγγιον»

Η κυβέρνηση Κουντουριώτη – Μαυροκορδάτου δεν ευθύνεται μόνο για την εγκατάλειψη του Μεσολογγίου, είναι και η κυβέρνηση που έχει αφήσει αβοήθητη στην καταστροφή και την Κάσο και τα Ψαρά, ναυτικές δυνάμεις ανταγωνιστικές στο εμπορικό ναυτικό της Ύδρας. Είναι η κυβέρνηση που όταν ήρθε ο Ιμπραήμ, όχι μόνον δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την αποβίβασή του, αλλά ανάθεσε σε ανίδεο από «πόλεμο στην στεριά», Υδραίο καπετάνιο, τον Κυριάκο Σκούρτη, να αντισταθεί στη διείσδυση του Ιμπραήμ.

Οι συνέπειες ήταν τραγικές, ιδιαίτερα για τον λόγο ότι μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο παροπλίζονταν μορφές όπως ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης, ο Ανδρούτσος, ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Καρατάσος. Είναι η κυβέρνηση που ευθύνεται για τη δολοφονία του Πάνου Κολοκοτρώνη στα 1824, τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα 1825, τη δολοφονία του φυλακισμένου στην Ακρόπολη Οδυσσέα Ανδρούτσου στις 5 Ιουνίου του 1825.

Έτσι…<οι καρτερικοί και ανδρείοι, οι αδάμαστοι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου ήταν καταδικασμένοι να δουν τις αρετές τους να δαμάζονται από την πείνα και την εγκατάλειψη όχι τον εχθρό>, Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε την παρέμβαση του Αγγλικού στόλου για να αποτρέψει την απελευθέρωση του Μεσολογγίου .

του Γεώργιου Σκλαβούνου ιστορικού ερευνητή



Γεγονότα


  • 428 – Ο Νεστόριος γίνεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
  • 1500 – Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα συλλαμβάνεται από ελβετικά στρατεύματα στη Νοβάρα και παραδίδεται στους Γάλλους.
  • 1516 Στην Ιταλία, δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.
  • 1585 Γρηγόριος 13ος, Πάπας της Ρώμης, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα. (Γεν. 7/1/1502)
  • 1710 – Τίθεται σε ισχύ στη Μεγάλη Βρετανία ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • 1741 – Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής: η Αυστρία ηττάται στη μάχη του Μόλβιτς.
  • Σάμουελ Χάνεμαν (1755 – 1843)1755 Σάμουελ Χάνεμαν (1755 – 1843) Γερμανός γιατρός, δημιουργός του θεραπευτικού συστήματος εναλλακτικής ιατρικής, που το ονόμασε Ομοιοπαθητική. Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1755 στο Μάισεν της Σαξωνίας, πόλη κοντά στη Δρέσδη. Γιος ενός ζωγράφου πορσελάνης, άρχισε τις σπουδές του στην ιατρική αντιμετωπίζοντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και αναγκάστηκε να εργαστεί ως μεταφραστής. Ήταν πολύγλωσσος, αφού γνώριζε Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Λατινικά, Ελληνικά, Αραβικά, Συροχαλδαϊκά και Εβραϊκά.
  • 1809 Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: οι δυνάμεις της Αυστριακής Αυτοκρατορίας εισβάλλουν στη Βαυαρία.
  • 1815 – Το ηφαίστειο του όρους Ταμπόρα ξεκινά μία έκρηξη που διαρκεί μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η έκρηξη σκοτώνει τελικά 71.000 ανθρώπους και επηρεάζει το κλίμα της Γης για τα επόμενα δύο χρόνια.
  • 1821 – Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ απαγχονίζεται από την οθωμανική κυβέρνηση στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου και το σώμα του ρίχνεται στο Βόσπορο.
  • 1821 – Ελληνική Επανάσταση του 1821: Τα Ψαρά υψώνουν τη σημαία της επανάστασης.
  • 1821 – Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς πρόκειται για την πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.
  • 1826 Πήλιος Γούσης, Σουλιώτης οπλαρχηγός, το όνομα του οποίου έχει περάσει στην συλλογική μνήμη ως το συνώνυμο του προδότη, όπως του Εφιάλτη στην αρχαιότητα. (Γεν. ?)
  • 1835 Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.
  • 1847 Γεννιέται ο αμερικανός εκδότης Τζόζεφ Πούλιντζερ που με τη διαθήκη του θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.
  • 1858 – Καθώς η αρχική καμπάνα Μπιγκ Μπεν για τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, βάρους 14,5 τόνων, ράγισε κατά τη διάρκεια δοκιμής, δημιουργείται η σημερινή καμπάνα βάρους 13,76 τόνων.
  • 1864 – Ο αρχιδούκας Μαξιμιλιανός των Αψβούργων ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Μεξικού κατά τη διάρκεια της γαλλικής επέμβασης στο Μεξικό.
  • 1865 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: μία ημέρα μετά την παράδοσή του στις δυνάμεις της Ένωσης, ο στρατηγός των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής, Ρόμπερτ Λη, απευθύνεται στους στρατιώτες του για τελευταία φορά.
  • 1867 Ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος», που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην «Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας».
  • 1870 Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν, ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης. (Θαν. 21/1/1924)
  • 1887 – Την Κυριακή του Πάσχα ο Πάπας Λέων ΙΓ’ εγκρίνει την ίδρυση του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αμερικής.
  • spuros louis 31896 – Ο Σπύρος Λούης τερματίζει πρώτος στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • 1899 Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ρωσοαμερικανός συγγραφέας. («Λολίτα») (Θαν. 2/7/1977)
  • 1904 – Ο Βρετανός μυστικιστής Άλιστερ Κρόουλι μεταγράφει το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο του Βιβλίου του Νόμου.
  • 1912 – Ο Τιτανικός σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι.
  • Εμιλιάνο Ζαπάτα (1879 – 1919)1919 – Ο ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης Εμιλιάνο Ζαπάτα πέφτει σε ενέδρα και δολοφονείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μορέλος.
  • 1924 – Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί, μεταμφιεσμένοι με περούκες και ψεύτικα γένια, εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που είναι σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας, Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας, Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα – Παπαγεωργίου.
  • 1925Ο Υπέροχος Γκάτσμπι του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ εκδίδεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.
  • Μαξ φον Σίντοφ (1929 – 2020)1929 Μαξ φον Σίντοφ (1929 – 2020) O Μαξ φον Σίντοφ (Max von Sydow) ήταν σουηδός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με το ζοφερό σύμπαν των ταινιών του συμπατριώτη του σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ο πλέον εμβληματικός του ρόλος είναι στην ταινία του Μπέργκμαν «Η Έβδομη Σφραγίδα» (1957), όπου παίζει σκάκι με τον Θάνατο. Ο Μαξ φον Σίντοφ είχε και μία αξιοσημείωτη διεθνή καριέρα, με ταινίες όπως «Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» (1965) και «Ο Εξορκιστής» (1973). Οι νεώτεροι θα τον θυμούνται από τις συμμετοχές του στο έβδομο επεισόδιο της κινηματογραφικής σειράς «Ο Πόλεμος των Άστρων» («Η Δύναμη ξυπνάει») και το επιτυχημένο τηλεοπτικό σίριαλ «Game of Thrones». O Καρλ Άντολφ φον Σίντοφ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1929 στην πόλη Λουντ της Σουηδίας
  • Ομάρ Σαρίφ1932 Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια ο αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ.
  • 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας από την κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία, με τους φασίστες της Ουστάσι του Άντε Πάβελιτς στην εξουσία. Η Ουστάσι θα σκοτώσει πάνω από 300.000 Σέρβους, Εβραίους, Ρομά και αντιφρονούντες μεταξύ του 1941 και του 1945.
  • 1941 – Μετά τη συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ. Ο γερμανός συνταγματάρχης που προσέρχεται για την παραλαβή του Οχυρού Παλιουριώνες στο ανατολικό Μπέλες προσφωνεί τον Διοικητή του Οχυρού και συγχαίρει τη φρουρά του, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση.
  • 1942 Κυκλοφορεί το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής».
  • 1944 – Ο Αλέξανδρος Σβώλος αναλαμβάνει την κυβέρνηση του βουνού.
  • 1945 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας δίνει εντολή για ένοπλη εξέγερση στο κατεχόμενο από τους Ναζί βόρειο κομμάτι της χώρας.
 
  • 1954. Πεθαίνει ο γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου Ογκίστ Λιμιέρ.
  • 1963 – Το αμερικανικό υποβρύχιο Θρέσερ βυθίζεται αύτανδρο στη θάλασσα, με απολογισμό 129 νεκρούς.
  • 1968 . Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
  • 1970 – Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους Beatles για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.
  • 1974 – Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.
  • nino rota1979 Πέθανε ο Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης, που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. (Γεν. 3/12/1911)
  • Παύλος Φύσσας (1979 – 2013)1979 Γεννήθηκε ο Παύλος Φύσσας, Ελληνας αντιφασίστας μουσικός της ραπ, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P., που δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή (Θαν. 18/9/2013)
  • 1985: Ο Παναθηναϊκός χάνει με 4-0 στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League).
  • ezekias31988 Πεθαίνει ο ιστορικός ηγέτης και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου.
  • 1991 – Ένας σπάνιος τροπικός κυκλώνας αναπτύσσεται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στην Ανγκόλα, ο πρώτος που καταγράφεται από μετεωρολογικούς δορυφόρους.
  • 1995 Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.
  • Σαν σήμερα 10 Απριλίου 20231997: Συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί, Δημήτρης Βακρινός, ο οποίος είχε διαπράξει πέντε δολοφονίες και δέκα περίπου ληστείες, την τελευταία δεκαετία.
  • 1998 Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ (κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας).
  • 2009 – Ο πρόεδρος των Φίτζι Τζοζέφα Ιλόιλο ανακοινώνει την κατάργηση του συντάγματος και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, προκαλώντας συνταγματική κρίση.
  • 2010: Σε ένα ατύχημα με το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, σκοτώνεται ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Sacre Louis2 France 02.jpg


Επέτειοι

  • Ημέρα του Ροζ στον Καναδά. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να φορέσουν ένα ρούχο χρώματος ροζ για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τον εκφοβισμό, τις διακρίσεις, την ομοφοβία και την τρανσφοβία.
  • Ημέρα των Οικοδόμων στο Αζερμπαϊτζάν.
  • Ημέρα των Διδύμων στις ΗΠΑ.
  • Ημέρα της καρφίδος ασφαλείας (κοινώς παραμάνας) στις ΗΠΑ, με αφορμή την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (10 Απριλίου 1849) από τον εφευρέτη της Γουόλτερ Χαντ. Ο Χαντ πούλησε την εφεύρεσή του για 400 δολάρια (περί τις 15.000 δολ. σε σημερινές τιμές, προκειμένου να αποπληρώσει ένα χρέος του 15 δολ.)
  • Ημέρα του κρουασάν με κανέλλα στις ΗΠΑ.
  •  



 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου