Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Απρ 2024
Σαν σήμερα… 5 Απριλίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 












1722 – Ο Ολλανδός εξερευνητής Γιάκομπ Ρόγκεβεν ανακαλύπτει το Νησί του Πάσχα Τ

ο Νησί του Πάσχα (Isla de Pascua), και επίσης Ράπα Νούι (Rapa Nui), είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Έχει έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 7.750 κατοίκους στην απογραφή του 2017. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua. Το όνομα «Νησί του Πάσχα» οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Ιστορική επισκόπηση

Η ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί του Πάσχα αρχίζει περίπου το 500, όταν καταφθάνουν και οι πρώτοι άποικοι από τα νησιά Μαρκέζας ή Μανγκαρέβα των νήσων Γκάμπιερ της Γαλλικής Πολυνησίας. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες οι πρώτοι άποικοι έφθασαν εδώ από την Ούρου (Uru), που βρίσκεται στα σύνορα της Βολιβίας, του Περού και της Χιλής.

Οι ιστορικές γνώσεις για τους επόμενους αιώνες είναι ανύπαρκτες, έως τον 18ο αιώνα τουλάχιστον. Το 1722 ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν το ονόμασε έτσι, εξαιτίας του ότι έφθασε στο νησί την ημέρα του Πάσχα. Οι διασωθείσες μαρτυρίες μιλούν για ένα νησί ερημωμένο. Ωστόσο, ο πρώτος Ευρωπαίος που το ανακάλυψε ήταν ο πειρατής Έντουαρντ Ντέιβις, που αργότερα έγινε υπαξιωματικός του Βρετανικού Ναυτικού. Αυτός πρωτοαντίκρυσε το νησί το 1686. Την εποχή που έφτασε εκεί ο Ρόγκεβεν, το νησί είχε πληθυσμό γύρω στους 3.000 κατοίκους. Μα αργότερα, οι λευκοί επιδρομείς ελάττωσαν τον πληθυσμό του γιατί έπιαναν τους νέους και τους πουλούσαν σκλάβους. Το 1770 κατέφθασε στο νησί ο Ισπανός εξερευνητής Ντον Φελίπε Γκονσάλες (αμερικάνικα ισπανικά) ή Γκονθάλεθ (καστιλιάνικα ισπανικά), ο οποίος διεκδίκησε τα εδάφη του για την Ισπανία, αν και ανεπισήμως. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1774, πέρασαν από το νησί ο βρετανός θαλασσοπόρος Τζέιμς Κουκ και ο γάλλος Ναύαρχος Μπουγκανβίλ.

Στην αυγή του 19ου αιώνα, περί το 1800 μαρτυρείται πως φαλαινοθήρες εισήγαγαν ασθένειες στους γηγενείς κατοίκους, ενώ το 1805 αμερικανικό πλοίο απήγαγε 22 νησιώτες. Το 1860 Περουβιανοί δουλέμποροι απήγαγαν 1.407 νησιώτες, περίπου το 1/3 του πληθυσμού όπως εκτιμάται, για να εργαστούν στα ορυχεία του Περού. Η επίσημη κυβέρνηση του Περού έστειλε πίσω περί τους 100 αιχμαλώτους, από τους οποίους επέζησαν μόνον 10, εισάγοντας ταυτόχρονα την ευλογιά στο νησί. Το 1866 Γάλλοι ιεραπόστολοι κατασκευάζουν στο νησί νοσοκομεία και ιεραποστολές, κάτι που θα ελκύσει χαρακτήρες όπως ο Ζαν Μπατίστ Ντυτρού-Ντι Μπορνιέ, που ορίζει εαυτόν κυβερνήτη του νησιού. Οι Γάλλοι ιεραπόστολοι αποχωρούν το 1871. Μαζί τους αποχωρούν 200 γηγενείς για την Ταϊτή και 150 για τους νήσους Γκάμπιερ. Ο Ντι Μπρονιέ δολοφονείται λίγα χρόνια αργότερα από τους 150 εναπομείναντες γηγενείς, όταν επιχειρεί να μετατρέψει το νησί σε φάρμα για πρόβατα. Το 1872 στη νησί του Πάσχα έμεναν μόνο 175 ιθαγενείς. Ο 19ος αιώνας κλείνει με την αποβίβαση στο νησί του Χιλιανού καπετάνιου Πολίκαρπο Τόρο Ουρτάδο κατά το 1888, που διεκδικεί το νησί επισήμως για τη Χιλή.

Στον 20ό αιώνα χαρακτηρίζονται ως σημαντικές δύο εξεγέρσεις, αυτή του 1914 και η εξέγερση του 1964 μισό αιώνα μετά. Στην πρώτη οι λιμοκτονούντες γηγενείς εξεγείρονται και ζητούν να φύγουν για την Ταϊτή. Η εξέγερση δεν επιτυγχάνει. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1934 καταφθάνει στο νησί ο Ελβετός εθνολόγος Αλφρέ Μετρό για να μελετήσει τους τοπικούς μύθους και τον κοινωνικό ιστό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το έργο του για την εθνολογία της Νήσου του Πάσχα (L’Île de Pâques, 1935) σε έκδοση του Bishop Museum Press. Το 1952 το χιλιανό ναυτικό κάνει την εμφάνισή του στο νησί προκειμένου να κρατήσει σε ύφεση οποιεσδήποτε τάσεις εξέγερσης. Το 1955 με την αποστολή του Νορβηγού καθηγητή Τορ Χάιερνταλ γίνεται μια δεύτερη προσπάθεια μελέτης του νησιού. Μία δεκαετία αργότερα ακολουθεί δεύτερη εξέγερση που έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια εκλογών. Τις εκλογές, το 1964, κέρδισε ο γηγενής Ράπου, δίνοντας τέλος στην καταπίεση. Το νησί συνδέθηκε αεροπορικά και εμπορικά με τον υπόλοιπο κόσμο χάρη σε αμερικανικό αεροδρόμιο και διαμετακομιστικό εμπορικό σταθμό.

Γεωλογία-κλίμα

Από γεωλογική άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειογενές, προερχόμενο από τα τρία τοπικά ηφαίστεια του νησιού. Οι ακτές του είναι απόκρημνες, ενώ υπάρχουν στο νησί πολλά σπήλαια, στα οποία έχουν βρεθεί ξύλινα μικροαντικείμενα, εικόνες και ένα είδος ιερογλυφικής γραφής πάνω σε ξύλο. Το νησί του Πάσχα δημιουργήθηκε, στα προηγούμενα 700 χιλιάδες χρόνια από τρεις διαφορετικές ηφαιστειακές δράσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό τριών διακριτών κρατήρων. Στοιχεία που επιτρέπουν την ανασύνθεση των γεωλογικών χαρακτηριστικών υποδεικνύουν ότι το νησί είναι ένα θερμό σημείο με χαμηλή μαγματική παραγωγικότητα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα νησιά της Χαβάης.

Το κλίμα του νησιού είναι υποτροπικό, δηλαδή ηλιόλουστο και ξηρό. Οι θερμότεροι μήνες είναι κατά την περίοδο από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο, όταν η μέση θερμοκρασία είναι 23 °C. Οι ψυχρότεροι μήνες είναι κατά την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, όταν η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 18 °C. Η μέση ετήσια βροχόπτωση φθάνει περίπου τα 1.250 χιλιοστόμετρα, με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι άνεμοι τον Ιούνιο και τον Αύγουστο είναι ισχυροί και ακανόνιστοι, ενώ στο υπόλοιπο έτος κυρίαρχοι είναι οι ανατολικοί και νοτιοανατολικοί αληγείς άνεμοι.

Γεωργία

Άποψη του αεροδρομίου με άγαλμα Μοάι

Το νησί διαθέτει πυκνή, αλλά όχι οργιώδη, βλάστηση. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι σκεπασμένο από λιβάδια, με περιορισμένη γεωργική εκμετάλλευση. Τα βασικότερα είδη που συγκαταλέγονται στις υπάρχουσες γεωργικές καλλιέργειες είναι οι πατάτες, η ζάχαρη, ο καπνός και τροπικοί καρποί (μπανάνες). Επίσης είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφία. Όπως συμπεραίνεται από την αρχαιολογική μαρτυρία το νησί του Πάσχα ήταν γνωστό στους Ίνκα, γεγονός που ερμηνεύει σε ένα βαθμό την ύπαρξη φυτών της νοτιοαμερικανικής ενδοχώρας. Η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων του νησιού και μέρους των καλλιεργειών στο μακρινό παρελθόν όπως και η ιδεοληψία για τη μνημειακή γλυπτική φαίνεται πως οδήγησαν στην οικολογική ερήμωση του νησιού και την κατάρρευση του αρχαίου πολιτισμού.

Κατοίκηση-γλώσσα

Υποστηρίζεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Πολυνήσιοι και έφτασαν σε αυτό με σχεδίες τον 5ο αιώνα π.Χ. Η γλώσσα Ράπα Νούι είναι μία από τις εκτιμώμενες 1.000-1.200 Αυστρονησιακές γλώσσες, ανάλογα τα κριτήρια διαφοροποίησης μεταξύ γλώσσας και διαλέκτου. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός του νησιού προέρχεται από μια πολυνησιακή υποομάδα νήσων της ομάδας Μαρκέσας. Το αρχικό λεξιλόγιο της Ράπα Νούι γλώσσας έχει χαθεί εκτός από μερικές μεικτές πολυνησιακές ή μη λέξεις που καταγράφηκαν πριν την εισαγωγή της ταϊτινής διαλέκτου από ιεραπόστολους στον αποδεκατισμένο πληθυσμό του 1864. Σήμερα γενικώς μιλούνται τα Ισπανικά.

Αρχαιολογία

Μοάι, νησί του Πάσχα

Το νησί παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της ύπαρξης των μνημειακών διαστάσεων λαξευμένων μορφών, των ταφικών της μνημείων, κτηρίων και μνημείων που αποδίδονται σε γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή Μοάι, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού, ύψους από 2,5 έως και 10 μέτρων, πολλά από τα οποία είναι ημιτελή. Τα αρχαιότερα αγάλματα χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π.Χ. και κατασκευάστηκαν από τους προγόνους των ιθαγενών Πολυνησίων που ζουν σήμερα στο νησί. Ωστόσο, μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μερικά από τα αγάλματα κατασκευάστηκαν το 18ο αιώνα. Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι) ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κοντά στην οποία βρίσκεται και η τοποθεσία του Άχου Τονγκαρίκι με την μεγαλύτερη συγκέντρωση Μοάι στο νησί.

Η πέτρα πάνω στην οποία έχουν λαξευτεί τα κεφάλια είναι ένα είδος ηφαιστειογενούς υλικού που σκληραίνει όταν εκτεθεί στον αέρα, ενώ όταν είναι θαμμένο στη γη παραμένει μαλακό. Αυτό το υλικό λέγεται “τούφα” και το έβγαλαν οι κατασκευαστές των αγαλμάτων από ένα λατομείο που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το μέρος που έχουν τοποθετηθεί τα πέτρινα κεφάλια. Μερικά από τα πέτρινα κεφάλια έχουν ύψος 12 μέτρων και ζυγίζουν γύρω στους 8 τόννους. Είναι άγνωστο πώς μεταφέρθηκε τέτοιος όγκος.

Εκτός από τα πέτρινα κεφάλια υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Πριν από αρκετά χρόνια, Γάλλοι ιεραπόστολοι ανακάλυψαν εκεί κάτι κομμάτια ξύλου, όπου είναι χαραγμένα διάφορα σημάδια που μοιάζουν με τα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων. Οι ιστορικοί και οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι τα πινάκια αυτά ήταν τα ιερά βιβλία των αρχαίων κατοίκων του νησιού. Παρόλο όμως που πολλοί ειδικοί προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τα παράξενα αυτά σύμβολα, κανένας δεν το κατόρθωσε.

Βιβλιογραφία

  • Bellwood Peter, Fox James J. and Darrell Tryon (eds.) 2006, The Austronesians: Historical and Comparative Perspectives, ANU E Press, Canberra, ISBN 1-920942-85-8
  • Fischer Steven R. 2005, Island at the end of the world: the turbulent history of Easter Island, Reaktion Books, UK, ISBN 978-1-86189-245-4
  • Hunt Terry L. «Rethinking Easter Island’s ecological catastrophe», Journal of Archaeological Science, Vol. 34, Issue 3, March 2007, 485-502
  • Küffner Stephan & Kristina Schreck 2007, Chile & Easter Island, Wiley Publishing, Inc. N.J, ISBN 978-0-470-12816-9
  • Τρακαδά, Μαρία. «Το Νησί τού Πάσχα: Ένα αίνιγμα της Πολυνησίας», Περισκόπιο της Επιστήμης, Δεκέμβριος 1996, σελ. 52
  • van Tilburg, Jo Anne (1994). Easter Island: Archaeology, Ecology and Culture. Washington, D.C.: Smithsonian Institution Press. ISBN 0-7141-2504-0
  • Vezzoli Luigina and Valerio Acocella 2009, «Easter Island, SE Pacific: An end-member type of hotspot volcanism». Geological Society of America Bulletin, 121 (5-6)

Γεγονότα

  • 823 – Ο Λοθάριος Α΄ στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας από τον Πάπα Πασχάλη Α’.
  • 1242 – Κατά τη διάρκεια της μάχης των Πάγων στη λίμνη Πέιπους, οι ρωσικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Νιέφσκι, αποκρούουν απόπειρα εισβολής των Τευτόνων Ιπποτών.
  • Λουκάς Νοταράς (1402 – 1453)1402  Λουκάς Νοταράς (1402 – 1453): Ο τελευταίος Μέγας Δούκας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που υπερασπίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή την Κωνσταντινούπολη και βρήκε τραγικό θάνατο λίγες μέρες μετά την Άλωση. Ο Λουκάς Νοταράς ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Επί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου έφερε τον τίτλο του μεγάλου δούκα (πρωθυπουργού με τα σημερινά δεδομένα). Βρήκε τραγικό θάνατο λίγες μέρες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Λουκάς Νοταράς γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1402 και ήταν γιος του εμπόρου Νικολάου Νοταρά και της Ευπρέπειας με καταγωγή από την Μονεμβασιά. Ο πατέρας του κατείχε το αξίωμα του μεγάλου διερμηνευτή επί αυτοκράτορος Μανουήλ Β' Παλαιολόγου (1391-1425) και συχνά συμμετείχε σε αποστολές σε χώρες της Δύσης.
  • 1566 – Διακόσιοι Ολλανδοί αριστοκράτες καταγγέλουν την ισπανική Ιερά Εξέταση στην Ολλανδία. Η Ιερά Εξέταση αναστέλλεται και μία αντιπροσωπεία αποστέλλεται στην Ισπανία για να υποβάλει αναφορά στον Φίλιππο Β’ της Ισπανίας.
  • 1614 Η Ινδιάνα Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού των Παουχάταν, παντρεύεται τον Άγγλο άποικο, Τζον Ρολφ στο Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια. Ο γάμος τους εξασφάλισε μακρόχρονη ειρήνη στους κατοίκους του Τζέιμσταουν με τους Παουχάταν. Η ιστορία της απεικονίστηκε στη μεγάλη οθόνη από την εταιρία Disney στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ποκαχόντας».
  • 1722: Ο Ολλανδός εξερευνητής Γιάκομπ Ρόγκεβεν ανακαλύπτει το Νησί του Πάσχα.
  • 1753 Ανοίγει τις πύλες του το Βρετανικό Μουσείο
  • 1792 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον ασκεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε ένα νομοσχέδιο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • dandon1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο Δαντόν, ηγέτης στο πρώτο στάδιο της Γαλλικής Επανάστασης
  • 1795: Υπογράφεται στη Βασιλεία της Ελβετίας συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και της Πρωσίας.
  • dekacroua1822 Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.1822 Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.
  • 1827 Τζόζεφ Λίστερ, άγγλος χειρουργός, που έθεσε τις βάσεις για την αντισηπτική χειρουργική. (Θαν. 10/2/1912)
  • 1879 – Η Χιλή κηρύσσει τον πόλεμο στη Βολιβία και το Περού, αρχίζοντας τον Πόλεμο του Ειρηνικού.
  • Η Μάχη του Βελεστίνου σε λαϊκή λιθογραφία1897 Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία. Ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο ’97 μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου
  • 1900 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσσό, ο Άρθουρ Έβανς και η αρχαιολογική του ομάδα, ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Γραφή Β’.
  • 1902 – Έναρξη λειτουργίας του τραμ της Πάτρας.
  • 1904 – Διεξάγεται στο Γουίγκαν της Αγγλίας ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι λιγκ μεταξύ της Αγγλίας και μίας ομάδας άλλων εθνικοτήτων (Ουαλοί και Σκωτσέζοι παίκτες).
  • 1908 Γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής αυστριακός διευθυντής ορχήστρας, Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν
  • 1916 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Γκρέγκορι Πεκ
  • 1918 Αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ ιαπωνικά και αγγλικά στρατεύματα με στόχο την κατάπνιξη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επανάστασης έλαβαν μέρος συνολικά 16 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
  • 1932 – Λήγει η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στη Φινλανδία.
  • 1936: Ανεμοστρόβιλος έντασης F5 σκοτώνει 233 άτομα στο Τούπελο του Μισισίπι.
  • 1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό εξαπολύει αεροπορική επίθεση στο Κολόμπο της Κεϋλάνης. Καταστρέφονται το λιμάνι και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ δύο βρετανικά καταδρομικά βυθίζονται νοτιοδυτικά του νησιού.
  • kleisoura kastorias olokautoma1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας της Καστοριάς, ως αντίποινα. «Μετά από σύγκρουση ανταρτών του ΕΛΑΣ και Γερμανών στη θέση «Νταούλι» Κλεισούρας Καστοριάς, όπου σκοτώθηκαν δύο Γερμανοί στρατιώτες , οι Γερμανοί του 7ου Συντάγματος της 4ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας των «SS» Κοζάνης, υπό τον αιμοσταγή Γερμανό σφαγέα συνταγματάρχη Καρλ Σύμερς, εισβάλλουν παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας στο κοντινό χωριό της Κλεισούρας όπου εκτελούν εν ψυχρώ και με κτηνώδη τρόπο 280 κατοίκους του γυναίκες με παιδιά , έγκυες γυναίκες και  γέροντες καθώς οι άνδρες του χωριού είχαν εγκαίρως απομακρυνθεί στα βουνά ειδοποιημένοι από τους αντάρτες για τη γερμανική επιχείρηση. Τα γερμανικά στρατεύματα συνόδευαν «γερμανοντυμένοι» Βούλγαροι με επικεφαλής τον Βούλγαρο «αρχικομιτατζή» Κάλτσεφ. Μετά την σφαγή των κατοίκων του χωριού οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας εμπρηστική σκόνη, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν εκ θεμελίων ολόκληρη την Κλεισούρα Καστοριάς» (Πηγή)
  • 1945 Η Σοβιετική Ένωση καταγγέλλει το σύμφωνο ουδετερότητας με την Ιαπωνία και στις αρχές Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο μαχητές του Κόκκινου Στρατού εξαπολύουν επίθεση στην υπό Ιαπωνική κατοχή περιοχή της Μαντζουρίας (βόρεια Κίνα). Το άνοιγμα αυτού του μετώπου στην Άπω Ανατολή έγινε κατόπιν παρότρυνσης των Συμμάχων (κυρίως των ΗΠΑ) στη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας. Η σοβιετική επίθεση κράτησε μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, προκαλώντας εννιαπλάσιες απώλειες στον εχθρό και συνδράμοντας καταλυτικά στην ήττα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας στην ηπειρωτική Ασία.
  • rozenbergk1951 Στις ΗΠΑ, η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Κατηγορούνται ότι έδωσαν στους Σοβιετικούς απόρρητα στοιχεία, σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας.
  • 1955 Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ σε ηλικία 80 ετών, παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από δυο θητείες, μια κατά τη διάρκεια του πολέμου και μια εν καιρώ ειρήνης.
  • 1956: Ο Φιντέλ Κάστρο δηλώνει πως πλέον βρίσκεται σε πόλεμο με τον τότε πρόεδρο της Κούβας, Φουλγκένσιο Μπατίστα.
  • 1960 – Συμπλοκές μεταξύ βουλευτών της ΕΡΕ και της ΕΔΑ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί προτάσεως δυσπιστίας που είχε υποβάλει η ΕΔΑ. Επέμβαση της Χωροφυλακής.
  • 1960 – Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο η δίκη 14 κομμουνιστών, που κατηγορούνται για κατασκοπεία.
  • 1962 Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.
  • 1965 – Δεκαεπτά άτομα χάνουν τη ζωή τους και 217 τραυματίζονται από νέο ισχυρότατο σεισμό, που πλήττει την κεντρική και δυτική Πελοπόννησο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη και την Πάτρα.
  • 1966 – Διασπώντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Ροδεσίας, το πετρελαιοφόρο Ιωάννα Β, με πλοίαρχο τον Γεώργιο Βαρδινογιάννη, προσεγγίζει το λιμάνι της Μπέιρα, στη Μοζαμβίκη, με 12.000 τόννους πετρελαίου για το ρατσιστικό καθεστώς της αποσχισθείσας βρετανικής αποικίας, προκαλώντας την οργή τόσο του Λονδίνου όσο και των υπόλοιπων Ελλήνων εφοπλιστών.
  • 1966 – Ύποπτες κινήσεις τουρκικών περιπολικών με εμφανείς διαταγές να προβούν σε χαρτογράφηση, διαπιστώνονται γύρω από τη βραχονησίδα Φαρμακονήσι, μεταξύ της Λέρου και των τουρκικών ακτών, δημιουργώντας σοβαρές υπόνοιες ότι επίκειται αμφισβήτηση της κυριότητας της βραχονησίδας, η οποία κατοικείται μόνο από τα κοπάδια δέκα Ελλήνων βοσκών.
  • 1970 Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας
  • 1979 Εκδηλώνεται νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που επονομάστηκε 2η Πετρελαϊκή Κρίση.
  • 1986 – Τρία άτομα σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Δυτικού Βερολίνου στη Γερμανία.
  • 1992: Επαναληπτική ψηφοφορία διεξάγεται στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας, λόγω της έκπτωσης από το αξίωμα του Δημήτρη Τσοβόλα και της παραίτησης όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Την έδρα κατακτά ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.
  • Κερτ Κομπέιν (1967 – 1994)1994: Αυτοκτονεί σε ηλικία 27 ετών ο Κερτ Κομπέιν ιδρυτής του συγκροτήματος Nirvana και χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος της μουσικής Grunge, που συνδυάζει το πανκ και το χέβι-μέταλ.
    Ιδρυτής του συγκροτήματος Nirvana και χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος της μουσικής Grunge, που συνδυάζει το πανκ και το χέβι-μέταλ.
    Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/338

    © SanSimera.gr
  • 1995: Η Γερμανίδα, Μόνικα Ντάνερμαν, η τελευταία φιλενάδα του Τζίμι Χέντριξ, αυτοκτονεί σε ηλικία 50 ετών, δύο ημέρες αφότου έχασε μία δίκη με την πρώην φιλενάδα του κιθαρίστα, Κάθι Έτσιγχαμ. Η Έτσιγχμ κατηγορούσε την Ντάνερμαν ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Χέντριξ.
  • 1997 Άλεν Γκίνσμπεργκ, αμερικανός ποιητής, από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε το κίνημα των «Μπιτ» τη δεκαετία του 1950. («Ουρλιαχτό») (Γεν. 3/6/1926)
  • 2007: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», με 1.153 επιβάτες και 390 μέλη του πληρώματος, προσέκρουσε σε ξέρα λίγο έξω από τη Σαντορίνη. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται: ο 45χρονος Γάλλος, Ζαν-Κριστόφ Αλέν, και η 16χρονη κόρη του, Μοντ. Το ναυάγιο οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή.
  • 2008 Πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός, Τσάρλτον Ίστον
  • 2010: Σε ορυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια έκρηξη σκοτώνει 29 άτομα.
  • 2010  Σάβα Πέροβιτς, σέρβος χειρουργός, πρωτοπόρος στην αλλαγή φύλου και τη μεγέθυνση του ανδρικού μορίου. (Γεν. 1938)
  • 2013 Πέθανε ο Νίκος Παππάς, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος» πρωτοστάτησε στο Κίνημα του Ναυτικού κατά της Χούντας, το 1973. (Γεν. 1930)
  • 2021: Η εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών LG αναφέρει ότι θα σταματήσει να κατασκευάζει smartphone, λόγω του ανταγωνισμού από άλλα ονόματα της αγοράς.
Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου