Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Μάρ 2024
Σαν σήμερα... 16 Μαρτίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 















2003 – Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Πόλεμο του Ιράκ. Την ίδια μέρα οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ στέλνουν τελεσίγραφο στον Σαντάμ από τις Αζόρες.



Γεγονότα

  • 597 π.Χ. – Οι Βαβυλώνιοι καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ και τοποθετούν ως βασιλιά τον Σεδεκία στη θέση του Ιεχονία.
  • 37 Πέθανε ο Τιβέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Γεν. 16/11/42 π.Χ.)
  • 455 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Γ΄ δολοφονείται από δύο Ούννους υπηρέτες, ενώ ασκούνταν με το τόξο του στο Πεδίον του Άρεως (Ρώμη).
  • 1190 – Σφαγή των Εβραίων του Γιορκ στην Αγγλία.
  •  
    1244 – Πάνω από 200 Καθαροί εκτελούνται στην πυρά μετά την άλωση του Κάστρου του Μονσεγκίρ.  Κάστρο του Μονσεγκίρ, κατασκευασμένο το 1206 ...ήταν ένα από τα αποκαλούμενα «κάστρα των Καθαρών» και πιθανόν το πλέον γνωστό από αυτά. Βρίσκεται στο ύψωμα που δεσπόζει στο χωριό Μονσεγκύρ στο νομό της Αριέζ (Ariège) στην περιοχή (region) των Μέσων Πυρηναίων (Midi-Pyrénées) της νοτιοδυτικής Γαλλίας κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.
  •  
    1782 – Αμερικανική Επανάσταση: τα ισπανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Ροατάν.
  • simon1789 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.
  • 1792 – Πυροβολείται ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας. Θα πεθάνει στις 29 Μαρτίου.
  • 1802 – Ιδρύεται η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ.
  • 1812Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: Βρετανικές και πορτογαλικές δυνάμεις πολιορκούν τη γαλλική φρουρά στο Μπαδαχόθ.
  • 1815 – Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος ανακηρύσσεται βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών και γίνεται ο πρώτος συνταγματικός μονάρχης στην Ολλανδία.

    Ο Γουλιέλμος Φρειδερίκος γεννήθηκε στη Χάγη το 1772. Μαζί με το νεότερο αδελφό του διδάχθηκαν μαθηματικά από τον Λέοναρντ Όιλερ και ιστορία από τον Χέρμαν Τόλλιους. Έμαθαν στρατιωτικές τέχνες από τον στρατηγό Φρέντερικ Στάμφορντ και παρακολούθησαν το διάστημα 1788-89 τη Στρατιωτική Ακαδημία του Μπράουνσβαϊγκ, που ήταν μια εξέχουσα στρατιωτική σχολή. Το επόμενο έτος επισκέφθηκε την Αυλή του Νάσσαου και της Πρωσίας και έπειτα φοίτησε για λίγο στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Το 1790 διορίστηκε στρατηγός του πεζικού και έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο πατέρας του, Κυβερνήτης (Stadtholder) των Επτά Ηνωμένων Επαρχιών (Ολλανδίας, κλπ.) κατέστειλε το 1787 το κίνημα της παράταξης των Πατριωτών, που ήταν επηρεασμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού.

    Όταν η Γαλλική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο στην Ολλανδική Δημοκρατία, ο πατέρας του, που ήταν αρχιστράτηγος, τον έκανε διοικητή της Κινητής Μονάδας. Συμμετείχε στην εκστρατεία της Φλάνδρας (1793-94): στις μάχες του Βερν, Μενέν και Βερβίκ, στην κατάληψη της Λαντρεσύ και στη μάχη του Φλερύς, για να αναφέρουμε τις πιο σημαντικές. Με την προτροπή του Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας, που είχε άριστη γνώμη για αυτόν, ανέλαβε τη διοίκηση των Αυστρο-Ολλανδικών δυνάμεων. Ο Γαλλικός στρατός όμως ήταν ισχυρός και ο στρατός της Συμμαχικής ηγεσίας, που ήταν πολύ ασυντόνιστη, νικήθηκε. Οι Γάλλοι εισήλθαν στη Βραβάντη και μετά τη μάχη του Μπόξτελ κυριάρχησαν στην περιοχή· το χειμώνα του 1794-95 πέρασαν επάνω από τα παγωμένα ποτάμια στο Δέλτα του Ρήνου και η στρατιωτική πίεση έκανε την κατάσταση στην Ολλανδία αφόρητη. Γαλλόφιλοι Ολλανδοί επαναστατούσαν στις επαρχίες αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση και μετά την επανάσταση του Άμστερνταμ ο πατέρας του αποφάσισε να διαφύγει στη Βρετανία. Την επόμενη ημέρα ανακηρύχθηκε η Βαταβική Δημοκρατία.

  • 1872 – Διεξάγεται ο πρώτος τελικός ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Αγγλίας, της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Οι Γουόντερερς νικούν τους Ρόγιαλ Εντζινίαρς με 1-0 και κατακτούν το τρόπαιο.
  • politis1888 Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης). Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος». Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica». Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944, ενώ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1964 πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου». Την περίοδο της Χούντας συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. «Έφυγε» στις 23 Φεβρουαρίου 1974.
  • 1894 – Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η όπερα Θαΐς του Ζιλ Μασνέ. Ο Ζυλ Μασνέ (Jules Émile Frédéric Massenet, 12 Μαΐου 1842 - 13 Αυγούστου 1912) ήταν γνωστός Γάλλος συνθέτης, δημοφιλέστατος για τις όπερές του στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Σύντομα όμως μετά το θάνατό του, το μουσικό του στυλ δεν ήταν πλέον της μόδας και πολλές από τις όπερές του πέρασαν στη λήθη. Μόνο τα έργα του Manon (Μανόν) και Werther παίζονταν συχνά.
  •  
    1900 – Ο βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς αρχίζει ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού. Ο Σερ Άρθουρ Τζον Έβανς (Sir Arthur John Evans, 8 Ιουλίου, 1851 – 11 Ιουλίου 1941) ήταν Άγγλος αρχαιολόγος. Αποκάλυψε στο σύνολό του τον πολιτισμό που ονόμασε “Μινωικό”, ο οποίος ήταν στην εποχή του μόνο μια αμυδρή μυθική ανάμνηση. Ήταν γιος του Τζον Έβανς, ενός χαρτοβιομηχάνου και ερασιτέχνη αρχαιολόγου ουαλικής καταγωγής. Έλαβε την εκπαίδευσή του στο Σχολείο Χάροου (Harrow), στο κολέγιο Μπρέιζνοουζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Ενστερνιζόμενος το ενδιαφέρον του πατέρα του στην αρχαιολογία ο Άρθουρ εργάστηκε στο Ασμόλειο Μουσείο, στην Οξφόρδη κατά την περίοδο 1884 – 1908.

    Η Κρήτη

    Ο Έβανς ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κρήτη ως πηγή σφραγίδων που περιείχαν πρώιμες επιγραφές μη αποκρυπτογραφημένες. Η αρχαία πόλη του Κεφαλά (Κνωσός) στη βόρεια ακτή της Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο, ήταν γνωστή στους ντόπιους, που ξέθαβαν αρχαία κεραμικά και νομισματικά τέχνεργα, καθώς καλλιεργούσαν τους αγρούς.

    Ωστόσο, ο πρώτος που ανέσκαψε την Κνωσό ήταν ένας Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιοδίφης, ο Μίνως Καλοκαιρινός, ο οποίος το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πίθους. Η καταγραφή του έργου του Καλοκαιρινού από τον Γουίλιαμ Στίλμαν (William Stillman), πρόξενο των Η.Π.Α. στην Κρήτη εκείνη την εποχή, υποδεικνύει ότι τα ευρήματα ανήκαν στην δυτική πτέρυγα του ανακτόρου. Εκτός από τις αποθήκες ο Καλοκαιρινός ανέσκαψε και ένα τμήμα των θεμελίων της “αίθουσας του θρόνου”.

    Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες της περιοχής, όμως, σύντομα σταμάτησαν τις έρευνες του Καλοκαιρινού. Λίγο μετά ο Γερμανός και ήδη διάσημος αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν (Heinrich Schliemann), προσπάθησε να αγοράσει τον ‘λόφο του Κεφαλά’ στην πραγματικότητα τούμπα δηλαδή τεχνητός γήλοφος που δημιουργήθηκε από αλλεπάλληλες κατοικήσεις της Κνωσού ήδη από την Νεολιθική. Εγκατέλειψε, όμως την προσπάθεια, γιατί θεώρησε τις τιμές που του πρόσφεραν εξοργιστικές. Το 1894 επισκέπτεται την Κρήτη ο Έβανς, για να μελετήσει και να αποκρυπτογραφήσει δύο τύπους άγνωστης γραφής που εμφανίζονταν σε κρητικές σφραγίδες. Ένα χρόνο αργότερα δημοσίευσε τα αποτελέσματα σε έκδοση του μουσείου Άσμολ με τίτλο Κρητικά εικονογράμματα και προ-Φοινικική γραφή (Evans 1895), αναγνωρίζοντας τα μινωικά ιερόγλυφα ως εικονογράμματα (πικτογράμματα) και τις συλλαβικές ή προαλφαβητικές (“προ-Φοινικικές”) γραφές, που ονομάζονται πλέον Γραμμική Α και Γραμμική Β.

    Η ανασκαφή

    Οι πολιτικές αλλαγές ευνόησαν την πρόσθεση του Έβανς να ξεκινήσει ανασκαφές στην Κρήτη μετά την Κρητική Επανάσταση. Το 1899, χρησιμοποίησε τα χρήματα της πατρικής κληρονομιάς για να αγοράσει την περιοχή στον Κεφαλά. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο για την εποχή δυναμικό, ο Έβανς ξεκίνησε μιας μεγάλης κλίμακας συστηματική ανασκαφή. Στο τέλος του 1903 είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος των θεμελίων ενός εκτεταμένου συμπλέγματος, το οποίο προσδιόρισε ως Ανάκτορο της Κνωσού κέντρο του Μινωικού πολιτισμού. Όχι μόνο αποκάλυψε τα θαμμένα ερείπια και τα δημοσίευσε σε 4εις τόμους στο Το Παλάτι του Μίνωα στην Κνωσσό, (1921 – 1935), κλασικό έργο της αρχαιολογίας, αλλά τα συντήρησε ουσιαστικά με τις μεθόδους της εποχής του και τα αναστήλωσε εν μέρει.

    Στην προσπάθεια της αναστήλωσης χρησιμοποίησε ξένα υλικά, σαν το τσιμέντο. Όπως είναι φυσικό, ασκήθηκε κριτική εναντίον του από εκείνους που πίστευαν ότι η αναστήλωση έπρεπε να γίνει με τα μέσα και τις τεχνικές εκείνης της εποχής, αλλά με την προσπάθειά του ο Έβανς βοήθησε και βοηθά ακόμη και σήμερα τον μέσο επισκέπτη να “διαβάσει” τον αρχαιολογικό τόπο. Έτσι, αν και τα αποτελέσματα για τους σύγχρονους ακαδημαϊκούς ερευνητές είναι ενοχλητικά, τα κίνητρά του στην προκειμένη περίπτωση είναι δικαιολογημένα. Θα πρέπει να μη λησμονείται, άλλωστε, ότι όταν ο Έβανς εργαζόταν στην Κνωσό στην περίοδο 1899 – 1935, πολλοί από τους συγχρόνους του ασχολούνταν μόνο με την αφαίρεση ευρημάτων από τους αρχαιολογικούς τόπους που ανέσκαπταν.

    Εκτός από το πρωτοποριακό για την εποχή ανασκαφικό του έργο στην περιοχή του ανακτόρου, σημαντική ανακάλυψη του Έβανς θεωρείται η αποκάλυψη περίπου 3.000 πινακίδων Γραμμικής Α και Γραμμικής Β. Η Γραμμική Β αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμη μορφή της ελληνικής γλώσσας κατά την Υστεροελλαδική/Υστερομινωική περίοδο. Η Γραμμική Α, η γλώσσα των Μινωιτών παραμένει έως σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της μη αποκρυπτογραφημένη.

    Ο Έβανς χρίστηκε ιππότης το 1911 για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία, την Κνωσό και το Ασμόλειο μουσείο. Η ανασκαφή στην περιοχή της Κνωσού, (την οποία αγόρασε για να μπορεί να τη διατηρήσει από καταστροφές), συνεχίζεται ακόμα και σήμερα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα.

  • 1909: Στο Βερολίνο, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η πρώτη ευρωπαϊκή ποδηλατοδρομία.
  • 1914: Στη Γαλλία, η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργού, Ζοζέφ Καγιό, σκοτώνει τον εκδότη της εφημερίδας Le Figaro, Γκαστόν Καλμέτ, επειδή αρθρογραφούσε εναντίον του συζύγου της.
  • 1915: Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με καταγγελίες, οι Γερμανοί υποχρεώνουν τους αιχμαλώτους πολέμου σε ημερήσια 10ωρη εργασία στα ορυχεία.
  • 1920 Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ
  • sumfono filias1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας
  • 1921 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία
  • 1924 – Σύμφωνα με τη συνθήκη της Ρώμης, το Φιούμε προσαρτάται στην Ιταλία.
  • 1925 – Σεισμός χτυπά τη Γιουνάν στην Κίνα.
  • 1926 – Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ πραγματοποιεί στη Μασαχουσέτη την πρώτη εκτόξευση πυραύλου με χρήση υγρών καυσίμων.
  •  
    1935 – Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας κατά παράβαση της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Δημιουργείται η Βέρμαχτ. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) είναι η συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Αντάντ (γαλλικά: Entente) και την Γερμανική Αυτοκρατορία.
  • 1939 – Από το Κάστρο της Πράγας, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακηρύσσει τη Βοημία και τη Μοραβία ως γερμανικό προτεκτοράτο.
  • bertoluci1941 Γεννήθηκε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, από τους κορυφαίους δημιουργούς του παγκόσμιου Σινεμά
  • 1945 – Το 89% του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία καταστρέφεται σε μόλις 20 λεπτά από τα βρετανικά βομβαρδιστικά. Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.000.
  • 1950: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιν Άτσεσον, προτείνει να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ, σε επτά συγκεκριμένους τομείς.
  • 1958: Ο Μορίς Στρόουκς των Ρότσεστερ Ρόγιαλς προσβάλλεται από εγκεφαλίτιδα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πλέι οφ, πέφτει σε κώμα και μένει παράλυτος. Μετά από 12 χρόνια θεραπείας θα πεθάνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 36 ετών.
  • 1959: Φτάνουν στη Ρόδο οι 14 απελευθερωθέντες από τους Άγγλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
  • 1961 – Αρχίζει η λειτουργία της ενοποιημένης Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας.
  • 1964 – Η Τουρκία καταγγέλλει μονομερώς τη συμφωνία Βενιζέλου-Ατατούρκ του 1930, η οποία ρυθμίζει τη διαμονή στην Τουρκία των περίπου 12.000 Ελλήνων υπηκόων. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία. Την ίδια ημέρα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδοτεί την Κυβέρνηση για εισβολή στην Κύπρο.
  • 1965 – Επερώτηση της Ε.Δ.Α. κατατίθεται στη Βουλή για λόγο του βασιλιά προς την εκκλησιαστική ιεραρχία, στον οποίο ο Κωνσταντίνος επικρίνει τον «άθεο υλισμό». Η Ε.Δ.Α. χαρακτηρίζει την αποστροφή «ψυχροπολεμικό, μισαλλόδοξο και σκοταδιστικό κείμενο», αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου απαντά ότι επρόκειτο περί «πνευματικού κειμένου», για να κατηγορηθεί αμέσως από τον αρχηγό της Ε.Ρ.Ε., Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ότι δεν κάλυψε επαρκώς το στέμμα.
  • 1966 – Εκτοξεύεται το Τζέμινι 8, η 12η επανδρωμένη αμερικανική διαστημική πτήση και η πρώτη που συνδέεται στο διάστημα με άλλο όχημα, το σκάφος-στόχο Ατζίνα.
  • 1967 – Με την καταδίκη 15 κατηγορούμενων αξιωματικών, την αθώωση άλλων δέκα και την απαλλαγή τριών, ολοκληρώνεται η, σε πρώτο βαθμό, δίκη των στρατιωτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.
  • 1967: Εγκρίνεται από το πρωτοδικείο το καταστατικό της «Θύρας 13», του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού, που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο ο Απόστολος Ιωαννίδης στο Μεταξουργείο. Πρόκειται για τον πρώτο σύνδεσμο φιλάθλων στην Ελλάδα.
  • mi lai1968 – Πόλεμος του Βιετνάμ: 507 άμαχοι — ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι σκοτώνονται από τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σφαγή του Μι Λάι.
  • 1969 – Αεροσκάφος της Viasa συντρίβεται στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας σκοτώνοντας 155 άτομα.
  •  
    1972 – Στην Κολομβία, συλλαμβάνεται άτομο, που πιθανολογείται ότι ήταν ο Ναζί εγκληματίας πολέμου, Μάρτιν Μπόρμαν. Ο

    Μάρτιν Μπόρμαν (Martin Bormann‎‎, 17 Ιουνίου 1900 – 2 Μαΐου 1945) ήταν Γερμανός πολιτικός, επιφανές μέλος των Ναζί. Επικεφαλής της Καγκελαρίας ως εκπρόσωπος του κόμματος και ιδιαίτερος γραμματέας του Αδόλφου Χίτλερ, ο Μπόρμαν μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε καταφέρει να αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος άνδρας στο Ράιχ, ύστερα από τον ίδιο τον Χίτλερ, κυρίως μέσω του γάμου του με τη Γκέρντα Μπουχ, κόρη του Βάλτερ Μπουχ, τoυ πανίσχυρου αρχιδικαστή του Ναζιστικού Κόμματος.

    Ο Μάρτιν Μπόρμαν γεννήθηκε στο Χάλμπερστατ (Halberstadt) της Γερμανίας στις 17 Ιουνίου του 1900. Ο πατέρας του, Τέοντορ, εργαζόταν ως ταχυδρομικός υπάλληλος. Ο Τέοντορ είχε ξαναπαντρευτεί και ήδη είχε δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Η μητέρα του, Αντονί Μπερναρντίν Μεννόνγκ (Antonie Bernhardine Mennong), είχε δύο ακόμη αγόρια με τον Τέοντορ, ένα από τα οποία πέθανε σε βρεφική ηλικία. Ο Τέοντορ πέθανε όταν ο Μάρτιν ήταν μόλις τριών ετών και η μητέρα του παντρεύτηκε τον σύζυγο της αδελφής της, Άλμπερτ, η οποία είχε πεθάνει προ διετίας. Ο Άλμπερτ είχε ήδη πέντε παιδιά, με αποτέλεσμα το οικογενειακό περιβάλλον του Μάρτιν να απαρτίζεται από ετεροθαλή αδέλφια και ξαδέλφια. Ο πατριός του Μάρτιν ήταν διευθυντής ενός τοπικού υποκαταστήματος τραπέζης. Όταν η οικογένεια μετακόμισε στη Βαϊμάρη, ο Μάρτιν ήταν εννέα ετών. Φοίτησε στο τοπικό σχολείο αλλά οι επιδόσεις του ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριες και το σχολείο δεν έδειξε να του ασκεί καμία επίδραση.

    Στη Βαϊμάρη, όπως άλλωστε σε ολόκληρη τη Γερμανία της εποχής, ο εθνικισμός αποτελούσε το κύριο θέμα σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι διδάσκοντες φρόντιζαν να “περνούν” στους μαθητές τους την υπεροχή της γερμανικής κουλτούρας απέναντι στις αντίστοιχες των υπόλοιπων λαών. Κάποιος από τους φιλόλογους καθηγητές του στη Βαϊμάρη φρόντιζε να απαλλάσσει τη γερμανική ποίηση από τις εβραϊκές επιδράσεις και μία ομάδα φανατικών θαυμαστών του Ρίχαρντ Βάγκνερ αγωνιζόταν να απαλλάξει από τις ίδιες επιδράσεις τη γερμανική μουσική. Συμπεραίνεται ότι εδώ ο Μάρτιν δέχτηκε τις πρώτες αντισημιτικές επιδράσεις.             ...Το 1946 αναφέρθηκε ότι είχε θεαθεί σε ένα μοναστήρι του Νότιου Τιρόλου στη βόρεια Ιταλία, όπου πέθανε από καρκίνο η σύζυγός του, Γκέρντα, έχοντας, όμως, κατάφερε να διασώσει και τα δέκα παιδιά τους. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο Μπόρμαν είχε καταφέρει να διαφύγει στη Νότια Αμερική, μέσω Ιταλίας και εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή, ενώ τον είδαν μερικές φορές στη Βραζιλία και τη Χιλή. Οι φήμες δεν επαληθεύτηκαν ποτέ.

    Η μη ανεύρεση του πτώματός του, ωστόσο, δεν εμπόδισε την ερήμην καταδίκη του σε θάνατο στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

  • 1973 – Στο Παρίσι, οι Υπουργοί Οικονομίας 14 χωρών και οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών συμφωνούν να εγκαινιάσουν ένα νομισματικό σύστημα που θα βασίζεται στην κυμαινόμενη ισοτιμία συναλλάγματος.
  • 1978 – Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Αλντο Μόρο, και απειλούν ότι θα τον εκτελέσουν αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.
  • 1981 – Συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ προς τον ηγέτη της τουρκικής χούντας, στρατηγό Εβρέν, προκαλεί άσχημη εντύπωση στην Ελλάδα και τα πικρόχολα σχόλια ολόκληρου σχεδόν του Τύπου.
  • 1982 – Ο Σοβιετικός Πρόεδρος Λεονίντ Μπρέζνιεφ ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πάγωσε την ανάπτυξη πυραύλων SS-20, δυτικά των Ουραλίων.
  • 1984 – Η Νότια Αφρική και η Μοζαμβίκη υπογράφουν συμφωνία μη επίθεσης.
  • 1984 – Ισλαμιστές απαγάγουν τον επικεφαλής της CIA στη Βηρυτό του Λιβάνου, Γουίλιαμ Μπάκλεϊ.
  • 1985 – Απάγεται από ισλαμιστές στη Βηρυτό ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Associated Press, Τέρι Άντερσον. Απελευθερώνεται μετά από περίπου επτά χρόνια, στις 4 Δεκεμβρίου του 1991.
  • 1985 – Ο Γιάννης Κούρος διανύει 200 χλμ σε 15:11.10 στο Μοντωμπάν της Γαλλίας με ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.
  • 1988 – Το Ιράκ πραγματοποιεί επίθεση στην κουρδική πόλη Halabjah με χημικά (αέρια νεύρων), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5.000 άτομα.
  • 1991 – Οι αρχηγοί των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της KGB απευθύνουν έκκληση στον πληθυσμό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, προκειμένου να διατηρηθεί ενωμένη η ΕΣΣΔ.
  • 1991 – Την προσήλωσή της στη Δημοκρατία ανακοινώνει η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, μετά την παραίτηση του Προέδρου Μπορισλάβ Γιόβιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα.
  • 1992 – Εγκαθίστανται στην Κροατία οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
  • 1992 – Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός, ο οποίος ανακάλυψε τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική, υποστηρίζει ότι ο πρώτος Homo Sapiens ξεκίνησε πριν από 700.000 χρόνια από τη βόρεια Ελλάδα.
  • 1992 – Στην Τουρκία, 480 είναι οι νεκροί και 100.000 οι άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που πλήττει το Ερζιντσάν.
  • 1993 – Ο Άρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο κερδίζοντας στο Τορίνο την Εφές Πίλσεν με 50 – 48. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
  • 1993 – Στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 184 άτομα εξαιτίας σφοδρής χιονοθύελλας.
  • 1993 – Στην Ινδία, η έκρηξη βόμβας στην Καλκούτα προκαλεί το θάνατο 69 ατόμων και την κατάρρευση δύο κτηρίων.
  • 1994 – Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος PHARE της Ε.Ε στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
  • 1994 – Νέος Υπουργός Πολιτισμού. στη θέση της Μελίνας Μερκούρη, ορκίζεται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.
  • 1994 – Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κόρατς νικώντας στο Μιλάνο τη Στεφανέλ με 100-91.
  • 1995 – Στις ΗΠΑ, η πολιτεία του Μισσισσιπή είναι η τελευταία που επικυρώνει νομοθετικά την τροπολογία του 1865 του αμερικανικού Συντάγματος, για την κατάργηση της δουλείας.
  • 1996 Βραβεύεται με το βραβείο “Αργυρή Ταινία” στην Ιταλία ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ως καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης.
  • 1997 – Μια από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού σκακιού γράφεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ο υπουργός Αθλητισμού Tony Banks δηλώνει ότι, θα προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου, που από το 1937 δεν επιτρέπει την αναγνώριση του σκακιού ως αθλήματος.
  • 2000: Πεθαίνει ο Τόμας Φέρεμπι, ο άνθρωπος που έλυσε τις ασφάλειες και ελευθέρωσε την ατομική βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα.
  • 2003: Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Πόλεμο του Ιράκ. Την ίδια μέρα Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ
  • 2015 – Νεκρός εντοπίζεται ο φοιτητής της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης. Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς στις 6 Φεβρουαρίου και η υπόθεσή του απασχόλησε και απασχολεί το πανελλήνιο.
  • 2021: Η Ισραηλινή Αρχαιολογική Αρχή ανακαλύπτει κομμάτια από τις Περγαμηνές της Νεκράς Θάλασσας στη Σπηλιά του Τρόμου, τα οποία χρονολογούνται 1.900 χρόνια πριν. Επιπρόσθετα, ανακαλύπτεται και ένα πλεκτό καλάθι ηλικίας 10.500 ετών φτιαγμένο από υφασμένα λουλούδια.


Γεννήσεις

  • 1465 – Κουνιγούνδη της Αυστρίας, δούκισσα της Βαυαρίας
  • 1473 – Ερρίκος Δ΄, δούκας της Σαξονίας
  • 1478 – Φρανθίσκο Πιθάρρο, Ισπανός κατακτητής
  • 1751 – Τζέιμς Μάντισον, 4ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
  • 1789 – Γκέοργκ Ωμ, Γερμανός φυσικός.Ο Γκέοργκ Ωμ (Georg Ohm, 16 Μαρτίου 1789 - 6 Ιουλίου 1854) ήταν Γερμανός φυσικός. Ο πατέρας του ήταν κλειδαράς και ακολούθησε στην αρχή το επάγγελμά του. Αργότερα σπούδασε και το 1813 διορίστηκε δάσκαλος στο Μπάμπεργκ. Μετά από τέσσερα χρόνια έγινε καθηγητής Μαθηματικών και της Φυσικής στο Κολέγιο των Ιησουϊτών στην Κολωνία και το 1826 έγινε καθηγητής στη Σχολή Παλέρμου του Βερολίνου. Για αρκετό διάστημα, έμεινε μακριά από τη διδασκαλία, επειδή διαφώνησε με το υπουργείο Παιδείας πάνω σε ζητήματα παιδαγωγικής. Στο διάστημα αυτό είχε τη δυνατότητα να ασχοληθεί σοβαρά με τη Φυσική Επιστήμη, την οποία εμπλούτισε με ιδιαίτερα σοβαρές ανακαλύψεις. Το 1833 διορίστηκε διευθυντής στην Πολυτεχνική Σχολή της Νυρεμβέργης και το 1849 έγινε καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

    Έργο

    Στον Ωμ οφείλεται η ανακάλυψη του θεμελιώδους νόμου του συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος (1827). Το 1830 επισήμανε το φαινόμενο της πόλωσης των ηλεκτρικών στηλών. Ο Ωμ ασχολήθηκε επίσης με την Ακουστική, την Οπτική και τη Μηχανική. Το 1843 απέδειξε ότι το ανθρώπινο αυτί είναι σε θέση να συλλάβει ημιτονοειδείς ταλαντώσεις και διατύπωσε μια θεωρία για τη λειτουργία της σειρήνας.

    Προς τιμή του η μονάδα μέτρησης της αντίστασης ενός ηλεκτρικού διπόλου (V/I) ονομάστηκε Ωμ. 1Ω= 1V/1A.

  • 1794 – Αμί Μπουέ, Αυστριακός γεωλόγος
  •  
    1839 – Συλί Προυντόμ,(1839 – 1907) Γάλλος ποιητής και δοκιμιογράφος. Ο Προυντόμ έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1901 με την ακόλουθη αιτιολόγηση από την επιτροπή,“εξαιρετικό ποιητικό επίτευγμα, ιδίως για τον ιδεαλισμό, την καλλιτεχνική υπεροχή και τον ασυνήθιστο συνδυασμό πνευματικότητας και διανόησης”
  • 1859 – Αλέξανδρος Ποπόφ, Ρώσος φυσικός
  •  
    1888 – Κοσμάς Πολίτης, (1888 – 1974) Συγγραφέας ...απ' τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του '30. Τα χαρακτηριστικότερα έργα του είναι τα μυθιστορήματα Eroïca (1938) και Στου Χατζηφράγκου (1962).
  •  
    1892 – Σέσαρ Βαγιέχο,(1892 – 1938) Περουβιανός ποιητής. Αν και κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης ζωής του δημοσίευσε μόνο τρεις ποιητικές συλλογές, εν τούτοις θεωρείται ένας από τους μεγάλους ποιητικούς καινοτόμους του 20ού αιώνα. Πάντα ένα βήμα μπροστά απ' τα υπόλοιπα λογοτεχνικά ρεύματα, το καθένα απ' τα βιβλία του ήταν ξεχωριστό απ' τ' άλλα και, υπό μία έννοια, επαναστατικό.
  •  
    1906 – Φρανθίσκο Αγιάλα,(1906 – 2009) Ισπανός συγγραφέας και δάσκαλος. Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος ο Αγιάλα βρισκόταν στο εξωτερικό. Επέστρεψε στην Ισπανία για σύντομο χρονικό διάστημα και έπειτα υπηρέτησε ως γραμματέας της Ισπανικής Δημοκρατίας στην Πράγα.
  •  
    1908 – Ρόμπερτ Ρόσσεν,(1908 – 1966) Αμερικανός σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 1949, η ταινία του Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά, έλαβε 3 Όσκαρ ένα Ά' Ανδρικού Ρόλου, ένα Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ένας Καλύτερης Ταινίας, με τον ίδιο να είναι και υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ωστόσο, βραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα για τη σκηνοθεσία του, ενώ η ταινία πήρε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίες.
  •  
    1911 – Γιόζεφ Μένγκελε,  (1911 – 1979) Γερμανός γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς ...διαβόητος ιδίως για τα πειράματα που έκανε με ανθρώπους, τα οποία οδηγούσαν συνήθως στον θάνατό τους. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Άγγελος του Θανάτου του Άουσβιτς» (Todesengel von Auschwitz).
  • 1912 – Πατ Νίξον, Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α.
  •  
    1920 – Τονίνο Γκουέρα, (1920 – 2012) Ιταλός ποιητής, συγγραφέας και σεναριογράφος. Στη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας στον κινηματογράφο που διήρκεσε για 50 και πλέον χρόνια συνεργάστηκε με εμβληματικούς και παγκόσμια αναγνωρισμένους σκηνοθέτες, όπως οι Μικελάντζελο Αντονιόνι, Φεντερίκο Φελίνι, Αντρέι Ταρκόφσκι και Θεόδωρος Αγγελόπουλος
  • 1921 – Φαχντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
  • 1925 – Λουίς Ερνέστο Μιραμόντες, Μεξικανός χημικός
  •  
    1926 – Τζέρι Λιούις, (1926 – 2017), Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ανθρωπιστής ...ιδιαίτερα γνωστός για το Slapstick χιούμορ του σε ταινίες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, του θεάτρου και του ραδιοφώνου
  • 1927 – Βλαντίμιρ Κομαρόφ, Ρώσος κοσμοναύτης
  • 1944 – Άντριου Τανενμπάουμ, Αμερικανός καθηγητής της επιστήμης υπολογιστών
  • 1953 – Ρίτσαρντ Στόλλμαν, Αμερικανός ακτιβιστής ελεύθερου λογισμικού
  • 1953 – Ιζαμπέλ Υπέρ, Γαλλίδα ηθοποιός
  • 1955 – Λίντα Λεπόμ, Βελγίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
  • 1959 – Σαβίνα Γιαννάτου, τραγουδίστρια
  • 1959 – Γενς Στόλτενμπεργκ, Νορβηγός πολιτικός
  • 1964 – Χάρης Κωστόπουλος, τραγουδιστής
  • 1967 – Λόρεν Γκράχαμ, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 1969 – Άγγελος Κορωνιός, καλαθοσφαιριστής και προπονητής
  • 1974 – Γιώργος Ανατολάκης, ποδοσφαιριστής
  • 1976 – Ζου Τσεν, Κινέζα σκακίστρια
  • 1978 – Κώστας Μπακογιάννης, πολιτικός
  • 1979 – Λέενα Πέισα, Φινλανδή μουσικός (Lordi)
  • 1989 – Μπλέικ Γκρίφιν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

  • 37 – Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
  •  
    455 – Ουαλεντινιανός Γ΄,(419 – 455)  ...ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 425 έως το 455. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από τον συνεχιζόμενο διαμελισμό της δυτικής αυτοκρατορίας.
  • 1185 – Βαλδουίνος Δ΄, βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
  • 1405 – Μαργαρίτα Γ΄, κόμισσα της Φλάνδρας
  • 1410 – Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος κόμης του Σόμερσετ
  • 1670 – Γιόχαν Ρούντολφ Γκλάουμπερ, Γερμανός χημικός
  • 1898 – Όμπρεϊ Μπίρντσλι, Άγγλος καλλιτέχνης
  • 1919 – Γιάκοβ Σβερντλόφ, Ρώσος επαναστάτης.  Ο Γιάκοβ Μιχάηλοβιτς Σβερντλόφ (Я́ков Миха́йлович Свердло́в, 3 Ιουνίου 1885 - 16 Μαρτίου 1919) ήταν ένα από τα πέντε μέλη του Στρατιωτικού Επαναστατικού Κέντρου (μαζί με τους Στάλιν, Τζερτζίνσκι, Μπουμπνόφ και Ουρίτσκι) που καθοδήγησαν την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας τον Οκτώβρη 1917. Στη συνέχεια υπήρξε κορυφαίος οργανωτής του Κόμματος των Μπολσεβίκων και του Σοβιετικού Κράτους, όπου η επανάσταση τον όρισε Πρόεδρο της Πανενωσιακής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, θέση από την οποία συντόνιζε, με μεγάλη θέληση και ικανότητα τις περίπλοκες (πολιτικές, οικονομικές) υποθέσεις, σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου και ιμπεριαλιστικής επέμβασης.
  • 1923 – Αλέξανδρος Λοντίγκιν, Ρώσος εφευρέτης
  • 1930 – Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, Ισπανός δικτάτορας
  • 1935 – Άρον Νίμζοβιτς, Ρώσος σκακιστής
  •  
    1940 – Σέλμα Λάγκερλεφ, (1858 – 11940) Σουηδή συγγραφέας. Αυτό που την έκανε πρωτίστως γνωστή ήταν το συγκινητικό παραμύθι της Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, το οποίο και της χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909
  • 1948 – Εμμανουήλ Γρηγορίου, πολιτικός
  • 1955 – Νείλος Σακελλαρίου, μαθηματικός
  • 1956 – Μιχαήλ Μουτούσης, αεροπόρος
  •  
    1957 – Κονσταντίν Μπρανκούζι, (1876 – 1957) Ρουμάνος γλύπτης, ζωγράφος και φωτογράφος. Τα γλυπτά του τα επεξεργαζόταν πολλά χρόνια για να βρει τις γραμμές που θα τους έδιναν τη μεγαλύτερη δύναμη διαμορφώνοντας μία φόρμα ελεύθερη από κάθε γήινη βαρύτητα. Τα έργα του είναι φτιαγμένα από ξύλο η από πέτρα. Άσκησε επιρροή στους γλύπτες της γενιάς του αλλά και μεταγενέστερους, όπως τον Χένρυ Μουρ.
  • 1970 – Σαΐντ Μοχάμετ Σεΐχ, πολιτικός από τις Κομόρες
  • 1975 – Τι-Μπόουν Γουόκερ, Αμερικανός μουσικός
  • 1977 – Καμάλ Τζουμπλάτ, Λιβανέζος πολιτικός
  • 1979 – Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη, ποιήτρια
  •  
    1979 – Ζαν Μονέ, (1888 – 1979) Γάλλος οικονομολόγος και διπλωμάτης. Θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ο πατέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ο πρώτος προεδρεύων σε ευρωπαϊκό εκτελεστικό οργανισμό, την Ανώτατη Αρχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Δεν εκλέχθηκε ποτέ σε δημόσιο αξίωμα, ωστόσο είχε κεντρικό ρόλο στο παρασκήνιο συναλλασσόμενος με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ
  • 1998 – Ντέρεκ Μπάρτον, Άγγλος χημικός
  • 2003 – Ρέιτσελ Κόρι, Αμερικανίδα ακτιβίστρια
  • 2005 – Ραλφ Έρσκαϊν, Άγγλος αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1914 σπούδασε στο Λονδίνο στη Regent Street Polytechnic για 5 χρόνια και το 1939 ταξίδεψε στη Σουηδία το 1939 λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ο σουηδικός φονξιοναλισμός και το κοινωνικό του περιεχόμενο του κέντρισαν το ενδιαφέρον. Στη Σουηδία αρχικά συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Τεχνών της Στοκχόλμης και τελικά συνέχισε εκεί τη ζωή του, όπου ανέλαβε και πληθώρα έργων. Στη Βρετανία έγινε γνωστός μετά τα 50 του χρόνια που ανατέθηκαν κάποια σημαντικά έργα.

    Χαρακτηρίστηκε ως ο «μοντερνιστής του τοπικισμού».

    Ανέπτυξε μια οργανική αρχιτεκτονική ενώ παράλληλα πειραματίστηκε με τον παράγοντα του περιβάλλοντος και τη ένταξη του κτιρίου σ’ αυτό. Θεωρήθηκε αργότερα ένας από τους αρχιτέκτονες που εξέλιξαν την κριτική τοπικιστική αρχιτεκτονική, όπως αυτή ορίστηκε από τον Αλέξανδρο Τζώνη και τη Λιάν Λεφέβρ, με έναν δικό του προσωπικό τρόπο. Οι συνθήκες του σουηδικού κλίματος τον ενέπνευσαν να βρει νέες λύσεις, έτσι ανέπτυξε μια αρχιτεκτονική που απορρέει από τις μεθόδους του μοντερνισμού αλλά ταυτόχρονα διαμόρφωσε μια δική του γλώσσα. Προσπάθησε από τις κλιματικές συνθήκες να προβεί σε κατάλληλες επιλογές των υλικών. Γενικά, ο Ραλφ Έρσκιν δημιουργεί μια αρχιτεκτονική αντιθέσεων, στην οποία χρησιμοποιεί μια ποικιλία από φόρμες και υλικά αντιπαραθέτοντας ελαφριά και βαριά στοιχεία.

    Επιπλέον, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνιολογική και την ανθρωπιστική διάσταση της αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος αναφέρει:

    Η αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός είτε σε κοινωνικό είτε σε ιδιωτικό επίπεδο δεν πρέπει να είναι μόνο ένα έκθεμα σχεδιασμού και τεχνολογίας, αλλά επίσης να δίνει έκφραση σε αυτά τα δημοκρατικά ιδανικά του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ελευθερίας

    — Ρ. Έρσκιν, "Ralph Erkskine", Times Online, 2005.0319.

    Έργα

    • Housing school and commercial center, Γκίτορπ, 945-55. Η πόλη της Γκίτορπ είναι μια μικρή πόλη με 661 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2010) στην οποία υπάρχει ένα εργοστάσιο εκρηκτικών υλών. Ο Έρσκιν το 1945 σχεδίασε για την πόλη διώροφα σπίτια σε σειρά, αλλά και τριώροφα κτίρια διαμερισμάτων από ενισχυμένο σκυρόδεμα με μια ασυνήθιστη μορφή οροφών, τις οποίες βλέπουμε να επαναλαμβάνει και σε επόμενα έργα του. Είναι άξιο να αναφερθεί ότι άφησε τις φουσκάλες του αέρα, που δημιουργούνται στο σκυρόδεμα, όταν το σκυρόδεμα τοποθετείται στα καλούπια, αμετάβλητες δίνοντας πάλι έμφαση στη φύση του υλικού, ώστε να συμβάλλει στον χαρακτήρα των κτιρίων, ένα πρώιμο παράδειγμα του εμφανούς σκυροδέματος (beton brut). Κριτικές τον κατηγόρησαν ότι αλλοίωσε το ειδυλλιακό μικρό χωριό, αλλά το 1996 τα κτίρια θεωρήθηκαν τοπόσημα και αποφασίστηκε να ανακαινιστούν.
    • Greenwitch Millenium Village, 2000- 2005
    • Student union library and Auditorium 1974-82
    • Residential Development, Sandviken 1973-1978
    • Lilla Bommen Office Complex , Gothenburg 1989
    • Αντιπροσωπευτικότατο έργο του. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την κοντινότερη κοινότητα στις πλαγιές Λάπλαντ και είναι χτισμένο σαν μέρος του εδάφους. Η οροφή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πίστα του σκι. Οι κλίσεις των στεγών του είναι συσχετισμένες με τους λόφους που το περιβάλλουν και τα κτίρια έτσι μορφώνουν ένα είδος αναδυόμενου γλυπτού από το τοπίο. Επίσης έγινε προσπάθεια για χρήση τοπικών υλικών τόσο για την οικονομικότερη κατασκευή όσο και για να δίνοντας έτσι πάλι έμφαση στην ένωση του κτιρίου με το περιβάλλον του. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ενώ και τόσο η μορφή όσο και το εσωτερικό του συμβάλλουν στη δυναμική έκφραση του κτιρίου.

    Βραβεία

    Το 1987 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής RIBTourist Hotel Borgafjäll, 1948
  • 2005 – Γεράσιμος Αποστολάτος, πολιτικός
  • 2008 – Λαύρος Σκούρλα
  • 2013 – Βασίλειος Χατζηιωαννίδης, πολιτικός
  • 2014 – Ρένα Στρατηγού, ηθοποιός
  • 2015 – Άντι Φρέιζερ, Άγγλος τραγουδιστής και μπασίστας

Επέτειοι



 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου