Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Φεβ 2021
Γεγονότα:23 Φεβρουαρίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση
  • Διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης
    • 1943 – Οι γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων

    Με την είσοδο του 1943, οι Έλληνες, εκτός από την πείνα και την καταπίεση, αντιμετώπιζαν και τον κίνδυνο της πολιτικής επιστράτευσης, παρά τις διαψεύσεις από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Το μέτρο δεν αφορούσε τους έλληνες εβραίους, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να στέλνονται στην Πολωνία «για να εργασθούν».

    Στις 23 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται τελικά στην εφημερίδα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Οι κατοχικές δυνάμει σκόπευαν να στείλουν κόσμο στη Γερμανία και ανά τη Μεσόγειο για να δουλέψει σε καταναγκαστικά έργα. Το ίδιο βράδυ ο κατοχικός πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος (από τους πρωτοπόρους της γυναικολογίας - μαιευτικής στην Ελλάδα) και ο υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας (παλιός συνδικαλιστής και σοσιαλιστής, που εκτελέστηκε στις αρχές του 1944 από την ΟΠΛΑ), έσπευσαν να δημοσιεύσουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικό διάταγμα με τίτλο «Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος».

    Η αντίδραση των δοκιμαζόμενων Ελλήνων υπήρξε ακαριαία. Την επόμενη μέρα (24 Φεβρουαρίου) χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας για να βροντοφωνάξουν «Κάτω η επιστράτευση» και να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του κατοχικού πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου στη Βουλή. Μία άλλη, αφού υπερφαλαγγίζει τους ιταλούς καραμπινιέρους, πυρπολεί το Υπουργείο Εργασίας (Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα γωνία), όπου είχε γίνει ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός για την επιστράτευση. Κατά τις συγκρούσεις, τρεις διαδηλωτές σκοτώνονται και τριάντα τραυματίζονται σοβαρά.

    Διαδηλωτές διασπούν τον αστυνομικό κλοιόΤις επόμενες μέρες το αυθόρμητο δίνει τη θέση του στο οργανωμένο. Τηλεφωνητές, δημόσιοι υπάλληλοι και μαθητές κατεβαίνουν στους δρόμους. Η αντίδραση κατά της επιστράτευσης φουντώνει. Η κηδεία του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου μετατρέπεται σε αντικατοχική διαδήλωση.

    Στις 5 Μαρτίου συγκροτείται μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης. Από την παράνομη εφημερίδα «Το Ελληνικόν Αίμα» (φ. 15/3/1943) διαβάζουμε:

    …Την πρωΐαν της ημέρας εκείνης (5/3/1947) εσημειώθησαν μεγάλαι συγκεντρώσεις εις τα κεντρικώτερα σημεία της πόλεως. Αι συγκεντρώσεις μετετρέποντο εις διαδηλώσεις, αίτινες διά της συνεχούς ενώσεως των διαφόρων ομάδων απετέλουν έναν αφαντάστως ορμητικόν χείμαρρον, έτοιμον ­εν κυριολεξία να παρασύρη κάθε ίχνος των βαρβάρων… Μία των μεγαλυτέρων διαδηλώσεων διήλθε προ του Δημαρχειακού Μεγάρου, όπου ο παριστάνων τον δήμαρχον κύναιδος ετόλμησε να εξέλθη εις τον εξώστην διά να... καθησυχάση τα πλήθη. Από τα στόματα των χιλιάδων διαδηλωτών ­ διατηρούντων όλον το αθηναϊκόν χιούμορ των ηκούσθη η σύστασις: ­Μέσα αδελφή! Και η Αγγέλα έσπευσεν να εισέλθη....

    Σημειώνεται ότι διορισμένος Δήμαρχος εκείνη την περίοδο ήταν ο συνδικαλιστής βιοτέχνης Άγγελος Γεωργάτος.

    Προ της ογκούμενης λαϊκής αντίδρασης, οι κατακτητές αναγκάζονται να ακυρώσουν την πολιτική επιστράτευση στις 10 Μαρτίου 1943. Πρόκειται για μεγαλειώδη στιγμή της Εθνικής Αντίστασης, ένα ανεπανάληπτο γεγονός σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης ήταν και η τελευταία πολιτική πράξη της δεύτερης κατοχικής κυβέρνησης. Ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος αντικαταστάθηκε ως ανεπαρκής από τους Γερμανούς με τον Ιωάννη Ράλλη τον Απρίλιο του 1943.



 
 
 

532 – Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ δίνει την εντολή για την οικοδόμηση του νέου ορθόδοξου ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.

 

  • 303 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός διατάσσει την καταστροφή της χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια, αρχίζοντας τους διωγμούς κατά των Χριστιανών.
  • 1455 – Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.
  • 1836 – Επανάσταση του Τέξας: Αρχίζει η μάχη του Άλαμο στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.
  • 1847 – Αμερικανομεξικανικός πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα του στρατηγού και μελλοντικού προέδρου Ζαχαρία Τέιλορ νικούν το μεξικανικό στρατό στη μάχη του Μπουένα Βίστα.
  • 1861 – Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν φτάνει μυστικά στην Ουάσινγκτον, μετά τη ματαίωση του φερόμενου σχεδίου δολοφονίας στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.
  • 1870 – Εποχή ανασυγκρότησης: τελειώνει ο μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο στρατιωτικός έλεγχος του Μισισίπι και η πολιτεία επανεντάσσεται στην Ένωση.
  • 1887 – Η Κυανή Ακτή πλήττεται από ισχυρό σεισμό, σκοτώνοντας 644 άτομα.
  • 1898 – Στη Γαλλία, ο Εμίλ Ζολά καταδικάζεται σε φυλάκιση μετά τη δημοσίευση του «Κατηγορώ», μίας επιστολής με την οποία κατηγορούσε τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό και για την άδικη φυλάκιση του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους.
  • 1903 – Η Κούβα παραχωρεί στις Η.Π.Α., έναντι μισθώματος, τον κόλπο του Γκουαντάναμο «εις το διηνεκές».
  • 1905 – Ο δικηγόρος του Σικάγο Πολ Χάρις και τρεις άλλοι επιχειρηματίες συναντιούνται για μεσημεριανό γεύμα και ιδρύουν το Ρόταρι, την πρώτη λέσχη υπηρεσιών στον κόσμο.
  • 1934 – Ο Λεοπόλδος Γ’ γίνεται βασιλιάς του Βελγίου.
  • 1941 – Το πλουτώνιο παράγεται και απομονώνεται για πρώτη φορά από τον Γκλεν Θ. Σίμποργκ.
  • 1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ιαπωνικό υποβρύχιο βάλλει κατά της ακτογραμμής της Καλιφόρνιας κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα.
  • 1943 – Εθνική Αντίσταση: ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων.
 
  • ων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.
  • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: συνθηκολόγηση της γερμανικής φρουράς στο Πόζναν. Η πόλη απελευθερώνεται από τις σοβιετικές και πολωνικές δυνάμεις.
  • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η γερμανική πόλη Πφόρτσχαϊμ ισοπεδώνεται σε μία επιδρομή 379 βρετανικών βομβαρδιστικών.
  • 1947 – Ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης.
  • 1958 – Κουβανοί αντάρτες απαγάγουν τον 5 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο.
  • 1965 – Την εξάντληση της κυβερνητικής τετραετίας εξαγγέλλει στη Βουλή ο Γεώργιος Παπανδρέουαντικρούοντας παράλληλα τις καταγγελίες της Ε.Ρ.Ε. ότι επιτρέπει κομμουνιστική διείσδυση, εξηγώντας ότι στόχος της Ένωσης Κέντρου είναι «να στειρώσει τας πηγάς του Κομμουνισμού» με κοινωνική πολιτική και όχι με αστυνομικές μεθόδους.
  • 1966 – Στη Συρία, ο Σαλάχ Τζαντίντ, μέλος του κόμματος Μπάαθ, ηγείται ενός εσωκομματικού στρατιωτικού πραξικοπήματος που αντικαθιστά την προηγούμενη κυβέρνηση του στρατηγού Αλ Χαφέζ, επίσης μέλος του κόμματος Μπάαθ.
  • 1966 – Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Ε.Ι.Ρ. με δίωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διεθνείς ειδήσεις, καλλιτεχνικά θέματα και ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίων, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεως.
  • 1969 – Πεθαίνει στην Αθήνα ο τέως βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ. Ο Σαούντ, ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και αναιμία, άφησε την τελευταία του πνοή στο ξενοδοχείο Καβούρι όπου διέμενε σχεδόν ανελλιπώς μετά την ανατροπή του από τον αδελφό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ το 1964.
  • 1969 – Πεθαίνει στο Λονδίνο ο στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα μετά την κατοχή και εκ των πρωταγωνιστών των Δεκεμβριανών του 1944.
  • 1983 – To μικρό επιβατηγό-οχηματαγωγό Χρυσή Αυγή της εταιρείας Πολέμη ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου λόγω θαλασσοταραχής και κακής φόρτωσης των οχημάτων που μεταφέρει. 28 από τους 42 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι περισυλλέγονται από άλλα σκάφη.
  • 1987 – Οι επιστήμονες παρατηρούν ένα σουπερνόβα στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.
  • 1991 – Συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέρχονται στο Ιράκ, σηματοδοτώντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων επί ιρακινού εδάφους στον Πολέμου στον Κόλπο.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου