Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 17 Φεβ 2021
Γεγονότα:17 Φεβρουαρίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

  • 1800 . Λουντοβίκο Λιπαρίνι, φιλέλληνας ιταλός ζωγράφος. Ο Λουντοβίκο Λιπαρίνι (Ludovico Lipparini) γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1800 στην Πολωνία (Μπολόνια) και σπούδασε ζωγραφική στη γενέτειρά του.Γνωστά έργα του που έχουν σχέση με την Επανάσταση του 1821 είναι: «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας» και «Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα». (Θαν. 19/3/1856)





  • Μια από τις πιο γνωστές στιγμές της ζωής του Μολιέρου είναι και η τελευταία του η οποία έγινε θρύλος. Ο Μολιέρος δεν πέθανε, όπως πιστεύεται, πάνω στη σκηνή. Κατά τη διάρκεια στης παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» κατέρρευσε στην σκηνή βήχοντας και αιμορραγώντας και παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου XIV για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου. Ύστερα από αυτό κατέρρευσε ξανά έχοντας μεγαλύτερη αιμορραγία αυτή τη φορά και πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του. Ενταφιάστηκε χωρίς χριστιανική κηδεία και όντας ηθοποιός απαγορευόταν εκ νόμου να ταφεί στο ιερό χώμα ενός νεκροταφείου. Η σύζυγός του ζήτησε από το βασιλιά Λουδοβίκο XIV να επιτρέψει μια απλή τελετή αργά τη νύχτα. Εκείνος δέχτηκε και ο Μολιέρος τοποθετήθηκε στο μέρος του νεκροταφείου που προοριζόταν για τα αβάπτιστα βρέφη. Σε εκείνη την μυστική κηδεία παραβρέθηκαν πάνω από 800 άτομα. Το 1792 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο μουσείο μνημείων της Γαλλίας και το 1817 μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο Le Père Lachaise. Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε, ο Μολιέρος φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.
 

 

  • 364 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιοβιανός πεθαίνει κάτω από ύποπτες συνθήκες μετά από βασιλεία 8 μηνών. Βρέθηκε νεκρός στη σκηνή του στα Τύανα της Μικράς Ασίας, ενώ επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη.
  • 1411 – Μετά από τις επιτυχημένες εκστρατείες του κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Μεσοβασιλείας, ο Μουσά Τσελεμπή, ένας από τους γιους του Βαγιαζήτ Α΄, γίνεται σουλτάνος.
  • 1500 – Μάχη του Χέμινγκστεντ: ο δούκας Φρειδερίκος και ο βασιλιάς Ιωάννης της Δανίας, προσπαθούν να κατακτήσουν τους αγρότες του Ντίτμαρσεν στη Δανία.
  • 1801 – Μία εκλογική ισοπαλία μεταξύ του Τόμας Τζέφερσον και του Ααρών Μπερρ επιλύεται όταν ο Τόμας Τζέφερσον εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Μπερ αντιπρόεδρος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • 1864 – Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων «Χάνλεϊ» επιτίθεται κατά του πολεμικού «Χαουζοτόνικ» των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.
  • 1865 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Κολούμπια (Νότια Καρολίνα) καίγεται καθώς οι συνομόσπονδες δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη και προωθούνται οι δυνάμεις της Ένωσης.
Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος
  • 1914 – Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.
  • 1933 – Εκδίδεται το πρώτο φύλλο του περιοδικού Newsweek.
  • 1949 – Ο Χαΐμ Βάιτσμαν αρχίζει τη θητεία του ως ο πρώτος πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.
  • 1960 – Κανένα άλλο είδος κρέατος, πλην των πουλερικών, δεν θα σερβίρουν -σύμφωνα με αγορανομική διάταξη- τα εστιατόρια κάθε Τετάρτη, ημέρα νηστείας, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Ιουλίου. Εξαιρούνται τα κέντρα πολυτελείας, τα τουριστικά κέντρα, καθώς και τα εστιατόρια πόλεων και κωμοπόλεων την ημέρα τοπικής γιορτής ή εμποροπανήγυρης.
  • 1965 – Πρόγραμμα Ρέιντζερ: Εκτοξεύεται το σκάφος Ρέιντζερ 8 με αποστολή να φωτογραφήσει την περιοχή της Σελήνης Mare Tranquillitatis στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επανδρωμένες αποστολές Απόλλων. Η Mare Tranquillitatis ή «Θάλασσα της Ηρεμίας» θα γίνει η τοποθεσία που θα επιλεχθεί για την προσσελήνωση του Απόλλων 11.
  • 1968 – Ανοιχτή ρήξη στη 12η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., που συγκαλείται στο Βουκουρέστι, δρομολογεί τη διάσπαση του κόμματος.
  • 1972 – Οι αθροιστικές πωλήσεις του σκαραβαίου της Volkswagen υπερβαίνουν εκείνες του Ford Model T.
  • 1980 – Πραγματοποιείται η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ από τους Κριστόφ Βιελίτσκι και Λάσεκ Κίτσι.
  • 1982 –Η καθιέρωση του Πολιτικού Γάμου. Στις 17 Φεβρουαρίου εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»).

    Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του '30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

  • 1985 – Πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) εκλέγεται ο Μανόλης Γλέζος
  • 1997 – Στον εισαγγελέα οδηγούνται 16 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τη διοργάνωση κυνομαχιών με στοιχήματα, στο Μακροχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών, τα ζώα πάλευαν μέχρι θανάτου. Στις 24 Φεβρουαρίου θα καταδικασθούν σε ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα χρόνο.
  • 2003 – Αρχίζει η επιβολή διοδίων σε όσους εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Λονδίνου.
  • 2008 – Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη την Ελλάδα. Πρωτοφανείς ισχυρές χιονοπτώσεις.
  • 2008 – Το Κόσοβο γίνεται ανεξάρτητο κράτος από την Σερβία.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου