Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011
«Στύξ»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Αγαπητέ φίλε επισκέπτη,

σε καλωσορίζουμε στη κυβερνοσχεδία μας ή κοινώς στην ιστοσελίδα του διαδίκτυου.

 

Η «Στύξ» στο κυβερνοδιάστημα στη διεύθυνση www.styga.gr κάνει την πρώτη εμφάνιση το 2004.

 

Είναι ευχάριστο να διαπιστώνει η σύνταξη, ότι η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας από τις πρώτες μέρες κι' ολας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

 

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια μέχρι τώρα. Επειδή δεν είμαστε άνθρωποι των υποσχέσεων θα πράττουμε το πρέπον στο μέτρο του δυνατού.

 

Τον Αύγουστο του 2001, κυκλοφόρησε στην Ανατολική Αιγιάλεια, το πρώτο τεύχος της πολιτικής και πολιτισμικής εφημερίδας «Στύξ». Εκδότης  Ιδρυτής, και Δημοσιογράφος ο Βασίλης Αντωνίου, που  δημιούργησε τοπικά με έδρα την Τοπική Κοινότητα Συλιβαινιωτίκων Αιγιαλείας  Νομού Αχαΐας στην Βόρεια Πελοπόννησο, για πρώτη φορά  από ιδρύσεως του σύχρονου ελληνικού κράτους τη μηνιαία εφημερίδα «Στύξ» το 2001, μια σύγχρονη τοπική εφημερίδα μέλος της ΕΔΙΠΤ (Ένωσης Δημοσιογράφων  Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου), εξασφαλίζοντας έγκυρη , έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση για τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας, του Νομού  Αχαΐας, Νομού  Κορινθίας  καθώς και τους απόδημους κατοίκους στο εξωτερικό σε πολλλές χώρες του Κόσμου και όχι μόνο, με στόχο τη δημιουργία ενημερωμένων κι ενεργών πολιτών στην  περιθωριοποιημένη περιφέρεια απο αρχής του σύγχρονου Ελληνικου Κράτους.

 

Με μια απλή ματιά   ο επισκέπτης  της ιστοσελίδας διαπιστώνει ότι οι  βασικοί τομείς της τοπικής και της περιφερειακής πολιτικής και του πολιτισμού καλύπτονται κατά τρόπο που και σήμερα θα άντεχε ακόμα και σε συγκρίσεις με έντυπα μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά κυρίως γιατί από τους τίτλους και μόνο των άρθρων και σχολίων διαπιστώνει ο επισκέπτης  πως  η ιστοσελίδα styga.gr  ενημερώνει, συνεργάζεται  και αγωνίζεται παράλληλα με φορείς συλλόγους οργανώσεις και πολίτες  τα κύρια προβλήματα του τόπου που  παραμένουν  άλυτα.

Η εξάρτηση των εκάστοτε δημοτικών αρχών από την κεντρική εξουσία για θέματα βασικών υποδομών (ΧΥΤΑ/Υ , Βιολογικός Καθαρισμός υγρών αποβλήτων, Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτου -Πατρών, , ΝΕΟ Πατρών Κορίνθου) με τα υπέρ και τα κατά, η ανάγκη οικονομικού προγραμματισμού, ο κυριαρχικός ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της περιοχής ιδίως στον πρωτογενή τομέα και στο οδικό δίκτυο, η σημασία της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς, είναι τα θέματα που προβάλλονται στο "Styga,gr".

Η παρατήρηση αυτή ίσως να συνιστά το κλειδί της ερμηνείας της μακροβιότητας και ταυτόχρονα ένα ίσως στοιχείο της σταθερής — νομίζουμε — απήχησης στο "Styga,gr". Τα χρόνια, και οι γενεές διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά τα προβλήματα της Ανατολικής Αιγιάλειας παραμένουν βασικά τα ίδια και σταθερά άλυτα. Και επί  χρόνια το "Styga,gr" επίμονα και ακούραστα τα επισημαίνει, τα απομυθοποιεί, τα αναλύει και προτείνει λύσεις, που εξ ίσου σταθερά διαπιστώνεται ότι είναι ορθές κατά κανόνα όμως εκ των υστέρων και όταν είναι κάπως αργά. Έτσι  δικαιολογείται  και  η συνεχώς αυξημένη  επισκεψιμότητα στο "Styga,gr"  που παραμένει βασικό της  χαρακτηριστικό.

Πολλά χρόνια δημοσιογραφικής προσπάθειας στην οποία ο ιδρυτής Βασίλης Αντωνίου έδωσε και δίνει κάθε δυνατότητα στους αριστείς της τοπικής κοινωνίας και στους πρωτοπόρους δημιουργούς να ενημερώσουν, να διδάξουν, να προτείνουν ό,τι σημαντικότερο σχετίζεται με την οικονομία, τον πολιτισμό, την πολιτική και θα μπορούσε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Δεν μας ανήκει ο ρόλος να αξιολογήσομε την ιστοσελίδα  μας. Όμως αξίζει ίσως να παρατηρήσουμε ότι γνωστά ονόματα στον χώρο όχι μόνο της πολιτικής, της οικονομίας, της παιδείας αλλά του πολιτισμού και της διοικήσεως εμπιστεύθηκαν μέσα από της στήλες στο "Styga,gr" τη δημόσια παρουσία και προσφορά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς και σήμερα, που είναι φτασμένοι και καταξιωμένοι, θεωρούν την ιστοσελίδα μας ένα ακόμα «βήμα» του ελληνικού χώρου, για να παρουσιάζουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Επίσης από μια πρόχειρη αναδρομή, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι στο "Styga,gr" υπήρξε και συνεχίζει να είναι μια αξιόλογη δημοσιογραφική παρουσία, στον χώρο του αυτοδιοκητικού, πολιτιστικού, πολιτικού ρεπορτάζ , της οικονομικής και κοινωνικής ανάλυσης με τους νεότερους οικονομολόγους, αλλά και άλλους επιστήμονες, που δοκίμασαν την πρώτη δημόσια επικοινωνία μέσω της μοναδικής (νομίζουμε) στα χρονικά της ηλεκτρονικής δημοσιογραφικής  ενημέρωσης  της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Πολλά χρόνια ενημερωτικής προσπάθειας και μαχητικής αλλά πάντα εποικοδομητικής κριτικής που ασφαλώς δεν της έλειπαν τα κενά, οι ανεπάρκειες ή τα λάθη. Προϊόν ανθρώπινης προσπάθειας, και η ιστοσελίδα  "Styga,gr", παρ’ όλη την ιδιαίτερη φροντίδα των υπευθύνων και των συντακτών της να αποδίδει την πραγματικότητα χωρίς παραλείψεις και προκαταλήψεις, χωρίς στρεβλώσεις της αλήθειας και προπαντός χωρίς κατασκευασμένες «αλήθειες», ήταν αναπόφευκτο να έχει και τις αδυναμίες κάθε ανθρώπινου έργου. Όμως ποτέ δεν διστάσαμε, οσάκις μας επισημαίνονταν, να τις αναγνωρίζουμε, να διορθώνομε τα λάθη που μας διαφεύγουν ή να αποκαθιστούμε όσους τυχόν αδικήσαμε, με τη γενναιότητα και την παρρησία που επιβάλλουν η στοιχειώδης εντιμότητα στις δημοκρατίες.

Η ιστοσελίδα  "Styga,gr" παρακολουθεί και αποτυπώνει τα όσα πολιτικά, πολιτισμικά κ.ά.  συμβαίνουν τα τελευταία   κρίσιμα και πολυτάραχα χρόνια βίου της Ανατολικής Αιγιάλειας, της Βόρειας Πελοποννήσου από την Πάτρα μέχρι την Κόρινθο και  του Κορινθιακού Κόλπου.  Η ιστοσελίδα "Styga,gr" έδωσε πάντα με παρρησία το παρόν της και προσπαθεί να συμβάλει προς τις θετικότερες κατευθύνσεις.

Στην προσπάθειά μας αυτή, είναι απόλυτα αναγκαία και η συνεργασία των φίλων  μας, οι οποίοι καλούνται να μας πουν τη γνώμη τους, να μας γνωστοποιήσουν τα ειδικά ενδιαφέροντά τους, να μας κάμουν κριτική και υποδείξεις. Γνωρίζουμε πόσο ουσιώδες εν ανεπαρκεία είδος είναι ο χρόνος, που διαθέτουν οι περισσότεροι από τους αναγνώστες μας.

Η προσπάθεια τόσων χρόνων στην ιστοσελίδα  "Styga,gr" είναι αρκετή για να καταξιωθεί η χρησιμότητά της  και η προσφοράς της.

Τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις αρχές που διέπουν τη δεοντολογία και που είναι: αντικειμενική και πλήρης πληροφόρηση στο βαθμό του εφικτού, σεβασμός όλων των απόψεων, αδέσμευτη από σκοπιμότητες κριτική με μόνο γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, χωρίς μισαλλοδοξίες και δογματικές φαλκιδεύσεις , με απαρέγκλιτη και μαχητική προσήλωση στη δημοκρατία που δεν νοείται χωρίς ελεύθερη έκφραση κάθε ιδέας και κριτικής και χωρίς σεβασμό στις βασικές ατομικές και πολιτικές ελευθερίες που χάρις στους αγώνες της κοινωνίας.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου