Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Δεκ 2023
Κώστας Ζαχαριάδης / Και μετρό και πράσινο στο πάρκο Ριζάρη
Κλίκ για μεγέθυνση






 

Η απόφαση του ΣτΕ για τον σταθμό του μετρό στο πάρκο Ριζάρη «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια αξιόπιστη και αποτελεσματική διαβούλευση που θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες του έργου και θα σέβεται την ανάγκη της περιοχής για πράσινο» τονίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφορικά με την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία βάζει φρένο στην αποψίλωση του πάρκου, ζητώντας παράλληλα έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις επιπτώσεις της κατασκευής σταθμού στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» τονίζοντας ότι η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό είναι ένα «κοινωνικά και κυκλοφοριακά αναγκαίο έργο» υπογραμμίζει ότι αυτό δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται σε άλλες θεμελιώδεις ανάγκες της πόλης.

«Σε μια εποχή κρίσιμων κλιματικών απαιτήσεων, ο δημόσιος σχεδιασμός οφείλει να σταθμίζει σωστά τόσο τις τεχνικο-οικονομικές, όσο και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις των παρεμβάσεων. Στα πλαίσια της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, η Ανοιχτή Πόλη θα συμβάλει με τις προτάσεις της σε αυτήν την κατεύθυνση» τονίζει ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Κ. Ζαχαριάδης επισημαίνοντας ότι και στο πάρκο Ριζάρη, η Αθήνα έχει ανάγκη και από μετρό και πράσινο καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και να συνεργαστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, «με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί το έργο, με αδιατάρακτο το πράσινο στην περιοχή».

«Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει την αυτονόητη θέση μας, ότι το δίλημμα “μετρό ή δέντρα” είναι ανύπαρκτο και παραπλανητικό. Μπορούμε να έχουμε και μετρό και πράσινο, όπως γίνεται σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Με σοβαρότητα, τεκμηρίωση, διαβούλευση, σχέδιο και μελέτη μπορεί να διασφαλίζεται ότι κάθε έργο υποδομής ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα έχει πολλαπλασιαστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

«Η απόφαση του ΣτΕ ήταν μια πρώτη νίκη, ο αγώνας για περισσότερο πράσινο στην Αθήνα συνεχίζεται» τονίζει καταλήγοντας ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη».

Ανοιχτή Πόλη: Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει όσους αρνούμαστε το δίλημμα μετρό ή δέντρα

 

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει όσους και όσες αρνούμαστε το τεχνητό δίλημμα ανάμεσα σε μετρό και δέντρα και επιβεβαιώνει την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες του έργου, μέσα από τεκμηριωμένη διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων που σέβονται τις ανάγκες των γειτονιών σε πράσινο» τονίζει η Ανοιχτή Πόλη αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ που βάζει φρένο στην αφαίρεση 230 περίπου δέντρων από το πάρκο Ριζάρη.

Παράλληλα η δημοτική παράταξη της Αθήνας εκφράζει την αισιοδοξία ότι η απόφαση του ΣτΕ, θα ανοίξει τον δρόμο για την οριστική διάσωση των δέντρων στο πάρκο Ριζάρη επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο «δυστυχώς δεν έγινε στην περίπτωση του σταθμού της πλατείας Εξαρχείων, όπου οι κάτοικοι επίσης διεκδικούν έναν σχεδιασμό που να μην στερεί από τη γειτονιά το λιγοστό ελεύθερο πράσινο που διαθέτει».

«Εκεί κυβέρνηση, Ελληνικό Μετρό και δημοτική αρχή Μπακογιάννη, αντί να αναγνωρίσουν τα δεδομένα και να διερευνήσουν καλύτερες λύσεις για την περιοχή, επέλεξαν την αδιαλλαξία, τον δογματισμό και το παιχνίδι εντυπώσεων αποψιλώνοντας έναν ιστορικό, μικρό αλλά σημαντικό πυρήνα πρασίνου, ενώ οι υποτιθέμενες μεταφυτεύσεις είναι πρακτικά αδύνατες, όπως επιβεβαιώνουν επιστημονικοί φορείς και εργαζόμενοι του δήμου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης:

«Με πρόσφατη απόφασή του, το ΣτΕ βάζει φρένο στην αφαίρεση 230 περίπου δέντρων από το πάρκο Ριζάρη και ζητά την εκπόνηση και έγκριση της απαραίτητης Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των εργασιών κατασκευής του σταθμού “Ευαγγελισμός” της γραμμής 4 του μετρό στο χώρο.

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει όσους και όσες αρνούμαστε το τεχνητό δίλημμα ανάμεσα σε μετρό και δέντρα και επιβεβαιώνει την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες του έργου, μέσα από τεκμηριωμένη διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων που σέβονται τις ανάγκες των γειτονιών σε πράσινο. Η περίπτωση του πάρκου Ριζάρη αποδεικνύει και κάτι ακόμα: ότι η υλοποίηση των έργων προχωρά, δυστυχώς, με προχειρότητα, χωρίς έγκαιρη και ουσιαστική αποτίμηση των επιπτώσεων και χωρίς να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την βελτίωση του σχεδιασμού.

Ελπίζουμε, ότι η απόφαση του ΣτΕ, θα ανοίξει τον δρόμο για την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου και τη διάσωση των δέντρων στο πάρκο Ριζάρη -κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην περίπτωση του σταθμού της πλατείας Εξαρχείων, όπου οι κάτοικοι επίσης διεκδικούν έναν σχεδιασμό που να μην στερεί από τη γειτονιά το λιγοστό ελεύθερο πράσινο που διαθέτει. Εκεί Κυβέρνηση, Ελληνικό Μετρό και Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, αντί να αναγνωρίσουν τα δεδομένα και να διερευνήσουν καλύτερες λύσεις για την περιοχή, επέλεξαν την αδιαλλαξία, τον δογματισμό και το παιχνίδι εντυπώσεων αποψιλώνοντας έναν ιστορικό, μικρό αλλά σημαντικό πυρήνα πρασίνου, ενώ οι υποτιθέμενες μεταφυτεύσεις είναι πρακτικά αδύνατες, όπως επιβεβαιώνουν επιστημονικοί φορείς και εργαζόμενοι του δήμου.

Η κλιματική κρίση επιβάλλει νέες μεθόδους δημόσιου σχεδιασμού, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη, μαζί με τα τεχνικο-οικονομικά δεδομένα, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις των αστικών παρεμβάσεων. Οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών για βιώσιμη καθημερινότητα πρέπει να έχουν σύμμαχο και όχι αντίπαλο τις αυτοδιοικητικές πολιτικές. Η Ανοιχτή Πόλη θα δουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση.

www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου