Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 13 Ιαν 2024
Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν τους Χούθι, ενώ η Μέση Ανατολή βρίσκεται μπροστά σε γενικευμένη σύγκρουση UPD
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε νέα πλήγματα κατά εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σφυροκοπώντας την πρωτεύουσα Σαναά, στη διάρκεια της νύχτας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» οργάνωση τις δυνάμεις των Χούθι προειδοποιώντας για νέα χτυπήματα, εάν «οι Χούθι συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους».

Οι εξελίξεις προϊδεάζουν για γενικευμένη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Χούθι επιτέθηκαν, αν και χωρίς επιτυχία εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε μια δραματική έκκλησή του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν μια κλιμάκωση (...) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής».

Στόχος θέση ραντάρ

Το πρωί του Σαββάτου, το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούθι «Αλ Μασίρα» μετέδωσε ότι αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον μια τοποθεσία της πρωτεύουσας Σαναά. Την επίθεση επιβεβαίωσε και η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), που δήλωσε ότι γύρω στις 03:45 τοπική ώρα (02:45 ώρα Ελλάδας) εξαπολύθηκαν πύραυλοι «κατά τοποθεσίας ραντάρ στην Υεμένη».

 

 

Μία μέρα νωρίτερα, αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις των ανταρτών της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά. Οι Χούθι απείλησαν με αντίποινα στα χθεσινά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, λέγοντας πως τα συμφέροντα των δύο χωρών θεωρούνται πλέον «νόμιμοι στόχοι».

Αεροφωτογραφία της εταιρείας MAXAR με το σημείο στο αερόδρομιο της Σαναά όπου χτυπήθηκε το ραντάρ των Χούθι | Maxar Technologies via AP

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Χούθι, τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκαν σε «73 επιδρομές», είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαναά και στις περιοχές Χοντέιντα (δυτικά), Τάιζ (νότια), Χάτζαχ (βορειοδυτικά) και Σαάντα (βόρεια). Από τη δική του πλευρά ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά πάνω από 150 πλήγματα είχαν στόχο 30 στρατιωτικές θέσεις.

Χούθι: Δεν υπήρξαν απώλειες

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ικανότητες των Χούθι να συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ από την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.

Επίσης, ο αξιωματούχος της οργάνωσης των ανταρτών Νασρουλντίν Ανσαρουλάχ δήλωσε στο δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από το τελευταίο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεων των Χούθι στην Σαναά και δεσμεύτηκε για «ισχυρή και αποτελεσματική» απάντηση. «Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καμία υλική ή ανθρώπινη απώλεια», πρόσθεσε.

Αγνοώντας τους πραγματικούς κινδύνους για περαιτέρω διάχυση του πολέμου, σε κοινή δήλωσή τους, ΗΠΑ, Βρετανία και 8 σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν, υπογράμμισαν ότι ο στόχος τους ήταν η «αποκλιμάκωση» στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας, με τη Μόσχα να σημειώνει ότι τα πλήγματα στην Υεμένη είναι «παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «δυσανάλογη» απάντηση.

Σύγκρουση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιθέσεις εναντίον της Υεμένης επικράτησε ένταση, με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια να καταγγέλλει «κατάφωρη επίθεση» και «μαζικό πλήγμα» κατά «του πληθυσμού της χώρας στο σύνολό της».

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν εναντίον των Χούθι, προειδοποιώντας ότι κανένα πλοίο δεν είναι ασφαλές.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κακοποιοί να παρενοχλούν τις διεθνείς μεταφορές», είπε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph, που ζήτησε από το Ιράν, που στηρίζει τόσο τους Χούθι όσο και τη Χεζμπολάχ, να τους πιέσει για να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνάντηση που είχε με τον Λιου Τζιαντσάο, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μίλησε για «τη σημασία διατήρησης και υπεράσπισης του δικαιώματος στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα», αποφεύγοντας «νέα κλιμάκωση».

Η Γάζα, όπως φαίνεται από τα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με το Ισραήλ | AP Photo/Ariel Schalit, File

Σοβαρά πλήγματα και στη Γάζα

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσει για να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πόλη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας με επιθέσεις μέσα στη νύχτα κατά κατοικιών και πολιτικών υποδομών.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera, πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα και δεν είναι εφικτό να λάβουν βοήθεια. 

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σπίτι όπου φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι κοντά στο πέρασμα της Ράφα σκότωσε 12 άτομα, κυρίως παιδιά, και τραυμάτισε πολλούς περισσότερους ανθρώπους. Επιθέσεις σημειώθηκαν και στο ανατολικό τμήμα της συνοικίας, το οποίο ήταν εκτεθειμένο σε βομβαρδισμούς.

Άλλες αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με πυροβολικό αναφέρθηκαν στην περιοχή Αλ-Μάναρr, νοτιοανατολικά της Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και Ισραηλινών στρατιωτών.

Επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις δέχονται στρατόπεδα στις πόλεις Μπουρέτζι και Μαγάζι, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις και οι εκρήξεις γύρω από το Νοσοκομείου Μαρτύρων του Αλ-Άκσα. Το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από καύσιμα, δεν έχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα και έχουν τεθεί σε πολύ σοβαρό κίνδυνο οι ζωές ασθενών, τραυματιών, αλλά και νεογέννητων βρεφών.


www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου