Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 02 Οκτ 2023
Συναγερμός για τον «ρευστό χρυσό»
Κλίκ για μεγέθυνση











 

 
«Συνεχίστε να βάζετε λάδι στη χωριάτικη» (για να μη βουλιάξει η κατανάλωση), τονίζουν οι προμηθευτές τυποποιημένου ελαιόλαδου, τρομαγμένοι και αυτοί από τις υπέρογκες αυξήσεις, καθώς θεωρούν προσωρινή την ανισορροπία των τιμών ● Για να εξηγήσουν το παράδοξο -στα μάτια του καταναλωτή- φαινόμενο ότι το ίδιο λάδι ακριβαίνει από μήνα σε μήνα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, είπαν ότι η βιομηχανία αγοράζει όλο τον χρόνο από τους παραγωγούς, ανάλογα με τη ζήτηση, και ότι τώρα η τιμή παραγωγού έχει φτάσει τα 8,50 και 8,70 ευρώ.

«Μην πανικοβάλλεστε με τις τσουχτερές ανατιμήσεις και συνεχίστε να βάζετε λάδι στη χωριάτικη», είναι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν προς τους καταναλωτές οι προμηθευτές τυποποιημένου ελαιόλαδου, αν κρίνουμε από τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου-ΕΔΟΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου-ΣΕΒΙΤΕΛ, η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας-4Ε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης-ΣΥΤΕΚ.

Η αγωνία να καθησυχάσουν, όσο είναι δυνατόν, το αγοραστικό κοινό και να μη βουλιάξει η κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των υπέρογκων αυξήσεων, είναι εμφανής στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒΙΤΕΛ Κωνσταντίνου Κουτσιούμπη. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «είναι χρέος όλων μας να ενημερωθεί υπεύθυνα το καταναλωτικό κοινό και να διευκρινιστεί ότι η όλη παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, αποτελεί μια προσωρινή ανισορροπία, λόγω της μειωμένης προσφοράς της πρώτης ύλης -ελαιόλαδου- εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής σε ποσοστό άνω του 40% της ελαιοκομικής περιόδου ’22-23». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν τίθεται θέμα επάρκειας προϊόντος στην εσωτερική αγορά» και ότι «σε καμία περίπτωση η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή μείωσης της κατανάλωσης αυτού του αποδεδειγμένα ωφέλιμου για την υγεία και τη γεωργική οικονομία τροφίμου».

Η έμφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε στη στήριξη του τυποποιημένου ελαιόλαδου έναντι του χύμα, με τον αντιπρόεδρο του ΣΥΤΕΚ να δηλώνει ότι «για κάθε κιλό ελαιόλαδου, που εξάγεται τυποποιημένο αντί για χύμα, η ελληνική οικονομία κερδίζει επιπλέον 1,5 ευρώ», ενώ αντίθετα «την ίδια στιγμή η κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα υποχωρεί έναντι του ανώνυμου τενεκέ υποβαθμισμένης ποιότητας που στερεί έσοδα από τη χώρα μας και ποιότητα από τον καταναλωτή».

Η εκτίναξη των τιμών και οι ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά οξύνουν τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ της βιομηχανίας τυποποιημένου ελαιόλαδου, που πωλείται πλέον πανάκριβο στα ράφια των σουπερμάρκετ, από 10, 12 ώς 16 ευρώ το λίτρο, και των μικρών οικογενειακών παραγωγών και ελαιοτριβείων του «ντενεκέ», που κι αυτός πετάει πλέον σε δυσθεώρητες τιμές ώς και 185 ευρώ τα 16 λίτρα (από 90-100 ευρώ πέρυσι).

Η ερμηνεία των τυποποιητών ελαιόλαδου για το ιλιγγιώδες ράλι στις τιμές λιανικής, μολονότι δεν έχει αρχίσει καν η συγκομιδή της νέας σοδειάς που αναμένεται να είναι μικρότερη και ακόμα ακριβότερη, είναι ότι αυτό οφείλεται στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, με δραματική μείωση της παραγωγής ώς και 70% στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως η Ισπανία. Μάλιστα για να εξηγήσουν το παράδοξο -στα μάτια του καταναλωτή- φαινόμενο ότι το ίδιο λάδι ακριβαίνει από μήνα σε μήνα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, είπαν ότι η βιομηχανία αγοράζει όλο τον χρόνο από τους παραγωγούς, ανάλογα με τη ζήτηση, και ότι τώρα η τιμή παραγωγού έχει φτάσει τα 8,50 και 8,70 ευρώ. Υποστήριξαν ότι η τιμή λιανικής συγκλίνει ολοένα περισσότερο με την τιμή χονδρικής του παραγωγού και ότι υπάρχει συμπίεση στα περιθώρια κέρδους από τους προμηθευτές για να διαχειριστούν την κατάσταση.

Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι δεν υπάρχει κερδοσκοπία, αλλά όλα λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή, με μοναδικό αντίπαλο τους μικρο-λαδέμπορους του χύμα ντενεκέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραγωγή ελαιόλαδου βαίνει μειούμενη πανευρωπαϊκά, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα η φετινή σοδειά θα είναι μειωμένη ώς και 43% σε σύγκριση με πέρυσι, με εκτιμήσεις της ΕΔΟΕ ότι θα παραχθούν φέτος 160.000 τόνοι ελαιόλαδο από 350.000 τόνους πέρσι.
από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου