Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 30 Ιούν 2023
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στέλνει στη Βουλή τη δικογραφία για τη σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ
Κλίκ για μεγέθυνση

















EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ


30.06.2023, 16:32
 
 
Σχετικά με έργα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των τρένων, που εκκρεμούν επί σειρά ετών.

Στη Βουλή προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να ελεγχθούν για ενδεχόμενες ευθύνες οι δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Ax.Kαραμανλής, διαβιβάζει το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τη δικογραφία που έχει σχηματίσει για την σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ σχετικά με έργα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης των τρένων, που εκκρεμούν επί σειρά ετών.

Η Eυρωπαϊκή Εισαγγελία (European Public Prosecutor's Office- ΕΡΡΟ) μέσω του ελληνικού τμήματος της, διενεργεί έρευνα για τη διαχείριση των κονδυλίων που έχουν δοθεί για το έργο, με κοινή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου, η οποία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν από την μη υλοποίηση του έργου προκύπτουν ευθύνες πολιτικών και μη προσώπων για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί πιστώσεις της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και των μεταφορών.

Το χρονικό

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η «Εφ.Συν.» είχε παρουσιάσει αναλυτικά το χρονικό της σύμβασης που υπογράφτηκε το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά με αρμόδιο υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το έργο ανέλαβαν από κοινού η εταιρεία Alstom Ferroviaria με την «Τομή», θυγατρική εταιρεία της «Ακτωρ».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. παραλαμβάνει τη σύμβαση που αρχίζει να εκτελείται με κανονικό ρυθμό, ειδικά στο τμήμα Πλατύ - Προμαχώνας. Αντιθέτως, το τμήμα Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) - Πλατύ παρουσιάζει προβλήματα, αφού η «Τομή» δεν φέρνει μελέτες υπογεγραμμένες για το έργο από την Alstom, όπως προέβλεπε η σύμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΡΓΟΣΕ παραλάμβανε τις μελέτες με τη σημείωση ότι απαιτείται και η υπογραφή της δανειοπαρόχου, για να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου.

Τα προβλήματα σιγά σιγά μεγάλωναν μεταξύ των δύο εταίρων της κοινοπραξίας και σ’ αυτό το γεγονός βοηθούσαν τα θολά σημεία της Σύμβασης 717, με την ΕΡΓΟΣΕ να πιέζει για τήρηση της νομιμότητας. Τα προβλήματα ωστόσο δεν αφορούσαν μόνο τις μελέτες αλλά και την περιγραφή του υλικού και πιο συγκεκριμένα τις ποσότητες, τις προδιαγραφές του κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το αρχικό σύστημα σηματοδότησης (προ του 2004) το οποίο είχε κατασκευαστεί με υλικά της εταιρείας Bombardier και πάνω στο οποίο γινόταν η αναδιάταξη δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς η προαναφερθείσα εταιρεία δήλωνε αδυναμία να παράσχει σχετικό υλικό λόγω του χρόνου που είχε περάσει.

Κάπως έτσι και με τα προβλήματα να συνεχίζονται η ΕΡΓΟΣΕ αποφασίζει το 2017 να συνάψει μια συμπληρωματική σύμβαση ώστε να προχωρήσει το έργο. Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης αποφασίζει ότι πρέπει να προηγηθεί έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να γίνει η συμπληρωματική σύμβαση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα την απορρίψει δύο φορές, επισημαίνοντας τα προβληματικά σημεία της σύμβασης. Θα περάσει καιρός ώστε να εγκριθεί τελικά η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018.

Τον επόμενο μήνα, ωστόσο, το έργο σταματά εκ νέου έπειτα από έλεγχο της ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου), έως ότου η Κοινοπραξία φέρει υπογεγραμμένες μελέτες, κάτι που ώς εκείνη την περίοδο δεν είχε πράξει. Η επίσημη επιστολή της ΕΔΕΛ, με την οποία μπλόκαρε το έργο, έφτασε στην ΕΡΓΟΣΕ τον Δεκέμβριο του 2018. Τους επόμενους μήνες ξεκινάει μια ανταλλαγή επιστολών με την Κοινοπραξία και καταλήγουμε στον Απρίλιο του 2019 όπου η Κοινοπραξία λαμβάνει ειδική πρόσκληση, γεγονός που αποτελούσε το πρώτο στάδιο για τη διαδικασία έκπτωσής της από το έργο.

Τελικά, τον Ιούλιο του 2019 η Κοινοπραξία στέλνει υπογεγραμμένες τις μελέτες και το έργο πλέον μπορεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της ΕΡΓΟΣΕ που παραδόθηκαν στη νέα διοίκηση (είχαν γίνει εκλογές και η Ν.Δ. είχε αναλάβει την κυβέρνηση), η συμπληρωματική θα μπορούσε πλέον να υπογραφεί μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και το έργο της ανάταξης σηματοδότησης θα ολοκληρωνόταν 13 μήνες αργότερα, δηλαδή το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2020.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ξαναστείλει τη συμπληρωματική σύμβαση για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όμως απάντησε ότι είχε αποφανθεί επί του θέματος ήδη από τον Αύγουστο του 2018! Τελικά η συμπληρωματική Σύμβαση 717/1, ύψους 13,2 εκατ. ευρώ, θα υπογραφεί τον Μάιο του 2021.

Η έρευνα της EPPO για την υπόθεση συνεχίζεται για όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί αυτά τα εννιά χρόνια με την υπόθεση της «717».

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου