Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 15 Απρ 2023
Γερμανία: Πυρηνική ενέργεια τέλος - Κλείνουν τα τελευταία εργοστάσια
Κλίκ για μεγέθυνση















Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Isar 2» στη νότια Γερμανία

Jan Woitas/dpa via AP

15.04.2023, 13:49
 
 

Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα κλείσουν σήμερα, 12 χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία που επιτάχυνε την έξοδο της ευρωπαϊκής χώρας από την ατομική ενέργεια.

Το κλείσιμο σηματοδοτεί το τέλος μιας πρακτικής πισωγυρισμάτων στη χρήση της ατομικής ενέργειας και μια νίκη για το δυναμικό αντιπυρηνικό κίνημα της χώρας.

Οι εγκαταστάσεις που κλείνουν βρίσκονται στο Emsland, στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στην τοποθεσία Isar 2 στη Βαυαρία και στο Neckarwestheim, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στα νοτιοδυτικά.

Οι διακοπές λειτουργίας φέρνουν παράλληλα προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης ενεργειακής πολιτικής, οι οποίοι προσπαθούν να εξισορροπήσουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε μια από τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις της Ευρώπης και τις προσπάθειες για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερμανία καθυστέρησε πέρυσι το κλείσιμο των τριών σταθμών, -οι οποίοι παρήγαγαν περίπου το 6,5% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2022-, αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχίες για έλλειψη ενέργειας τον χειμώνα.

Η Γερμανία έχει μπει στον δρόμο της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, εν μέσω μιας μακροχρόνιας εκστρατείας κατά της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όμως, το 2010, η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε παράταση της λειτουργίας των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας το αργότερο μέχρι το 2036.

Αυτή η πολιτική αντιστράφηκε γρήγορα τον επόμενο χρόνο μετά από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν την κατάρρευση των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία, πυροδοτώντας νέες αντιπυρηνικές διαμαρτυρίες για έξοδο από την τεχνολογία.

Τα πυρηνικά ατυχήματα στο Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979 και στο Τσερνόμπιλ το 1986 εδραίωσαν ένα αίσθημα κατά των πυρηνικών στη Γερμανία, με τα πρώτα σημάδια του να φαίνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η Γερμανία έχει απενεργοποιήσει 16 αντιδραστήρες από το 2003.

Στο «πράσινο» πλάνο και η εγκατάλειψη του λιγνίτη

Οι τελικές διακοπές λειτουργίας έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τις προοπτικές για τις εκπομπές άνθρακα της Γερμανίας. Η χώρα σχεδιάζει να κλείσει όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη έως το 2038, με τον πρώτο γύρο κλεισίματος να προγραμματίζεται το 2030.

Ωστόσο, η Μπούντεστανγκ ενέκρινε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την επαναλειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. Οι διαδικασίες για την κατασκευή περισσότερων τερματικών σταθμών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν επίσης επιταχυνθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο λιγνίτης αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το 2022, με την αιολική να καταλαμβάνει το 22%, το φυσικό αέριο το 13% και την ηλιακή ενέργεια το 10%. Η βιομάζα, η πυρηνική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου.

Η δεξαμενή σκέψης Ember υπολόγισε ότι η Γερμανία και η Πολωνία θα είναι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2030, υποστηρίζοντας παραπάνω από το μισό της ποσότητας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις εκτιμήσεις.

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι παρέχει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πολέμιοι αντιτείνουν ότι τα νέα έργα είναι δαπανηρά, συχνά καθυστερούν και παρουσιάζουν περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τη διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου