Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 30 Νοέ 2023
Ομολογούν ότι συζητούν για δανεισμό των Γλυπτών
Κλίκ για μεγέθυνση







 
Από την κυβέρνηση προέβαλαν με έμφαση τις δηλώσεις του εκπροσώπου της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και μάλιστα είναι εποικοδομητικές ● Μόνο που στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται ξεκάθαρα λόγος για δανεισμό ● «Πυρά» Σούνακ κατά Μητσοτάκη για το ζήτημα ● «Θεωρώ ότι δεν θα επηρεαστούν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην προσπάθειά της να πει ότι μετά την «πόρτα» που έφαγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαταράχθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η ελληνική κυβέρνηση προδίδει το περιεχόμενο αυτών των (μυστικών) διαπραγματεύσεων, ομολογώντας ουσιαστικά ότι συζητάει για δανεισμό. Μόνο που ο δανεισμός είναι βέβαια εκτός εθνικής γραμμής αφού αναγνωρίζει κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο.

Ειδικότερα από την κυβέρνηση προέβαλαν χθες με ιδιαίτερη έμφαση τις δηλώσεις του εκπροσώπου της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα «Τα Νέα», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει (ΑΝΤ1) ότι «υπάρχει και μια άλλη πολύ σημαντική είδηση. Σύμφωνα με αυτά που δημοσιεύει σήμερα (σ.σ.: χθες) η εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου λέει σήμερα ξεκάθαρα ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για την επιστροφή των Γλυπτών και μάλιστα είναι εποικοδομητικές. Αυτό, για να υπάρχει ένα δια ταύτα στη συζήτηση, γιατί, όπως σωστά είπατε στην προηγηθείσα συζήτηση, είναι ένα ζήτημα διμερές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του Βρετανικού Μουσείου. Και νομίζω, ο καθ’ ύλην αρμόδιος λέει σήμερα ότι και οι συζητήσεις συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

Πράγματι αν δει κάποιος το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δηλώνει ότι «η θέση του μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές». Μόνο που ο ίδιος εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αποκαλύπτει/επιβεβαιώνει και το περιεχόμενο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται: «‘‘Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία, έτσι ώστε αφ’ ενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφ’ ετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο’’, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του μουσείου, αναφερόμενος, εμμέσως, σε ‘‘λύση’’ δανεισμού των Γλυπτών». Και βέβαια η επίκληση από την κυβέρνηση των συγκεκριμένων δηλώσεων αποτελεί ασφαλώς τη δική της ομολογία για το περιεχόμενο των μυστικών της διαπραγματεύσεων με τη βρετανική πλευρά.

Κατά τα λοιπά, χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θέλησε να στρέψει τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «ασφαλώς η (σ.σ.: βρετανική) κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να συζητά σημαντικά θέματα ουσίας με συμμαχικές χώρες, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η ενίσχυση της ασφάλειάς μας, αλλά όταν ήταν ξεκάθαρο πως ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα του μέλλοντος, αλλά αντίθετα (σ.σ.: ο Κυριάκος Μητσοτάκης) να τραβήξει την προσοχή και να αναθερμανθούν θέματα του παρελθόντος, τότε δεν ήταν αρμόζον να γίνει η συνάντηση», καθώς και ότι «αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις... Οταν οι άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν», επιμένοντας έτσι στα όσα λέει η βρετανική πλευρά σχετικά με την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική να μην τεθεί δημοσίως το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει.

Αντιδρώντας χθες στις δηλώσεις του κ. Σούνακ, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει».

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε χθες το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να πραγματοποιήσει την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου αναφέρθηκε στο θέμα της ακύρωσης του ραντεβού του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, λέγοντας πως «θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος» και πως «είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Την ίδια ώρα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χθες κατήγγειλαν ότι «η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη, από το 2019 που εξελέγη πρωθυπουργός, να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών παραβιάζει την εθνική θέση», κάτι το οποίο βέβαια δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εμφανιζόταν να στηρίζει απολύτως τις κινήσεις Μητσοτάκη στο Λονδίνο και να περιορίζει την κριτική του στον κ. Σούνακ.

Νέες βολές Σαμαρά

Αλλά είναι σαφές ότι στο μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν το θέμα του Λονδίνου να σκεπάσει και το μέτωπο που άνοιξε μπροστά τους με την πρόσφατη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή», όπου ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε ευθέως κεντρικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη: από το λεγόμενο άνοιγμα στο Κέντρο μέχρι την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την πρωθυπουργική πολιτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, μέχρι το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την εξαγγελθείσα ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Και ενώ από το μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε πάγιες θέσεις του», μην κρύβοντας την αμηχανία τους, ο κ. Σαμαράς επανήλθε προχθές, στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου, εμμένοντας στη δική του διαφορετική γραμμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (και θέλοντας να υπενθυμίσει ότι τις δικές του θέσεις τις επανέλαβε «με έμφαση» στην «Καθημερινή» της Κυριακής). Επανήλθε, λοιπόν, με αιχμή αυτή τη φορά το Κυπριακό και με νέες βολές προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «δίχως την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά.

Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας. Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο Κυπριακό» και προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο» και πως «η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο». Ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει να προχωρήσει στις εμφανίσεις του αυτές, μόλις τις παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, έχοντας δηλώσει την αντίθεσή του με αυτήν και τορπιλίζοντάς την.

www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου