Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Ιούν 2023
Η ακρίβεια γκρέμισε τουριστικά κάστρα
Κλίκ για μεγέθυνση

















Τις μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τις καταγράφουν η Μήλος (+87%), η Ικαρία (+78%), η Χίος (+77%), η Πέλλα (+70%) και η Ευρυτανία (+64%), προορισμοί που δεν χαρακτηρίζονται από κορεσμό και με τιμές σε… πιο ανθρώπινα πλαίσια


21.06.2023, 14:51
 
 
Ισχνές αυξήσεις τζίρου στους δημοφιλέστερους και ακριβότερους προορισμούς, μεγαλύτερες στους σχετικά φθηνότερους και πιο παραγνωρισμένους ● Οι κορεσμένες περιοχές φαίνεται να πληρώνουν το τίμημα των πρωτοφανών ανατιμήσεων ● Οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ πίσω από την «γκρίνια» του τουριστικού κλάδου και τις αιχμές Δένδια.

Μια… συναστρία στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν χθες ταυτόχρονα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν τις δύο όψεις της ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης στη χώρα, σε επίπεδα ίσως και πάνω από το 2019, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Μόνο που η ανάκαμψη αυτή, αν και αισθητή ακόμη και σε αφόρητο βαθμό σε κορεσμένες περιοχές ή στην πλημμυρισμένη από τουρίστες Αθήνα, κατανέμεται με θεαματικές ανισότητες στις περιφέρειες της χώρας. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση των τιμών στα τουριστικά καταλύματα, στην εστίαση και φυσικά στα ναύλα.

Τον μήνα Απρίλιο, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 (από -1,6 δισ. πέρσι σε -1,77 δισ. φέτος).

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου το ίδιο έλλειμμα μειώνεται από 8,8 δισ. πέρσι σε 5,6 δισ. φέτος. Γιατί; Γιατί μεταξύ άλλων έρχεται το… ιππικό, δηλαδή οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, ήτοι ο τουρισμός που από τον Απρίλιο και μετά κορυφώνεται. Η εξέλιξη είναι χαρακτηριστική: στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ από 1 δισ. πέρσι και μόλις 166 εκατ. ευρώ το 2021.

Την εικόνα θα συμπληρώσουν τα αναμενόμενα σήμερα στοιχεία της ΤτΕ ειδικά για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία μιλούν για αύξηση 52,5% στις αφίξεις ταξιδιωτών και 38% στις αντίστοιχες εισπράξεις, σε σχέση με το ίδιο τετράμηνο πέρσι. Ηδη γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία στον ρυθμό αύξησης των τουριστικών αφίξεων και των δαπανών των ταξιδιωτών, ήδη φουσκωμένων από τον πληθωρισμό.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης πιστοποιείται και από τη θεαματική άνοδο της επισκεψιμότητας στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο δίμηνο του έτους τα επισκέφθηκαν 998.154 άτομα, σχεδόν διπλάσια (+95,2%) σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Εθνικό Αρχαιολογικό, η αύξηση ήταν 164% και 156% αντίστοιχα. Στην ίδια την Ακρόπολη ανέβηκαν στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου πάνω από 226.000 άτομα, 97% περισσότερα από πέρσι. Η Αθήνα, όπως είναι προφανές, ελκύει μεγάλο τμήμα της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης.

Ο πήχης στον... ουρανό

Ωστόσο, το πού πάνε οι αυξημένες αφίξεις τουριστών και τι δαπανούν αυτοί είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, που εξηγεί γιατί ο τουριστικός κλάδος δεν συμμερίζεται τη γαλάζια ευφορία για το προσδοκώμενο τουριστικό ρεκόρ ή γιατί ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε ότι «δεν πάει καλά η σεζόν στον τουρισμό». Γιατί; Κάτι είπε και για τον καιρό που δεν βοηθάει ο πρώην υπουργός, όμως το βάρος το έριξε στην ακρίβεια, αλλά και στο γεγονός ότι «είχαμε βάλει τον πήχη στον “ουρανό”».

Αυτό που λέει ο πρώην υπουργός περιφραστικά το πιστοποιούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τζίρους στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης τον Απρίλιο. Οι 105.000 επιχειρήσεις των δύο κλάδων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας είχαν πέρσι συνολικό τζίρο 17,2 δισ. Η προσδοκία είναι να πετύχουν φέτος μια αύξηση άνω του 20% και αυτό δείχνουν τα στοιχεία για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρσι. Συνολικά οι δυο αλληλοσυμπληρούμενοι κλάδοι αύξησαν τον τζίρο τους τον Απρίλιο κατά 22,8%. Μάλιστα, ο τζίρος των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά υπερδιπλάσιο ποσοστό (+29,7%) σε σχέση με την εστίαση (+13,1%).

Αν δούμε, όμως, την κατανομή του ενισχυμένου τζίρου (472 εκατ. τον Απρίλιο) στις περιφέρειες της χώρας, θα διαπιστώσουμε κολοσσιαίες διαφορές, με ριγμένους μάλιστα τους δημοφιλέστερους και πιο ακριβούς προορισμούς. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τις καταγράφουν η Μήλος (+87%), η Ικαρία (+78%), η Χίος (+77%), η Πέλλα (+70%), η Ευρυτανία (+64%), προορισμοί που δεν χαρακτηρίζονται από κορεσμό και με τιμές σε… πιο ανθρώπινα πλαίσια.

Στην Αττική η αύξηση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση ήταν τον Απρίλιο σχεδόν 25% σε σχέση με πέρσι, αλλά για τη Μύκονο παίρνει διαστάσεις… ιστορικής ήττας η ισχνή αύξηση μόλις 7,3%. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τη Σαντορίνη (+6,5%) ή για την Κω (+12,2%). Λογικό και αναπόφευκτο για προορισμούς όπου ακόμη και το ταπεινό σουβλάκι πωλείται από 6 έως και 10 ευρώ. Αλλά και στην πλευρά του Ιονίου, όπου η Κέρκυρα έχει πετύχει στους τουριστικούς κλάδους της αύξηση τζίρου 60%, δύο άλλοι προορισμοί, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα, «πατώνουν» με ισχνές αυξήσεις 4%-8%.

Το συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι ότι ο συνδυασμός τουριστικής μονοκαλλιέργειας και τεράστιων αυξήσεων στα βασικά συστατικά του τουριστικού προϊόντος (διαμονή και φαγητό) μπορεί να κονιορτοποιήσει τις μεγάλες προσδοκίες των δημοφιλέστερων προορισμών.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου